Dakarské střípky: Přeci jen do Davadmí, ale bez doprovodů

Rubrika: Dakar 2023  

Špatné povětrnostní podmínky a lokální záplavy na místě původně plánovaného bivaku v Davadmí donutily pořadatele Rally Dakar 2023 k úpravám programu v závěru prvního týdne soutěže. Organizátoři však umně zaimprovizovali a místo prostého rušení etap připravili tři zajímavé závodní dny.

Dakar 2023
Dakar 2023. © ASO

Změny se dotkly již šesté etapy, která se jela v pátek 6. ledna a měla končit právě v Davadmí. Celá dakarská karavana však byla přesměrována přímo do Rijádu, kam měla podle původních plánů doputovat až o dva dny později. Závodníci tak během jediného dne urazili mezi Háilem a saúdskoarabskou metropolí celých 919 km, přičemž také odjeli většinu původně naplánované speciálky (zkrácena z 466 na 357 km).

Elegantně si pořadatelé poradili i s programem víkendových etap, kdy se bude závodit na původně vytyčených speciálkách, jen v opačném pořadí. Rychlostní zkouška, která se měla jet v neděli, přijde na řadu už v sobotu v rámci sedmé etapy a naopak. Oba měřené úseky budou také o něco kratší, a to především s ohledem na napojení spojovacích úseků, které soutěžící na rychlostní zkoušky přivedou a zase je z nich odvedou, ovšem v jiných směrech, než stavitelé trati při její přípravě zamýšleli.

V sobotu 7. ledna se v rámci etapy z Rijádu do Davadmí pojede „erzeta“ dlouhá 333 kilometrů. Po ní posádky přenocují v Davadmí bez svých doprovodů, protože s ohledem na výše zmíněné okolnosti nebyli pořadatelé schopni na místě připravit plnohodnotný bivak. Přesto nepůjde o klasickou maratonskou etapu, po které se musí soutěžící zcela obejít bez asistence, neboť na trati spojovacího úseku mezi cílem rychlostní zkoušky a bivakem bude zřízena servisní zóna, v níž mohou mechanici věnovat dvě hodiny péči o závodní stroje. Pak se doprovody vrátí do Rijádu, zatímco jezdci a posádky zamíří do Davadmí, kde svou techniku zanechají až do nedělního rána v uzavřeném parkovišti a přespí v podobných podmínkách jako při tradičních maratonských etapách.

V neděli 8. ledna přijde na řadu speciálka dlouhá 345 km, po níž se závodníci vrátí do Rijádu, kde v pondělí 9. ledna stráví už opět ve společnosti ostatních členů svých týmů původně plánovaný den odpočinku. Od úterý 10. ledna by soutěž měla pokračovat podle původního itineráře dále na jihovýchod Saúdské Arábie vstříc napjatě očekávaným etapám v píscích a dunách Pusté končiny.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu