Italian Baja: Al-Rajhi do čela světového poháru

Rubrika: Auto, FIA SP baja, Italian Baja  
/ Aktualizováno:

Yazeed Al-Rajhi s Toyotou vyhrál Italskou baju 2021 a před závěrečným podnikem sezony se ujal vedení ve Světovém poháru FIA v cross-country bajách.

Yazeed Al-Rajhi, Italian Baja 2021
Yazeed Al-Rajhi / Michael Orr, Toyota Hilux, Overdrive SA. Italian Baja 2021. © Overdrive

Yazeed Al-Rajhi s britským spolujezdcem Michaelem Orrem se v čele průběžné klasifikace usadili od úvodní kvalifikační rychlostní zkoušky. Naopak jejich největší soupeři, startující se speciály Mini od X-raidu, se v Pordenone a na okolních tratích dostali do potíží.

Krzysztof Hołowczyc chyboval na úvodní speciálce a jeho vůz skončil po kotrmelci v řece. Polák test nedokončil, inkasoval náhradní čas a soutěž začínal s téměř čtyřiadvacetiminutovým mankem. Dosavadní leader světového poháru Yasir Seaidan byl po pátku s osmiminutovým odstupem sice pátý, ale do druhé etapy kvůli technickým problémům neodstartoval.

Naopak Al-Rajhi s Orrem kontrolovali situaci také v sobotu a do cíle dorazili s více než tříminutovým náskokem před Portugalcem Tiagem Reisem pilotujícím další Hilux z dílen Overdrivu.

„Letošní sezona pro nás byla obtížná. V Dubaji jsme začali dobře a zvítězili, ale na Sharqiyah Baja v Saúdské Arábii jsme havarovali a já musel vynechat několik podniků,“ připomíná Al-Rajhiho navigátor Michael Orr. „Ale nikdy se nevzdáváme. Věděli jsme, že v Itálii musíme vyhrát. To se nám povedlo, před posledním závodem bojujeme o titul a šance jsou vyrovnané.“

Tatra 815 6x6 "Babča", Vimos Publishing
KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

Závěr soutěže ozdobil souboj o třetí místo. Dvojnásobný účastník Rally Dakar a někdejší stálice mistrovství světa v rally Xevi Pons se za volant závodního vozu vrátil po více než roční přestávce, ale velmi rychle se dostal do tempa. Před poslední erzetou byl čtvrtý se čtyřiadvacetisekundovým odstupem od průběžně třetího Benediktase Vanagase. O výsledku nakonec rozhodla jezdecká chyba, která Španěla srazila na desáté místo.

„V jedné pomalé zatáčce jsem udělal hloupou chybu a auto se převrátilo. Bohužel na místě nebyli žádní diváci, a proto jsme ztratili hodně času. Jsem velmi zklamaný,“ připouští Xevi Pons.

Benediktas Vanagas se kvůli jarním operacím ruky a ramene a následné rekonvalescenci znovu zapojil do světového poháru až při předchozí baje v Polsku a podruhé v řadě se prosadil na stupně vítězů.

„V průběhu celé soutěže jsem nejel tak rychle jako na posledním testu. Spíš jsem do toho šel v klidu a s chladnou hlavou, ale když na nás Xevi Pons začal útočit, museli jsme se do toho pořádně opřít také. Pak to z naší strany bylo opravdu rychlé. Dvanáct kilometrů před cílem jsme při špatném dopadu na břeh řeky vyzuli pneumatiku, ale i její výměnu jsme zvládli velmi svižně. Na této speciálce jsme na nejlepší ztratili jen něco kolem minuty, což byla právě ta výměna kola, takže jsme tedy jeli úplně stejně rychle jako oni. Takže celkově to bylo dobré,“ pochvaluje si Benediktas Vanagas.

Benediktas Vanagas, Italian Baja 2021
Benediktas Vanagas / Filipe Palmeiro, Toyota Hilux, Inbank Toyota Gazoo Racing Baltics. Italian Baja 2021. © Italian Baja Media

Úspěch značky Toyota a společnosti Overdrive podtrhli čtvrtým místem Erik van Loon se Sébastienem Delaunayem, které od Vanagase s Palmeirem dělilo pouhých jedenáct sekund.

Miroslav Zapletal a Marek Sýkora se na začátku soutěže potýkali s problémy s vynechávajícím motorem, což je ve výsledcích kvalifikační erzety odsunulo až na dvanácté místo. Na následujícím testu pak dojeli soupeře startujícího před nimi a dlouho pokračovali v prachu za ním. Po prvním dnu figuroval černý Ford týmu Offroadsport na jedenácté pozici. Druhou etapu zvládla česko-slovenská posádka bezchybně a bez technických obtíží a díky tomu v konečné klasifikaci vystoupala na páté místo.

Sezonu Světového poháru FIA v cross-country bajách uzavře ve dnech 28. až 30. října portugalská Baja Portalegre.

ITALIAN BAJA 2021 – AUTOMOBILY (SP FIA)
konečné výsledky
1. 201 Yazeed Al-Rajhi / Michael Orr Toyota Hilux Overdrive SA 5:02:47
2. 217 Tiago Reis / Valter Cardoso Toyota Hilux Overdrive SA +3:03
3. 205 Benediktas Vanagas / Filipe Palmeiro Toyota Hilux Inbank Toyota Gazoo Racing Baltics +10:46
4. 204 Erik van Loon / Sébastien Delaunay Toyota Hilux Overdrive SA +10:57
5. 203 Miroslav Zapletal / Marek Sýkora Ford F-150 Evo Offroadsport +23:19
6. 400 Saleh Al-Saif / Kirill Šubin Can-Am Maverick X3 South Racing +23:50
7. 402 Alexandre Ré / Pedro Ré Can-Am Maverick X3 South Racing +23:55
8. 406 Amerigo Ventura / Mirko Brun Yamaha YXZ 1000R +28:27
9. 302 Santiago Navarro / Marc Solà Overdrive OT3 FN Speed Team +32:47
10. 207 Xevi Pons / Armand Monleón Toyota Hilux Overdrive SA +34:51

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu