Dakar 2019: Smolaři dostanou druhou šanci

Rubrika: Rally Dakar  
/ Aktualizováno:

Přípravy na Rally Dakar jsou náročné a účast v soutěži velmi nákladná. Pokud soutěžící odstoupí už v úvodu rally, bývá zklamání obrovské. Na Dakaru 2019 ale závodníci startující v kategorii automobilů, SxS a kamionů dostanou druhou šanci v rámci tzv. půlmaratónu.

Trať Rally Dakar 2019 směřuje z Limy na jihovýchod Peru, kde se v Arequipě celá karavana zastaví na den odpočinku a pak se začne vracet zpět do peruánské metropole. I díky tomu se po dni volna mohou do soutěže vrátit posádky tří výše zmíněných kategorií, které nezdolají nástrahy prvního týdne.

Pokud do 24 hodin od svého odstoupení oficiálně požádají o zařazení do „dakarského půlmaratónu“ a splní další náležitosti (technická kontrola, lékařská kontrola atd.), mohou se v neděli 13. ledna postavit znovu na start. Účast v půlmaratónu nebude umožněna provinilcům, kteří byli ze soutěže během prvního týdne diskvalifikováni.

Loeb, Dakar 2018
Z Dakaru 2018 vyřadila Sébastiena Loeba a Daniela Elenu havárie v 5. etapě. Foto: Red Bull

V rámci půlmaratónu absolvují jeho účastníci zbývajících pět etap, při nichž však už budou závodit pouze mezi sebou. Ve výsledcích jednotlivých etap budou sice figurovat mezi ostatními závodníky, ale v průběžném celkovém hodnocení soutěže už jejich jména nenajdeme. Od šesté etapy bude mít půlmaratón vlastní průběžné pořadí.

Do první etapy po dni volna vyrazí navrátilci podle startovních čísel až za posledním vozem své kategorie, který stále ještě pokračuje v hlavní soutěži. Od dalšího dne budou startovat podle umístění v předchozí etapě, jak je to na Dakaru běžné, ovšem nejdříve až po odjezdu 24 nejlepších posádek bojujících v dané kategorii v hlavním závodu.

Účastníci půlmaratónu a posádky pokračující v hlavní soutěži si mohou vzájemně pomoci pouze v případě, kdy půjde o bezpečnost.

Pokud kdokoliv odstoupí v průběhu druhého týdne rally, soutěž pro něj skončí definitivně.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu