Dakar 2019: Na motorce Dakar nedobyl, v SxS uspěl hned napoprvé

Rubrika: Rally Dakar, S×S  
/ Aktualizováno:

Francisco ‚Chaleco‘ López Contardo se na Dakar vrátil po pětileté přestávce. Řídítka motorky vyměnil za volant buggy kategorie Side-by-Side (SxS) a rovnou při premiéře vybojoval své první dakarské vítězství.

Se spolujezdcem Alvarem Juanem Leonem Quintanillou přitom čelili silné konkurenci. SxS je čím dál populárnější a její startovní pole překotně bobtná. Letos se v této kategorii představilo 30 posádek, mezi nimiž nechyběli ani obhájci loňského vítězství Reinaldo Varela a Gustavo Gugelmin z Brazílie.

Chaleco na Dakaru debutoval ještě v Africe v roce 2007. Při svých sedmi startech s motocyklem dokázal vyhrát jedenáct etap, ale v celkovém hodnocení zůstala jeho maximem dvě třetí místa (2010 a 2013).

Chaleco Lopez, Dakar 2019

Tentokrát si však příležitost mezi prsty utéct nenechal.

Za volantem speciálu Can-Am Maverick vyhrál Chilan druhou etapu a o den později se poprvé ujal vedení v průběžném hodnocení SxS. Během maratonských etap na konci prvního týdne sice klesl na pátou příčku, ale ve druhé polovině soutěže byl k nezastavení. Připsal si tři další výhry v etapách a v posledních dvou byl pokaždé třetí. Díky tomu do cíle v Limě dorazil s více než hodinovým náskokem před dalším bývalým motorkářem Gerardem Farrésem Güellem. Třetí letos skončil Varela.

Chaleco tak zastínil bývalé dakarské vítěze v kategorii čtyřkolek Sergeje Karjakina i svého krajan Ignacia Casaleho. Rus byl desátý, Chilan soutěž nedokončil.

V kategorii SxS letošní Dakar dokončilo 20 strojů, včetně Mavericku týmu Moto Racing Group, za jehož volantem seděla Olga Roučková navigovaná dakarským nováčkem Danielem Zelenkou. Česká posádka obsadila poslední místo, nicméně Roučková se stala první Češkou, která závod absolvovala ve dvou různých kategoriích a v obou případech jej také dokončila.

Výsledky Rally Dakar 2019 – SxS:

1. López Contardo / Leon Quintanilla (Can-Am) 42:19:05
2. Farrés Güell / Oliveras Carreras (Can-Am) +1:02:35
3. Varela / Gugelmin (Can-Am) +1:05:19
4. Currie / Tornabell Cordoba (Can-Am) +2:32:51
5. Moreno Piazzoli / Araya Diaz (Can-Am) +3:10:25
20. Roučková / Zelenka (Can-Am) + 31:27:29

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu