Maroko zrušeno. Dakarská generálka přesto bude

Kvůli nepříznivé situaci související se šířením nemoci covid-19 museli pořadatelé Marocké rally odložit její další ročník až na příští rok. Světová špička cross-country rally přesto dostane počátkem října příležitost, aby si vyzkoušela zásadní novinky, které mají být uplatněny také v lednu na Rally Dakar v Saúdské Arábii.

Giniel de Villiers, Rallye du Maroc 2019
Giniel de Villiers/Àlex Haro, Toyota Hilux, Toyota Gazoo Racing. Rallye du Maroc 2019. © Toyota

Společnost ODC definitivně rezignovala na přípravu Marocké rally 2020. Úřady severoafrického státu totiž prodloužily nouzový stav minimálně do 10. září a země tudíž i nadále zůstává cizincům uzavřena.

David Castera, jenž je majitelem ODC a druhým rokem také ředitelem Rally Dakar, však hledal způsob, jak přispět k udržení mezinárodní komunity cross-country rally při životě a zároveň vyzkoušet novinky, s jejichž implementací počítá na Dakaru 2021.

Od 6. do 10. října proto ODC zorganizuje soutěž na evropském kontinentu, konkrétně v oblasti jihošpanělské Andalusie. Andaluská rally začne krátkým prologem, na který navážou čtyři přibližně třistakilometrové etapy. Tři z nich budou obsahovat po dvou rychlostních zkouškách o délce 120 až 150 kilometrů, součástí druhé etapy bude jediná třistakilometrová speciálka.

KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

Účastníci soutěž absolvují podle itinerářů distribuovaných těsně před startem jednotlivých etap a na rozdíl od obvyklých evropských baj nebude trať na žádných místech nijak vyznačena.

Všechny posádky v kategoriích aut, side-by-side a kamionů pojedou podle elektronických roadbooků.

Andaluskou rally musí absolvovat (a dokončit) všichni jezdci, kteří jsou na Dakar přihlášeni poprvé.

Další podrobnosti o nové soutěži by organizátoři měli zveřejnit do dvou týdnů.

Exit mobile version