Africa Eco Race nebude kolidovat s Dakarem

Organizátoři Africa Eco Race pod vedením Jeana-Louise Schlessera učinili krok, jemuž se dlouho bránili. Čtrnáctý ročník AER se v roce 2022 nepojede v tradičním zimním termínu, ale až počátkem jara.

Tomáš Tomeček, Africa Race 2020
Tomáš Tomeček, Tatra 815, Czechoslovak Team. Africa Eco Race 2020. © AER Media

Podle oficiálního prohlášení pořadatelského týmu je hlavním důvodem změny snaha o zajištění co nejlepších hygienických podmínek v průběhu závodu. Dva měsíce navíc mohou v celosvětovém úsilí o zastavení nebo alespoň zpomalení šíření nemoci covid-19 nepochybně sehrát nezanedbatelnou roli. Přesunu závodu však nahrává i několik dalších faktorů.

Koronavirus totiž nevedl jen ke zrušení loňských ročníků většiny významných mezinárodních cross-country rally, ale také k jejich přesunu v letošním kalendáři. Po přeložení Abu Dhabi Desert Challenge a Morocco Desert Challenge do podzimních měsíců zůstalo v jarní části sezony de facto jen několik krátkých baj. Navíc není pravděpodobné, že by se ADDC a MDC příští rok vracely do termínů, které jim patřily v předchozích letech, neboť pro organizátory by to znamenalo nutnost připravit další ročník za méně než půl roku.

KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

A to je velká příležitost pro Africa Eco Race. Po přesunu na březen se zbaví kolize s Rally Dakar a stane se pravděpodobně největším jarním podnikem v kalendáři mezinárodních cross-country rally. Díky tomu by mohl získat větší pozornost médií a možná i účastníků. Ovšem až příští jaro ukáže, zda bude mít úprava očekávaný přínos. Každopádně pořadatelé AER zatím potvrdili změnu termínu jen na rok 2022.

AFRICA ECO RACE 2022
11. až 14. března přejímky a oficiální start v jižní Francii
nalodění
15. března vylodění v Maroku
1. etapa
16. až 26. března dalších 10 etap a den volna v Maroku, Mauritánii a Senegalu
27. března závěrečná 12. etapa u Růžového jezera
vyhlášení vítězů
počátek dubna návrat soutěžní a doprovodné techniky do Francie
Exit mobile version