Dakar 2023: Prokop si po první maratonské etapě polepšil

Rubrika: Auto, Dakar 2023  
/ Aktualizováno:

První ze dvou maratonských etap v dunách pouště Pustá končina se Martinu Prokopovi a Viktoru Chytkovi vydařila. V hodnocení etapy se posádka Orlen Benzina Teamu letos podruhé prosadila mezi deset nejrychlejších a v celkovém pořadí získala jednu pozici.

Martin Prokop, Dakar 2023
Martin Prokop / Viktor Chytka, Ford Raptor RS Cross-Country, Orlen Benzina Team. Dakar 2023. © ASO

Cestou ze Šajbá do maratonského bivaku v nitru čtvrté největší pouště světa se závodilo v náročných dunách a na písečných pláních, což je terén, který společně s nižší nadmořskou výškou Fordu z dílen jihlavského MP-Sports skutečně svědčí. A stejně tak samotnému jezdci. To ostatně potvrzují i výsledky čtvrteční speciálky (275 km), v jejíž klasifikaci patří Prokopovi s Chytkou desátá příčka s desetiminutovým odstupem od dnes opět nejrychlejšího Sébastiena Loeba.

„Zajímavá speciálka, kterou jsme si užili. Pro nás byla bez problémů, jen ke konci, což bylo v poledne, už byly blbě vidět hrany dun, takže to byla výzva, abychom je v pořádku přeskákali,“ popisuje Martin Prokop, který zvládl měřený úsek skoro o čtvrt hodiny rychleji než Romain Dumas s Toyotou a díky tomu připravil dvojnásobného vítěze čtyřiadvacetihodinovky v Le Mans o šestou příčku průběžné klasifikace kategorie automobilů. Před druhou částí maratonské dvojetapy má před francouzským soupeřem k dobru deset minut. Cenných 24 minut dnes Prokop najel také na průběžně osmého Jihoafričana Briana Baragwanatha s tovární buginou Century.

Na absolutní špici celkového hodnocení pokračovala i dnes především bitva o druhé místo mezi útočícím Sébastienem Loebem (Prodrive) a Lucasem Moraesem (Toyota), jenž Francouzovu tlaku zatím srdnatě odolává. Přestože pilot týmu Bahrain Raid Xtreme přidal páté letošní etapové vítězství, z toho čtvrté v řadě, dokázal na brazilského nováčka, navzdory jeho nevelkým zkušenostem se závoděním v podobných dunových polích, najet pouze šest minut.

Kliknutím na obrázek přejdete do našeho e-shopu.
Kliknutím na obrázek přejdete do našeho e-shopu.

„V dunách jsme museli měnit kolo a nebylo úplně snadné najít správné místo, kde bychom to mohli udělat. Tím jsme ztratili několik minut,“ vysvětluje Sébastien Loeb důvod, proč jej po jedenácté ze čtrnácti etap nedělí od druhého místa ještě méně než aktuálních devět minut a 37 sekund.

Loebovy výkony z posledních dnů jsou každopádně naprosto mimořádné a úctyhodné, neboť čtyři etapy v řadě dokázali v minulosti v kategorii automobilů vyhrát pouze Carlos Sainz (v roce 2009), Ari Vatanen (dokonce pět etap v řadě v roce 1989 a čtyři o rok později) a Jacky Ickx (v letech 1982, 1983 a 1984).

„Jednu další máme za sebou, o jednu méně před sebou,“ usmívá se Lucas Moraes. „Speciálka byla poměrně záludná, museli jsme zdolat pár docela zrádných stoupání, ale auto fungovalo moc dobře. Pořád jsme druzí, takže do toho zkusíme jít i dál naplno a uvidíme, jak na to Loeb zareaguje.“

Moraes tak zůstává druhý, hodinu a 24 minut za obhájcem loňského vítězství Nasserem Al-Attiyahem s Toyotou. Katařan s ohledem na solidní náskok už bezhlavě neriskuje a na trati se navíc může spolehnout na pomoc týmových kolegů Henka Lategana a Giniela de Villierse, kteří mu zodpovědně kryjí záda. Sami se v průběžné klasifikaci drží mezi Loebem a Prokopem na čtvrté a páté pozici.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu