Dakar 2023: První maratonská etapa sedla Husqvarně. Michek klesl

Rubrika: Dakar 2023, Moto/Quad  
/ Aktualizováno:

Kevin Benavides s KTM vydržel v čele průběžné klasifikace motocyklistů jediný den. Po první ze dvou maratonských etap se na první místo vrátil Skyler Howes.

Luciano Benavides, Dakar 2023
Luciano Benavides, Husqvarna FR 450 Rally, Husqvarna Factory Racing. Dakar 2023. © Husqvarna

Kevin Benavides s KTM vydržel v čele průběžné klasifikace motocyklistů jediný den. Po první ze dvou maratonských etap se na první místo vrátil Skyler Howes.

Jedenáctá etapa Rally Dakar 2023 zavedla závodníky ze Šajbá do maratonského bivaku situovaného nedaleko hranic s Ománem a neprověřila je pouze v majestátných dunách Pusté končiny, ale také na rozlehlých soliscích, kde soutěžní stroje leckdy dosahovaly maximální povolené rychlosti, která v případě motocyklů činí 160 km/h.

V těchto podmínkách si nejlépe počínal Luciano Benavides. Tovární jezdec Husqvarny byl na speciálce (275 km) nejrychlejší, což se mu letos zatím jako jedinému motorkáři podařilo již potřetí.

„Další vážně rychlý den. Pustou končinu jsem si hodně užil, protože speciálky tohoto typu se mi líbí. V dunách jsem do toho šel po celou dobu naplno. Připadal jsem si jako při motokrosu, což mě hodně bavilo. Najít správnou trasu nebylo jednoduché, ale já jsem dnes nestartoval vepředu, takže jsem před sebou už měl spoustu stop. Člověk si jen musel dávat pozor na díry, protože těch je v písku spousta. Pár jsem jich vymetl, ale dobře to dopadlo, neupadl jsem a ani motorka to nijak neodnesla, takže na zítřek by vše mělo být v pohodě,“ těší Luciana Benavidese. „Asi není ideální, že budu otevírat trať, ale když už musím, není to problém, protože ohledně navigace si věřím a procvičil jsem si to už včera, když jsem jel první celou speciálku.“

Kliknutím na obrázek přejdete do našeho e-shopu.
Kliknutím na obrázek přejdete do našeho e-shopu.

Argentinec se v průběžné klasifikaci posunul z osmé na šestou pozici s osmnáctiminutovou ztrátou na týmového kolegu Skylera Howese, jenž dnes z prvního místa sesadil Benavidesova staršího bratra Kevina, který hájí barvy tovární sestavy KTM.

Howes po jedenácté etapě vede o 28 sekund před Tobym Pricem s další fabrickou KTM, Kevin Benavides je třetí (+ 2:44 min). Pablo Quintanilla dnes postoupil před Adriena Van Beverena na čtvrtou příčku, ovšem důležitější než vzájemný souboj je pro oba jezdce Hondy jejich odstup od lídra závodu, který činí čtrnáct, respektive patnáct minut.

Z českých motocyklistů si stále počíná nejlépe Martin Michek (KTM), přestože druhý týden soutěže musí zvládnout s bolestivě pochroumaným kotníkem. V jedenácté etapě byl o devět minut pomalejší než vítězný Luciano Benavides a obsadil šestnácté místo.

„Všude samé měkké duny, je to v nich fakt ostrý. Motorka se tam hodně zapichuje, člověk musí být neustále ve střehu. Jsem rád, že jsem to dojel v klidu a v pohodě,“ říká Martin Michek.

V celkovém hodnocení si jezdec týmu Orion – Moto Racing Group o jednu příčku pohoršil, když jej předstihl Franco Caimi s továrním motocyklem Hero. Jihočeského závodníka však na třináctém místě dělí od dvanáctého Argentince pouze dvanáct sekund.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu