Podmol po prvním soustředění: Navigace je jako stolní hra pro velké kluky

Zrádné výjezdy po lesních cestičkách, přeskakování spadlých kmenů, pád do bahna… Libor Podmol má za sebou první oficiální trénink na dakarskou rally. V Srbsku minulý týden na motorce najezdil skoro tisíc kilometrů, poprvé se učil pracovat s roadbookem a objevoval taje navigace.

Libor Podmol, soustředění Srbsko 2020
Libor Podmol, Husqvarna FR 450 Rally, Orion - Moto Racing Group. Soustředění v Srbsku, červenec 2020. © Libor Podmol Media

„Bylo to pro mě takové ‚odpanění‘. Pochopil jsem, co to je být jezdcem dálkových rally,“ říká Libor Podmol. V týmu Orion – Moto Racing Group mu na prvních testovacích kilometrech pomáhal Milan Engel, který se Dakaru zúčastnil už šestkrát.

V lesích u srbského Zlataru započal světový šampion ve freestyle motokrosu svou kariéru v cross-country rally. Na své Husqvarně se učil jezdit v náročném terénu a do toho ještě vyhodnocovat navigaci.

„Velmi mě to bavilo. Navigování podle roadbooku je jako stolní hra pro velké kluky, jen u toho sedíte na motorce. Neustále musíte dávat pozor a seřizovat si kilometry, při tom všem ještě pozorovat kudy jedete a snažit se být co nejrychlejší,“ popisuje vítěz prestižních X-Games.

KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

Navigační trasy po večerech vytvářel jeho týmový kolega Milan Engel.

„Občas jsme skončili u nějaké rodinky na dvoře nebo u koní,“ dodává se smíchem Podmol, který každý den najel v lesích, po kamenných cestičkách nebo po dlouhých stepích téměř 200 kilometrů. Průvodcem českých závodníků byl Janko Selakovič, který v Srbsku organizuje náročné enduro výlety.

A co dělalo elitnímu světovému freestyle motokrosaři největší problémy?

„Patrně rychlost na úzkých cestách. Na tom musím zapracovat. Jinak navigaci jsem snad celkem pochopil,“ věří Podmol.

Libor Podmol, Orion - Moto Racing Group. Soustředění v Srbsku, červenec 2020. © Libor Podmol Media

Nováčka dálkových soutěží jeho týmový parťáci chválili. Prý neudělal žádnou zásadní chybu. Pádu se však Podmol nevyhnul.

„Za pobyt jsem ‚hodil tlamu‘ z motorky šestkrát, dvakrát jsem měl málem srážku s krávou, dvakrát s traktorem a třikrát s autem. Pokaždé vyjeli náhle ze zatáčky. Jsem rád, že mé první dakarské soustředění dopadlo dobře,“ pochvaluje si šestatřicetiletý motocyklista, kterého za měsíc čeká první ostrý závod v Řecku.

„Tam se chci hlavně soustředit na rychlost a dojet do cíle. Na soutěžní Husqvarně si neustále zvykám a když je možnost, tak na ní furt sedím,“ uzavírá Podmol.

Tisková zpráva Libora Podmola [editováno]

Exit mobile version