Dakar 2021: Libor Podmol v barvách Orion – MRG

Rubrika: Dakar 2021, Moto/Quad  
/ Aktualizováno:

Libor Podmol se dohodl na spolupráci s týmem Orion – Moto Racing Group a pod jeho křídly zahájil přípravu na Rally Dakar 2021. Pokud se bývalý světový šampion ve freestyle motokrosu 2. ledna v Džiddě na start skutečně postaví, postará se o ojedinělý zápis do historie českého motoristického sportu.

Libor Podmol
Libor Podmol, Orion - Moto Racing Group. © DAKARMANIA

Svou dakarskou premiéru musel Libor Podmol o rok odložit. Důvodem byly zlomeniny obou nohou, které utrpěl koncem loňského dubna při pádu na podniku mistrovství světa ve freestyle motokrosu v Německu. Místo již naplánované tiskové konference týkající se vstupu na scénu maratonských soutěží strávil tři týdny v mnichovské nemocnici. Další měsíce věnoval intenzivní rehabilitaci. Urputná dřina však přinesla ovoce. Nyní se 36letý závodník cítí celkem fit a je připraven přijmout další velkou výzvu.

„Rád zkouším nové věci a myslím si, že o tom život je. Od malička jsem vyrůstal na endurové motorce, takže mi přijde přirozené, že zkusím i nejtěžší rally světa, kterou Dakar je,“ říká Libor Podmol. „Samozřejmě to ale pro mě bude úplná změna, protože jsem patnáct let dělal jinou disciplínu. Jezdci freestyle motokrosu jsou často považováni za takové motocyklové krasobruslaře a já bych chtěl dokázat, že to tak není.“

„Dakar beru jako cestu za novou metou. Samozřejmě, že mám své strachy a obavy. Budu se muset naučit navigaci a spoustu dalších věcí, ale myslím si, že nejsem žádný blbec a že to zvládnu.“

Zaťatec a profesionál

Manažer Orion – MRG Ervín Krajčovič se na spolupráci těší, i když si také uvědomuje, jaká úskalí bude potřeba společnými silami překonat.

„Libora čeká hodně práce, protože je malý a hubený. Do Dakaru by měl přibrat aspoň deset kilo. Ale je obrovsky zaťatý, ví, co chce, a má chuť makat. Fakt profesionál. Důležité teď bude, aby ho na začátku nic psychicky nezlomilo, ale zároveň musíme všichni zůstat nohama na zemi. Zatím to o žádném velkém závodění nebude. Nikdo nemůže čekat, že by na příštím Dakaru letěl v první třicítce,“ míní Ervín Krajčovič.

„Jsem přesvědčený, že první rok nebude pro Libora jednoduchý, ale pokud by se mu povedlo dotáhnout motorku až na cílovou rampu, tak druhý rok už bude v jeho podání úplně o něčem jiném. Možná bude ze začátku dělat menší krůčky vpřed než někteří jiní jezdci, ale určitě se do toho dostane. Protože to je pilot s citem pro motorku. My ji teď pro něj musíme připravit tak, aby odpovídala jeho tělesné konstituci, aby se na ní cítil dobře a pomalinku se posouval dál.“

„Zároveň znovu počítám s pomocí ze strany Milana Engela, který se loni příkladně věnoval Martinu Michkovi a hodně mu začátky v cross-country rally usnadnil,“ zmiňuje Krajčovič oba jezdce, kteří by měli být na příštím Dakaru Podmolovými týmovými kolegy.

V tátových stopách

Pokud Podmol do závodu v lednu opravdu odstartuje, stane se prvním českým motocyklistou, jehož otec se v jedné stopě slavného pouštního maratonu zúčastnil také. Úspěšný motokrosový a endurový jezdec Libor Podmol starší okusil Dakar v roce 1994 ještě na africké půdě. Soutěž, jejíž trať tehdy vedla netradičně z Paříže do Dakaru a zpět do francouzské metropole, však pro poruchu motorky nedokončil.

„Je možné, že tohle byl vlastně nejzásadnější důvod, proč do toho jdu. Tátovi se to nepodařilo, proto bych chtěl jméno Podmol dovézt na Dakaru až do cíle. Ale to je vše, co teď můžu slíbit. Budu se připravovat, jak budu moct, a dám do toho všechno, ale žádný výsledek teď slibovat nebudu,“ uzavírá Libor Podmol.

Celý Orion – MRG absolvuje v červenci rozsáhlé testování v Bosně a Hercegovině, ve druhé polovině prázdnin bude pokračovat v přípravě v jižní Francii. První start v rally čeká Podmola počátkem září při polské baje. Aby byl skutečně připuštěn na start Dakaru 2021, musí dokončit říjnovou Rallye du Maroc.

Jako nový člen týmu Orion – MRG se Podmol fanouškům poprvé představí už tuto sobotu (20. června) na akci Dakar Live, která se uskuteční od 17 hodin v amfiteátru v Lokti nad Ohří.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu