Dakarské střípky: Černý pátek Audi

AKTUALIZOVÁNO | Šestá etapa Rally Dakar 2023 z Háilu do Rijádu se stala zároveň poslední pro Stéphana Peterhansela a Edouarda Boulangera s továrním Audi RS Q e-tron E2.

Carlos Sainz, Dakar 2023
Carlos Sainz / Lucas Cruz, Audi RS Q e-tron E2, Team Audi Sport. Dakar 2023. © ASO/DPPI

Francouzi odstoupili po skoku na 212. kilometru páteční speciálky dlouhé 357 km. Navigátor Boulanger si po tvrdém dopadu stěžoval na silné bolesti zad, skončil v péči lékařského personálu soutěže a následně byl helikoptérou transportován do nemocnice, kde podstoupil důkladnější vyšetření. Peterhansel tak soutěže opustil s nepoškozeným vozem ze druhé pozice, na kterou se propracoval po předchozí páté etapě.

Na stejném místě měli nehodu i Peterhanselovi týmoví kolegové Carlos Sainz a Lucas Cruz, jimž před dnešní etapou patřila čtvrtá příčka. Španělé z incidentu vyvázli bez zranění, ale kvůli nutné opravě museli počkat na příjezd týmového asistenčního kamionu. S pomocí jeho posádky dokázali své Audi opravit a následně dojeli až do bivaku v Rijádu, ovšem obrovská ztráta je definitivně vyřadila ze souboje o vítězství v letošním ročníku.

„Stéphane nás dostihl a já jsem pak jel za ním. Velmi těsně za ním, takže jsem před sebou viděl jen jeho auto. Najednou byli ve vzduchu a my také. Tvrdý dopad odneslo zavěšení našeho vozu a u nich Edouardova páteř,“ popsal kritické okamžiky Carlos Sainz.

Stéphane Peterhansel / Edouard Boulanger, Audi RS Q e-tron E2, Team Audi Sport. Dakar 2023. © ASO/DPPI

Průběh šesté etapy tak jednoznačně nahrál do karet vedoucímu muži kategorie automobilů Nasseru Al-Attiyahovi s Toyotou, neboť kvůli technickým problémům zůstal na 216. km stát také Yazeed Al-Rajhi, jenž byl s další Toyotou průběžně třetí. Domácí závodník dokončil etapu s pětihodinovou ztrátou a propadl do hlubin průběžné klasifikace.

Al-Attiyah etapu vyhrál o tři a půl minuty před Loebem (Prodrive) a celkově nyní vede s více než hodinovým náskokem před týmovým kolegou Henkem Lateganem. Třetí je po šesti etapách brazilský nováček Lucas Moraes (Overdrive Toyota).

Mattias Ekström se třetím továrním Audi postoupil na pátou pozici, ale stejně jako čtvrtý Giniel de Villiers se třetí tovární Toyotou zaostává za Al-Attiyahem už zhruba o hodinu a tři čtvrtě.

Martin Prokop s Viktorem Chytkou (Ford) si polepšili o jedno místo a jsou s téměř dvouhodinovým odstupem osmí.

Exit mobile version