Rošáda: Przygoński mění navigátora. Colsoul k Toyotě

Rubrika: Auto, Dakar 2020, FIA SP CCR, Qatar Cross-Country Rally  
/ Aktualizováno:

Jakub Przygoński a Tom Colsoul nebudou obhajovat vítězství ve Světovém poháru FIA v cross-country společně. Belgický navigátor odchází po třech letech od týmu X-raid k Toyotě.

Przygoński s Colsoulem (na titulní fotografii) tvořili posádku od roku 2016. V letech 2017 až 2019 vybojovali na Rally Dakar sedmé, páté a čtvrté místo. Loni se radovali z celkového vítězství ve Světovém poháru FIA v cross-country rally.

„Po třech letech u X-raidu dozrál čas na další dobrodružství,“ míní Tom Colsoul. „Chci týmu poděkovat za důvěru, za pěkné chvíle, které jsme společně prožili, i za to, že z nás s Kubou udělali posádku. Dostal jsem příležitost posunout Kubu na další úroveň a uspěli jsme! Vyhráli jsme světový pohár a na Dakaru jsme byli čtvrtí a pátí. Kubovi chci obzvlášť poděkovat za to, jak mi věřil.“

Během působení u X-raidu využili Colsoulových zkušeností na vybraných soutěžích také Orlando Terranova, Ricardo Porem, Bryce Menzies a Yazeed Al-Rajhi.

Bernhard ten Brinke, Dakar 2019
Na Dakaru 2019 startoval Bernhard ten Brinke společně s francouzským navigátorem Xavierem Panserim

Staronovým parťákem belgického navigátora bude Bernhard ten Brinke, s nímž závodil v letech 2014 a 2015, kdy s Toyotou týmu Overdrive obsadili sedmé místo na Dakaru. Následující ročník dakarské rally, kterou nedokončili, byl zatím posledním společným startem.

„Už tehdy jsme dosáhli několika opravdu dobrých výsledků, ale jsem přesvědčen, že teď jsme oba ještě lepší a lépe připravení,“ pokračuje Colsoul. „S Bernhardem jsme přátelé. Vím, čeho je schopen a jak je rychlý. Budoucnost vypadá slibně. Jsem mu vděčný za tuto příležitost, po které jsem skočil s nataženýma rukama.“

Jako Ten Brinkův navigátor se 42letý Belgičan stane členem továrního týmu Toyota Gazoo Racing.

„Jsem rád, že Tom souhlasil. Naše předchozí spolupráce byla příjemná a úspěšná a od té doby se zase posunul nejen jako sportovec. Pro dosažení úspěchu v cross-country rally – a na Dakaru zvlášť – je špičkový navigátor naprostou nutností,“ připomíná Bernhard ten Brinke.

Timo Gottschalk, Dakar 2019
Timo Gottschalk letos pomohl Yazeedu Al-Rajhimu k jeho nejlepšímu dakarskému výsledku (7. místo)

Jakub Przygoński se o obhajobu vítězství ve světovém poháru pokusí společně s Timem Gottschalkem. 44letý Němec se v roce 2011 po boku Nassera Al-Attiyaha radoval z vítězství na Rally Dakar. V letech 2013 a 2014 na Dakaru navigoval Carlose Sainze. Posledních pět sezon startoval s Yazeedem Al-Rajhim. Loni společně triumfovali na Silk Way Rally a Rally Kazakhstan.

„Timo chce znovu vyhrát Dakar a pomoci mi s obhajobou vítězství ve světovém poháru, které jsem vybojoval loni. Věřím, že společně splníme naše cíle,“ nepochybuje Jakub Przygoński. „Tomu Colsoulovi velice děkuji za tři mimořádně úspěšné sezony a za úžasné chvíle, které jsme společně prožili jako členové Orlen Teamu.“

Obě posádky se v novém složení poprvé představí při úvodním podniku Světového poháru FIA v cross-country rally 2019 v Kataru. Qatar Cross Country Rally startuje 21. února.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu