Dakar 2023: Slovák Varga při debutu čtvrtý. Giroud obhájil

Rubrika: Dakar 2023, Moto/Quad  

Alexandre Giroud podruhé vyhrál dakarskou rally v kategorii čtyřkolek a při obhajobě loňského vítězství si počínal velmi suverénně. Náročný dakarský ročník zdolal hned napoprvé Slovák Juraj Varga.

Alexandre Giroud, Dakar 2023
Alexandre Giroud, Yamaha Raptor 700, Yamaha Racing - SMX - Drag'on. Dakar 2023. © ASO/DPPI

Loni Manuel Andújar utrpěl zranění a poničil svou čtyřkolku při havárii v šesté etapě a tím jeho pouť za obhajobou vítězství z roku 2021 předčasně skončila. Argentincovým odstoupením se otevřela cesta Alexandru Giroudovi, jenž příležitosti naplno využil a poprvé Dakar vyhrál. Letos Andújar prahl po odvetě, ale jeho naděje utrpěly povážlivou trhlinu už ve zkrácené třetí etapě, v níž na Francouze ztratil skoro hodinu. Pak sice dokázal vyhrát dvě etapy, ale bezchybně jedoucímu obhájci vítězství se výrazněji přiblížit nedokázal. Kalich hořkosti si vypil až do dna tři dny před koncem, když mu v první části maratonské dvojetapy explodoval motor.

Naopak Alexandre Giroud si vybudoval rozhodující náskok hned v úvodu soutěže a pak si první pozici zkušeně hlídal. Do cíle v Dammámu dojel s náskokem 43 minut před Argetincem Franciscem Morenem Floresem, který Dakar absolvoval teprve podruhé, a trofej za třetí místo získal již potřetí v kariéře velezkušený Argentinec žijící v USA Pablo Copetti.

Juraj Varga, Dakar 2023
Juraj Varga, Yamaha Raptor 700, Varga Motorsport Team. Dakar 2023. © ASO/DPPI

Výborně si při dakarské premiéře počínal Juraj Varga. Slovák se po Andújarově odstoupení pevně usadil na čtvrté pozici a udržel ji až do konce závodu.

Český čtyřkolkář Zdeněk Tůma byl na Dakaru čtvrtý před rokem, ale při svém pátém startu slavný maratón poprvé nedokončil. Padesátiletého jezdce týmu Barth Racing tentokrát potrápila technika, defekty i pády. Po havárii ve čtvrté etapě dojížděl do cíle bolestivě potlučený a za tmy, přesto se druhý den pustil do souboje s nástrahami saúdskoarabské krajiny znovu. Ale už to nešlo. Před šestou etapou se rozhodl odstoupit.

„Letos to fakt byla od začátku jedna velká smůla. Vyvrcholilo to pádem ve čtvrté etapě, po kterém jsem si myslel, že už se nezvednu. Odnesly to nohy i čtyřkolka. Zkusil jsem ještě zabojovat a nevzdat to, ale zdraví je přednější,“ říká Zdeněk Tůma. „Byl jsem na vyšetření, jestli nemám v noze něco natrženého nebo zlomeného. To se nepotvrdilo, ale mám obrovskou modřinu přes celé stehno a je to hrozně bolestivé. Bylo těžké si to přiznat, ale bylo rozumné to trápení ukončit, aby se nestalo ještě něco horšího. Měl jsem vlastně štěstí, že jsem si ty nohy nezlomil. Nemohl jsem však jet tak, jak bych si přál. Každopádně to byl nejdrsnější Dakar, co jsem zažil.“

Kliknutím na obrázek přejdete do našeho e-shopu.
Kliknutím na obrázek přejdete do našeho e-shopu.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu