Dakarské střípky: Sunderland neobhájí

Rubrika: Dakar 2023, Moto/Quad  
/ Aktualizováno:

Sam Sunderland loňské vítězství v kategorii motocyklů neobhájí. Pro úřadujícího mistra světa v rally-raidech končí Dakar 2023 pádem už v první etapě.

Jezdce týmu Red Bull GasGas Factory Racing vyřadilo zranění, které utrpěl při havárii v rychlostní zkoušce úvodní okružní etapy začínající i končící v Sea Campu na březích Rudého moře. Brit byl po pádu na 52. kilometru při vědomí a mohl hýbat všemi končetinami, ale s bolestmi zad byl helikoptérou přepraven do nemocnice v Yanbu, kde podstoupil další vyšetření.

„Sam bohužel trefil kámen a havaroval. Při pádu si zlomil lopatku a utrpěl otřes mozku, takže jeho působení na letošním Dakaru bohužel skončilo,“ vysvětluje manažer soutěžního týmu GasGas Norbert Stadlbauer. „Je to samozřejmě zklamání, ale takové je někdy závodění. Jsme rádi, že jeho zranění není ještě vážnější.“

Jako obhájce vítězství opouští Sunderland dakarskou rally velmi předčasně už podruhé. Po svém prvním triumfu v roce 2018 musel o rok později vzdát po pádu ve čtvrté etapě.

V první etapě se rozplynuly také naděje Bradleye Coxe, jenž byl po přestupu loňského vítěze Masona Kliena do kategorie RallyGP považován za jednoho z hlavních favoritů na výhru v kategorii Rally2. Mladý Jihoafričan, který před rokem vybojoval při dakarském debutu 25. místo celkově a páté v Rally2, si v průběhu etapy vykloubil levý loket a s podezřením na zlomeninu byl také transportován do nemocnice.

Po první etapě v kategorii motocyklů vede vítěz Dakaru z roku 2020 Ricky Brabec na tovární Hondě s devatenáctisekundovým náskokem před Kevinem Benavidesem (KTM), který soutěž ovládl o rok později. Sunderlandův týmový kolega Daniel Sanders je pátý.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu