Dakar 2023: Walkner havaroval. Michek postoupil těsně za desítku

Rubrika: Dakar 2023, Moto/Quad  

45. ročník dakarské rally bude v kategorii motocyklů dramatický až do úplného závěru. Den před koncem skončila soutěž pro továrního jezdce KTM Matthiase Walknera, ale jeho týmoví kolegové se v poslední etapě poperou o vítězství.

Matthias Walkner, Dakar 2023
Matthias Walkner, KTM 450 Rally, Red Bull KTM Factory Racing. Dakar 2023. © ASO/DPPI

Třináctá etapa Rally Dakar 2023 zavedla účastníky ze Šajbá do Hofufu a její součástí byla další krátká speciálka (153 km), která se však ze čtyř pětin jela v dunách.

Do vážných problémů se na trati dostal Rakušan Matthias Walkner, jemuž po včerejšku patřila devátá příčka průběžné klasifikace. Dakarský vítěz z roku 2018 upadl na 55. kilometru, po havárii byl podle prvních informací při vědomí, ale stěžoval si na bolesti zad.

Kevin Benavides poskytl svému týmovému kolegovi první pomoc a zůstal na místě nehody až do příletu helikoptéry se zdravotnickým personálem soutěže. Navzdory nepříjemnému zážitku se v dalším průběhu nenechal rozhodit, podal koncentrovaný výkon a po odečtení času, který s Walknerem strávil, byl vyhlášen vítězem etapy.

Argentinec přitom najel 2:28 min na týmového kolegu Tobyho Price (dnes pátý) a 3:31 min na Skylera Howese, jenž byl v etapě s tovární Husqvarnou sedmý.

„Rozhodně jsem do toho dnes dal všechno,“ tvrdí Skyler Howes. „V úvodu jsem měl drobnou nehodu, když jsem uvízl na duně. Pak jsem dojel k Matthiasovi, u něhož byl Kevin. Od té chvíle jsem byl trochu nervózní, protože jsme jeli směrem do velkých dun se zlomenými vrcholky. Sám jsem si na nich několikrát hodně skočil. Chtěl jsem útočit a moc jsem toužil po vítězství, ale zároveň jsem chtěl bezpečně dojet do cíle.“

Kliknutím na obrázek přejdete do našeho e-shopu.
Kliknutím na obrázek přejdete do našeho e-shopu.

„Pak jsme navíc udělali chybu, když jsme minuli waypoint a museli se otáček. Nebylo snadné najít správný rytmus, protože slunce už stálo vysoko nad hlavou a v dunách byla spousta propadů. To mě trochu znervózňovalo.“

„Celkově ale musím být s dosavadním průběhem závodu maximálně spokojený, protože pokud se ohlédnu, nevidím jediný moment, o kterém bych si řekl, že tam jsem ze sebe nevydal to nejlepší. Poslední speciálka bude velmi rychlá a ne dost dlouhá na to, aby se na ní dalo najet dost času. Dnešní výsledky rozhodnout o tom, jak dopadne celý závod,“ míní Američan, který dnes v průběžném pořadí klesl ze druhé na třetí příčku.

Před Howese se posunul Kevin Benavides, který před závěrečnou etapou zaostává za vedoucím Pricem o pouhých dvanáct sekund! Třetí Howes na Australana ztrácí minutu a půl.

„Pokud v této fázi závodu chcete udržet vedení, musíte do toho jít naplno, i když duny byly v posledních dnech opravdu měkké a snadno se v nich dalo uvíznout. Nebylo vůbec snadné udržet v nich správný kurz,“ popisuje Toby Price. „Okolo devadesátého kilometru jsem dojel kluky, kteří startovali přede mnou, a jen jsem si řekl, že pokud chci vyhrát tenhle závod, musím jet vpředu a zkusit získat nějaké časové bonusy. Jsem spokojený. Tak jako každý den jsem ze sebe vydal sto procent i dnes.“

Adrien Van Beveren se dnes vrátil na čtvrtou příčku, z níž po dvou dnech sesadil Pabla Quintanillu. Oba tovární jezdci Hondy se tedy nadále drží velmi vysoko, ovšem s patnáctiminutovým mankem na lídra závodu jsou jejich šance na umístění na stupních vítězů již jen hypotetické.

Mason Klein, Dakar 2023
Mason Klein, KTM 450 Rally Replica, BAS World KTM Racing Team. Dakar 2023. © ASO/DPPI

Ještě před sobotní etapou soutěž opustil do té doby desátý Mason Klein. Jednadvacetiletý Američan dvakrát upadl v deváté etapě a v následujících dnech jej při jízdě v dunách trápily silné bolesti krku. Po maratonské dvojetapě podstoupil v pátek odpoledne v lékařském centru v bivaku rentgenové vyšetření, které neodhalilo nic neobvyklého, přesto se jezdec BAS World KTM Racing Teamu rozhodl nepokračovat.

Do první desítky se po Walknerově a Kleinově odstoupení posunuli Španěl Lorenzo Santolino s továrním Shercem a Argentinec Franco Caimi na fabrickém motocyklu Hero.

Martin Michek (KTM) byl v předposlední etapě devatenáctý (+ 11:43 min), ale i to mu stačilo k postupu na jedenáctou příčku celkově. Od desátého Caimiho dělí jezdce týmu Orion – Moto Racing Group necelých pět minut.

Dvanácté místo patří den před koncem Slovákovi Štefanu Svitkovi (KTM).

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu