Dakar 2020: Nikolajev odstartoval do šesté etapy, přesto končí

Rubrika: Dakar 2020, Kamiony  
/ Aktualizováno:

Truckerský král jihoamerických ročníků Rally Dakar si na úspěch v nové lokalitě bude muset počkat. První saúdskoarabský ročník pro Eduarda Nikolajeva definitivně končí v šesté etapě.

Eduard Nikolajev, Dakar 2020
Eduard Nikolajev/Jevgenij Jakovlev/Vladimir Rybakov, Kamaz 43509, Kamaz-Master. Rally Dakar 2020. © Red Bull Content Pool

Eduard Nikolajev vyhrál z jedenácti ročníků dakarské rally, které se konaly v Jižní Americe. V roce 2010 byl palubním mechanikem vítězné posádky Vladimira Čagina, jako řidič pak uspěl v letech 2013 a 2017 až 2019.

Při Rally Dakar 2020, která se poprvé jede na Arabském poloostrově, však 35letý Rus od počátku tahal za kratší konec provazu. Hned v úvodní etapě měl technické problémy a se svým Kamazem 43509 začínal až z desáté pozici. Během následujících dvou dnů dokázala posádka Eduard Nikolajev, Jevgenij Jakovlev, Vladimir Rybakov vystoupat na pátou příčku, aby ve čtvrté etapě jedno místo kvůli defektům znovu ztratila.

Ze hry o přední umístění vypadla ve čtvrtek na trati mezi Al-Ulou a Ha’ilem. Technické problémy, které Kamaz #500 zastavily na 163. kilometru, řešila posádka dlouho do noci. S ohledem na výsledky předchozího dne startovala daleko za trojicí týmových kolegů, a tak nemohla využít pomoci nikoho z nich a musela si poradit jen vlastními silami.

Eduard Nikolajev, Dakar 2020
Eduard Nikolajev/Jevgenij Jakovlev/Vladimir Rybakov, Kamaz 43509, Kamaz-Master. Rally Dakar 2020. © Red Bull Content Pool

Do bivaku v Ha’ilu dorazil Nikolajev až dnes v půl sedmé ráno místního času a prakticky hned se vydal do šesté etapy z Ha’ilu do Rijádu, byť motor jeho kamionu fungoval pouze na pět válců.

Po 33. kilometrech však pohonná jednotka vypověděla službu definitivně. Podle prvních informací týmu Kamaz-Master kliková hřídel nevydržela vibrace a praskla. Posádka ze soutěže odstupuje a čeká na písečné planině na příjezd týmové asistence.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu