Dakar v neděli odstartuje se čtyřmi židovickými Renaulty

Rubrika: Tiskové zprávy  

Už tento víkend odstartuje legendární dakarská rally. Vůbec poprvé se posádky představí v Saúdské Arábii, kam se nejprestižnější dálkový závod po jedenácti letech přesouvá z Jižní Ameriky. Do dějiště se v noci na pátek přesunul také kompletní tým MKR Technology. Severočeská sestava mechaniků kolem Maria Kresse do závodu připravila kvartet závodních kamionů včetně prvního hybridu, který do proslulé soutěže za celou její historii odstartuje.

Riwald Dakar Team, Dakar 2020
Riwald Dakar Team. Rally Dakar 2020. © MKR Technology

„Do Saúdské Arábie jsme vyjížděli na dvě party. Ta první odlétala na Nový rok a přebírala závodní techniku, druhá o den později, takže se kluci v bivaku setkali v pátek nad ránem,“ podotkla týmová manažerka Klára Kress.

A program před nedělním ostrým startem bude hodně nabitý. V pátek ráno shakedown, pak se technika přesune do parc fermé. V Džiddě, odkud letošní závod odstartuje, je navíc připravena prezentace nových technologií, při které nebude chybět ani židovický hybrid.

„Pořadatelé jsou z našeho odvážného kroku nadšeni. Líbí se jim směr, kterým jsme se rozhodli vydat, protože je v souladu s jejich cestou,“ zmínila se Klára Kress.

Následovat pak budou velmi těžké dva týdny. Na programu je dvanáct etap. V součtu posádky kamionů budou muset zvládnout téměř osm tisíc kilometrů, z nichž je více než pět tisíc měřených. Posádky ale budou ze 75 % v písku a dunách. Pět etap je pak delších než čtyři sta padesát kilometrů. Má to být jeden z nejtěžších Dakarů v historii.

„Samozřejmě, že bychom si přáli úspěch, ale nejdůležitější pro nás bude dojet do cíle ideálně v kompletní sestavě. Zásadní je, aby se nikomu nic nestalo,“ pronesl Mario Kress, konstruktér týmu MKR Technology.

Severočeský tým do boje o letošního beduína vysílá kvartet svých kamionů, které budou pilotovat nizozemští jezdci. Do hybridu nesoucí označení Renault C460 usedne pilot Gert Huzink z týmu Riwald Dakar. Jeho týmový kolega Pascal de Baar pojede s trambusovým speciálem Renault K520. Stejný vůz povede jezdec Richard de Groot z Firemen Dakar Teamu. A s typicky červeným kamionem s „čumákem“ zvaným Sherpa pojede stálice týmu Mammoet Rallysport Martin van den Brink.

„Všichni mají stejné šance na úspěch. Nikdo nebude nijak upřednostňován,“ řekl Mario Kress.

Mammoet Rallysport, Dakar 2020
Mammoet Rallysport. Rally Dakar 2020. © MKR Technology

Přesun z Jižní Ameriky do Saúdské Arábie s sebou přinese mnoho novinek. Evropský fanoušek může mít radost z menšího časového posunu, než na který byl zvyklý z předchozích let. V dějišti je o dvě hodiny více.

„To je jistě velká výhoda pro diváky. Pro nás je fajn, že se zase podíváme na trochu jiná místa. V Česku navíc teď začalo mrznout, ale díval jsem se, že v Saúdské Arábii je průměrná denní teplota kolem 45 stupňů, takže nám by zima být neměla,“ snaží se s úsměvem hledat pozitiva roudnický mechanik týmu MKR Technology Daniel Kozlovský.

Dakar 2020 začne v neděli pořádně zostra. V minulých letech byla úvodní etapa spíše symbolická, letos si posádky budou muset poradit celkem s více než sedmi sty padesáti kilometry z Džiddy do Al Wajhu, z nichž je téměř tři sta dvacet měřených.

„Je to celkem neobvyklé. První etapa je daleko od procházky růžovou zahradou. Etapa má všechno, co dělá Dakar Dakarem – rychlé a klikaté úseky, duny i kameny. Nic se nesmí podcenit. Určitě je ale pro všechny férovější, že posádky dostanou detailní roadbook až těsně před startem etapy. Tím se maže výhoda bohatších týmů, které do navigace zapojovaly i další navigátory,“ poznamenal Kozlovský.

Dakar tedy odstartuje v neděli od Rudého moře z Džiddy, která je považována za nejbohatší město Blízkého východu i celé západní Asie. Ti nejšťastnější se po dvou týdnech do cíle v Al Qiddiyi dostanou v pátek 17. ledna.

Tisková zpráva MKR Technology [editováno]

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu