Dakar 2020 bez Gerarda de Rooye

Dvojnásobný vítěz Rally Dakar a jeden z hlavních favoritů kategorie kamionů Gerard de Rooy se na start prvního saúdskoarabského ročníku nepostaví. Soutěž absolvuje pouze v doprovodném voze.

Gerarda de Rooye dlouhodobě trápí problémy se zády. Ty byly také nepřímou příčinou zlomenin, kvůli nimž musel zcela vynechat Dakar 2010 a o rok později ze závodu odstoupil už po první etapě. Nyní Nizozemce čeká operace vyhřezlé ploténky.

„Není to tak vážné, ale nechci riskovat možné zhoršení,“ vysvětluje Gerard de Rooy. „Kvůli několika obratlům, které mám v horní části zad zafixované, jsou ty spodní více namáhány. Proto došlo k vyhřeznutí ploténky. V každodenním životě mě to příliš netrápí. Je to pod kontrolou a mohu dělat téměř vše. Problém představují rány, které tělo dostává během rally.“

„Při testování v Maroku to po několika dnech začalo bolet. Dva týdny tvrdých úderů opakujících se několikrát za den prostě představují v tuto chvíli příliš velké riziko.“

Gerard de Rooy/Darek Rodewald/Moi Torrallardona, Iveco PowerStar, Petronas Team De Rooy Iveco. Rally Dakar 2019. © Team De Rooy

Petronas Team De Rooy Iveco se Dakaru 2020 zúčastní se čtyřmi kamiony. Za volanty kapotovaných speciálů Powerstar usednou Janus van Kasteren, Vick Versteijnen a Albert Llovera, s Trakkerem pojede Michiel Becx.

Při de Rooyově absenci se v týmu nepředstaví ani jeden jezdec, který v jeho barvách letos v lednu absolvoval poslední jihoamerický Dakar. Nedočkáme se ani dakarské premiéry Powerstaru s nezávislým zavěšením.

„Ostatní nemají s tímto kamionem žádné zkušenosti a z praktického hlediska je lepší jet se čtyřmi technicky shodnými vozy,“ uzavírá de Rooy.

Exit mobile version