Bojovnice Novotná ujela 400 km se zlomenou pánví a nohou

Rubrika: FIM MS CCR, Moto/Quad, Silk Way Rally  
/ Aktualizováno:

Gabriela Novotná znovu ukázala, s jak velkou vůlí, odhodláním, nasazením i sebezapřením přistupuje k závodění. Přesto její pouť letošním ročníkem Silk Way Rally končí předčasně. 30leté závodnici vystavily stopku zlomeniny nohy a pánve.

Česká motocyklistka utrpěla zranění při pádu v průběhu čtvrté etapy. Podle informací zveřejněných na facebookovém profilu Gabriely Novotné bylo příčinou rozpletení nedávno nově vypleteného ráfku kola její Husqvarny.

K nehodě došlo v nejdelší rychlostní zkoušce letošního ročníku Silk Way Rally, která měřila 470 kilometrů a byla extrémně rychlá. Špičkoví jezdci továrních týmů v jejím průběhu nezřídka dosahovali rychlostí mezi 160 a 170 km/h. Motocyklisté navíc středeční speciálku absolvovali jako první část dvoudenní maratonské etapy.

Chomutovská rodačka navzdory bolestem pokračovala, ujela dalších 400 kilometrů a cestou ještě pomáhala své soupeřce Anastasiji Nifontové, kterou našla po pádu v bezvědomí.

Dala tak vzpomenout na Dakar 2018, při kterém dojížděla posledních devadesát kilometrů desáté etapy se zlomenou klíční kostí. Přesto chtěla pokračovat. Rozhodnutí organizátorů, kteří ji na základě výsledků lékařského vyšetření dál už nepustili, znamenalo obrovské zklamání.

Ve středu svou schopnost odolávat bolesti posunula do jiné dimenze. Nejen, že se zraněním absolvovala více než čtyřnásobnou vzdálenost než před rokem a půl v Jižní Americe, ale ani po dojezdu do bivaku nezamířila k lékařům.

Gabriela Novotná, Silk Way Rally 2019
Gabriela Novotná, Husqvarna FE 450, Indigo Racing. Silk Way Rally 2019. © Indigo Racing

Podle pravidel pro maratonskou etapu vjela do uzavřené zóny, kde mohou na údržbě a případných opravách závodní techniky pracovat pouze samotní jezdci bez asistence jakýchkoliv dalších členů týmu. Gabriela se opravě motorky věnovala další hodinu.

Teprve poté ji manažer Aleš Budín a mechanik Lukáš Pokorný dostali na rentgen. Až tam se dozvěděla, které kosti dopolední pád nevydržely.

Gabriela Novotná musela ze Silk Way Rally 2019 odstoupit z 19. pozice v kategorii motocyklů a ze druhého místa v hodnocení žen. Ve čtvrtek 11. července se společně s dalšími dvěma členy týmu Indigo Racing vrací do České republiky.

Otazník tak nyní visí nad Gabrielinou účastí na Rally Dakar 2020, do jejíhož startu v saúdskoarabské Džiddě zbývá méně než půl roku.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu