David Castera novým ředitelem „saudskoarabského“ Dakaru

Podle informací, které přinesla tento týden francouzská média, rezignoval Etienne Lavigne na post ředitele Rally Dakar. Ve funkci jej vystřídá bývalý motocyklista a navigátor David Castera.

Lavigne pracuje pro společnost Amaury Sports Organisation od roku 1994 a o jedenáct let později se stal ředitelem Rally Dakar. Když slavný závod v roce 2008 prodělal de facto klinickou smrt, dokázal jej Francouz přivést zpět k životu, byť za cenu stěhování na jihoamerický kontinent.

Dakarská rally podle všeho brzy vstoupí do nové etapy své historie. Lavigne by měl u A.S.O. zůstat i nadále, tíha hlavní zodpovědnosti však už bude ležet na bedrech nového šéfa.

David Castera v minulosti působil u A.S.O. jako sportovní ředitel a loni jeho společnost ODC převzala organizaci Rallye du Maroc.

Nyní jej čeká další velká výzva, kterou by podle všeho měla být organizace Dakaru na Blízkém východě.

K největším sportovním úspěchům Davida Castery patří dvě vítězství na Silk Way Rally (2016 a 2017). © Red Bull

Během víkendových závodů MotoGP v katarskám Losailu totiž trojnásobný dakarský vítěz Nasser Al-Attiyah pro média potvrdil, že stěhování soutěže do Saudské Arábie je hotová věc.

„Podle informací, které mám, podepsaly Saudská Arábie a A.S.O. pětiletý kontrakt. Pro Saúdy je to velká investice. Slyšel jsem, že za pět let zaplatili 80 milionů dolarů, resp. že zaplatí 16 milionů ročně,“ prohlásil Nasser Al-Attiyah.

V zákulisí A.S.O. a Dakaru nejspíš probíhají mnohem rozsáhlejší změny, než je na první pohled patrné. Lavigneho odchod z funkce ředitele soutěže není jedinou zásadní změnou v rámci A.S.O. Na organizaci Dakaru se podle francouzských zdrojů už nebude nadále podílet na příklad Xavier Gavory, který byl po mnoho let zodpovědný za komunikaci s účastníky a byl pro ně důležitou kontaktní osobou.

EDIT: A.S.O. potvrdilo změnu na postu ředitele Rally Dakar v pondělí 11. března na sociálních sítích.

Exit mobile version