Kamaz dá první příležitost novému jezdci

Tým Kamaz-Master pozvolna spěje k další generační obměně. Již za dva týdny dostane první z nadějných mladíků příležitost ukázat své řidičské schopnosti přímo v závodě.

Eduard Nikolajev, Zoloto Kagana 2020
Eduard Nikolajev/Jevgenij Jakovlev/Bogdan Karimov, Kamaz 43509, Kamaz-Master. Zoloto Kagana 2020. © Kamaz-Master

Po testech, které v následujících dnech absolvuje ve Volgogradské oblasti, zamíří Kamaz-Master do Astrachaně, v jejímž okolí se od 23. do 27. dubna zúčastní desátého ročníku rally Zoloto Kagana. Právě tato čtyřetapová soutěž v posledních letech už pravidelně otevírá novou závodní sezonu týmu z Naběrežnych Čelnů a slouží k rozsáhlým zkouškám nejrůznějších novinek připravovaných na následující ročník dakarské rally.

„Na hlavní závod sezony vždy vyrážíme pouze s prověřenými technickými řešeními, ale mnohé další inovace jsme začali plánovat už na podzim před naším odjezdem do Saúdské Arábie. A Dakar 2021 přinesl mnoho dalších nápadů, které uvedeme do praxe. Při závodě v Astrachaňské oblasti bude mít každé auto vlastní testovací program. Je důležité, abychom vyzkoušeli a otestovali co největší množství technických řešení,“ vysvětluje ředitel týmu Vladimir Čagin. „Vše má na starost Eduard Nikolajev, který je nejen pilotem, ale také inženýrem zodpovědným za testování a modernizaci soutěžních vozů. Ale co se osvědčí, které z novinek zůstanou a uplatníme je i v budoucnu, to ukáže až samotný závod.“

Nová krev

Kromě získaných technických poznatků budou letos vedení ruského týmu zajímat také výkony Bogdana Karimova, jehož čeká závodní premiéra za volantem jednoho z továrních Kamazů 43509. Společně s Albertem Arslanovem, Vadimem Achmetovem a Iskanderem Romanovem patří Karimov k juniorům, které si Kamaz-Master vybral prostřednictvím vlastního dětského a mládežnického programu a postupně je začlenil do týmu. Všichni čtyři prošli nejrůznějšími pozicemi, osvědčili se a díky tomu si vysloužili šanci předvést se i jako členové závodních posádek.

KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

„Postupně jsme dospěli k názoru, že jim můžeme svěřit závodní stroje,“ věří Čagin. „Bogdana nyní připravujeme na roli pilota týmu Kamaz-Master. Každý z juniorů je přidělen k některému z našich jezdců. Například na Karimova dohlíží Eduard Nikolajev.“

Právě v posádce pětinásobného dakarského vítěze sbíral Karimov v předchozích dvou letech závodnické zkušenosti. Jako palubní mechanik absolvoval s Nikolajevem a navigátorem Jevgenijem Jakovlevem dva předchozí ročníky Zoloto Kagana a v roce 2019 také Rally Kazachstán a Baju Rostov.

„Na předchozích soutěžích udělal dobrý dojem a účastnil se testů na polygonu. Eduard je přesvědčen, že na základě výsledků tréninkových jízd už můžeme Bogdana posadit za volant i při závodech,“ pokračuje Čagin. „Půjde však o jeho první kroky na této pozici. V takovém případě je potřeba závodníka správně vést, netlačit na něj, nevyžadovat okamžitý výsledek. Proto je jeho úkol prostý: odjet celý závod, nezničit auto a získat první jezdecké zkušenosti. O dosažení nějakého konkrétního umístění jsme s ním vůbec nemluvili.“

Bogdan Karimov, Jevgenij Jakovlev a Eduard Nikolajev na rally Zoloto Kagana 2020. © Kamaz-Master

Karimova bude navigovat Dmitrij Svistunov, jenž tuto roli v poslední době plnil po boku Ajrata Mardějeva, a sedadlo mechanika obsadí Igor Leonov, který se v předchozích letech objevoval nejčastěji v Sotnikovově posádce.

Pro další tři výše zmíněné juniory bude Zoloto Kagana premiérovou soutěží, při níž usednou do kabin závodních Kamazů. Arslanov s Achmetovem utvoří posádku Ajrata Mardějeva, Romanov bude jako palubní mechanik k ruce letošnímu dakarskému vítězi Dmitriji Sotnikovovi.

Jezdecká sestava týmu Kamaz-Master
pro Zoloto Kagana 2021
jezdec navigátor mechanik
Eduard Nikolajev Jevgenij Jakovlev Vladimir Rybakov
Ajrat Mardějev Albert Arslanov Vadim Achmetov
Anton Šibalov Dmitrij Nikitin Ivan Tatarinov
Dmitrij Sotnikov Ruslan Achmadějev Iskander Romanov
Andrej Karginov Andej Mokjejev Ivan Malkov
Sergej Kuprijanov Alexandr Kuprijanov Sergej Kreněv
Bogdan Karinov Dmitrij Svistunov Igor Leonov
Exit mobile version