Sainzova havárie na Dakaru se neobešla bez následků. Španěl si poranil páteř

Rubrika: Auto, Dakar 2023  

Edouard Boulanger není jediným členem posádek továrního týmu Audi, jehož čeká delší rekonvalescence po zranění, které utrpěl v průběhu Rally Dakar 2023.

Carlos Sainz, Dakar 2023
Carlos Sainz, Team Audi Sport. Dakar 2023. © Red Bull Content Pool

Závěr úvodního týdne 45. ročníku dakarské rally se pro tovární tým Audi proměnil doslova v noční můru. V šesté etapě z Háilu do Rijádu se na stejném místě dostaly do vážných problémů obě hvězdy ambiciózní ingolstadtské sestavy: Stéphane Peterhansel musel ze soutěže odstoupit poté, co si při tvrdém dopadu po skoku z duny poranil páteř Francouzův navigátor Edouard Boulanger a Carlos Sainz na stejném místě poškodil vůz natolik, že ani mimořádně zručný spolujezdec Lucas Cruz nezvládl opravu bez materiálu přepravovaného kamionem rychlé asistence a pomoci jeho posádky. Španělská posádka tudíž nedokončila etapu v časovém limitu, do bivaku dorazila pozdě v noci a inkasovala osmnáctihodinovou penalizaci, která ji definitivně zbavila jakékoliv naděje na dobré umístění v celkovém pořadí.

O den později proto v etapě z Rijádu do Davadmí Španělé pomáhali s opravou Mattiasi Ekströmovi a Emilu Bergkvistovi, kteří o kámen poškodili zavěšení svého Audi RS Q e-tron. A Švédové neměli štěstí ani v následující etapě z Davadmí zpět do Rijádu, na jejíž speciálce znovu dlouho stáli, tentokrát kvůli problémům s chlazením. Během dvou dnů tak dohromady ztratili skoro pět hodin a v průběžné klasifikaci propadli z páté na pětatřicátou pozici.

Kliknutím na obrázek přejdete do našeho e-shopu.
Kliknutím na obrázek přejdete do našeho e-shopu.

Od té chvíle už mohlo Audi pouze sbírat data a zkušenosti, které by rádo zúročilo v následujících letech, případně říct si o pozornost etapovým vítězstvím. A přesně o to se snažil Sainz. V osmé etapě z Davadmí do Rijádu byl nejrychlejší, ale o výhru na speciálce se připravil překročením maximální povolené rychlosti v úseku s jejím omezením a následnou pětiminutovou penalizací.

Po dni volna se trojnásobný dakarský vítěz vrhl po hlavě i do deváté etapy z Rijádu do Harazu, jenže své nasazení opět poněkud přehnal. Po dalším skoku na duně dopadlo Audi se startovním číslem 207 tvrdě na předek a následně se překulilo koly vzhůru. Sainz nasedl s bolestmi zad do helikoptéry, která jej měla dopravit na vyšetření do nemocnice, ale nakonec posádku vrtulníku požádal, aby se s ním vrátila na místo nehody a on tak měl možnost v závodě pokračovat. Jak se však později ukázalo, poškození vozu byla natolik rozsáhlá, že soutěž pro něj stejně definitivně skončila. Po návratu do Španělska navíc zjistil, že při havárii utrpěl zranění.

Carlos Sainz, Dakar 2023
Carlos Sainz / Lucas Cruz, Audi RS Q e-tron E2, Team Audi Sport. Dakar 2023. © Red Bull Content Pool

„Po mém návratu do Madridu přetrvávaly bolesti zad, které jsem cítil od nehody, déle než obvykle. Na doporučení lékaře jsem podstoupil další vyšetření, která měla odhalit rozsah zranění. Výsledky bohužel nepřinesly dobré zprávy, protože jsem si zlomil obratle T5 a T6. Pozitivní je že oba obratle jsou stabilní,“ informuje Carlos Sainz o zranění obratlů, které se nacházejí v horní části zad mezi lopatkami.

Nad účastí Carlose Sainze v dalším ročníku dakarské rally v tuto chvíli visí otazník. Bezprostředně po nehodě sám mluvil o tom, že si chce vzít nějaký čas na rozmyšlenou.

„V tuto chvíli je mou prioritou, abych se co nejdříve uzdravil,“ uzavírá tweet, jehož prostřednictvím o svém zranění informuje.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu