Dakar 2019: Gabrielu Novotnou potrápila zranění, ale je připravena

Rubrika: Moto/Quad, Rally Dakar  
/ Aktualizováno:

Gabriela Novotná se letos zúčastnila Rally Dakar jako první Češka v kategorii motocyklů. V lednu se do Jižní Ameriky vrátí podruhé a ráda by se stala první českou motocyklovou závodnicí, která Dakar také dokončí.

Dakarská premiéra chomutovské rodačky byla dlouho výtečným představením. Pak ale přišel osudový pád, při kterém si zlomila klíční kost. I když s bolestmi dokázala dojet až do cíle desáté etapy, dál už pokračovat nešlo. Gabriela odstoupila z druhého místa mezi ženami a ze 73. místa celkově.

Už v tu chvíli ale věděla, že se na Dakar bude chtít vrátit.

Na jaře se ovšem musela popasovat nejen s rekonvalescencí po operaci klíční kosti, ale také s problémy s kolenem, které se vyskytly po jiném a předem plánovaném zákroku. Ani to však ještě nebylo vše. Když v květnu absolvovala v Polsku svůj první letošní závod, poranila si klíční kost znovu a musela na další operaci.

V následujících měsících ovšem dala 30letá závodnice přípravě maximum a 6. ledna odstartuje do dakarské rally podruhé.

K dispozici bude mít novou Husqvarnu FE 450, kterou pro ni připravil další účastník Rally Dakar Jan Veselý. Gabriela pojede se startovním číslem 57 v barvách vlastního týmu Indigo Racing a po technické stránce bude znovu spolupracovat se stájí Klymčiw Racing.

V rámci tréninku se Novotná zaměřila nejen na fyzičku, ale i na zlepšení svých schopností při ovládání motocyklu. Proto kromě endurového speciálu jezdila také na trialovém stroji.

Novotna, Dakar 2018
Gabriela Novotná, Husqvarna FE 450, Indigo Racing/Klimčiw Racing. Rally Dakar 2018. Foto: Indigo Racing

Kromě již zmíněného polského Rajdu Safari startovala na dalších třech závodech. Na konci srpna vybojovala sedmnácté místo celkově a první mezi ženami při náročné a kvalitně obsazené Serres Rally Greece. V průběhu sedmidenní řecké soutěže dokonce atakovala první desítku absolutní klasifikace, ale o lepší umístění ji připravila navigační chyba v předposlední etapě.

Na podzim obsadila dvacáté místo ve dvouhodinovém endurovém závodě na litevské trati Perkūnas u Vilniusu, ale hlavně zamířila do Afriky na tuniskou Sahara Rallye El Chott, kde poprvé ve své kariéře vedla průběžné hodnocení soutěže a navíc rovnou v celkovém pořadí napříč všemi kategoriemi. Ze soutěže sice musela kvůli zranění odstoupit, přesto stihla důkladně otestovat svůj nový stroj pro Dakar 2019 a především získala další cenné zkušenosti s jízdou v měkkém písku, které budou v lednu v peruánských dunách k nezaplacení.

„Jsem ráda, že se Dakar pojede v Peru, protože tamní písečné duny se mi vážně líbily. Je pravda, že celá soutěž bude o něco méně dobrodružná, protože trasa nebude tak dlouhá a nepovede přes různé země. Přesto si myslím, že to pro závodníky bude zajímavé, protože letos bylo Peru skvělé,“ připomíná Gabriela Novotná. „Já sama budu pokračovat v tom, co jsem začala. Nemyslím si, že mohu zrychlit v rychlých pasážích, ale mohu se zlepšit v obtížných úsecích.“

41. ročník Rally Dakar se poprvé v historii soutěže uskuteční v jediné zemi, konkrétně v jižní části Peru. Na účastníky čeká deset náročných etap převážně v písečných dunách. Celkem trasa měří přes 5500 kilometrů, z nichž se téměř 3000 pojedou na čas. Soutěž odstartuje 6. ledna v Limě a 17. ledna v peruánském hlavním městě také skončí.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu