Zemřel trojnásobný dakarský vítěz Hubert Auriol

Rubrika: Auto, Moto/Quad, Rally Dakar  

Dakarská komunita přišla v neděli 10. ledna o jednu ze svých největších osobností. Ve věku 68 let zemřel po srdeční příhodě Francouz Hubert Auriol.

Hubert Auriol
Hubert Auriol při návštěvě Rally Dakar 2020. © ASO/DPPI

V osmdesátých a na počátku devadesátých letech minulého století patřil „Afričan“, jak se Auriolovi přezdívalo zdaleka nejen kvůli jeho narození v etiopské Addis Abebě, k nejzářivějším hvězdám Rally Paříž – Dakar. Jako první člověk v historii dokázal legendární rally vyhrát jak na motocyklu, tak za volantem automobilu.

Na dvou kolech absolvoval Dakar celkem devětkrát, obě vítězství (1981 a 1983) vybojoval za řídítky speciálů BMW. V kategorii motocyklů dodnes nikdo nepřekonal Auriolův rekord v počtu etapových vítězství během jediného ročníku. V roce 1984 jich vyhrál devět.

Nezapomenutelným se stal ale také rok 1987, kdy bojoval o vítězství s Cyrilem Neveuem a ještě před předposlední etapou vedl. Několik kilometrů před cílem speciálky do St. Louis však upadl a zlomil si oba kotníky. Přesto dokázal etapu v obrovských bolestech dokončit. Teprve v jejím cíli ze závodu oficiálně odstoupil.

Peterhansel, Auriol, Roma
Hubert Auriol (uprostřed) při návštěvě Rally Dakar 2020 ve společnosti Stéphana Peterhansela (vlevo) a Naniho Romy. Jen tito tři dosud dokázali vyhrát Dakar na motorce i v autě. © ASO

V roce 1988 se vrátil, ovšem tentokrát už s buginou Kouros. Roku 1992, kdy slavná rally poprvé nekončila v Dakaru, ale v jihoafrickém Kapském městě, s Mitsubishi triumfoval v kategorii automobilů.

Naposledy se afrického maratonu účastnil v roce 1994 v barvách továrního týmu Citroënu. O rok později se na následujících devět let stal jeho ředitelem. V roce 2008 založil Africa Eco Race.

Předloni byl Auriol uveden do Síně slávy Mezinárodní motocyklové federace (FIM).

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu