Saúdská Baja: Suverénní Al-Attiyah. První trofej pro nové Mini T1+

Rubrika: Světové poháry FIA & FIM  
/ Aktualizováno:

Katařan Al-Attiyah a Argentinec Yacopini zajistili v Háilu double pro Toyotu a Overdrive Racing. Konkurenční X-raid získal první pohár s novým Mini JCW Rally Plus.

Nasser Al-Attiyah, Saudi Baja 2023
Nasser Al-Attiyah / Mathieu Baumel, Toyota Hilux Overdrive, Nasser Racing. Saudi Baja 2023. © Saudi Baja Media

Osmidílnou sezonu Světového poháru FIA v cross-country bajách 2023 otevřela počátkem února Saúdská Baja. Na tratích v okolí Háilu se nejvíce dařilo Nasseru Al-Attiyahovi a Mathieu Baumelovi s Toyotou. Katařan a jeho v Andorře žijící francouzský spolujezdec se vedení ujali už po prologu, nejrychlejší byli i v obou následujících etapách a po triumfu v letošním ročníku dakarské rally si ze Saúdské Arábie odvezli během jediného měsíce už druhou sadu trofejí určených pro vítěze.

„Celá soutěž proběhla z našeho pohledu bez problémů. Těší nás, že jsme tu mohli závodit a že jsme si tady připsali další vítězství,“ říká Nasser Al-Attiyah, který baju v Háilu vyhrál také v letech 2020 a 2021. „Rozhodnutí o tom, že zde pojedeme, padlo teprve týden před soutěží. Ve světovém poháru v bajách se představíme ještě v Kataru, pokud nám to časově vyjde, tak se zúčastníme Španělské baji, rád bych si poprvé vyzkoušel Jordánskou baju a v plánu je i Dubaj. Ale teď už se soustředíme na Abu Dhabi Desert Challenge, kde se koncem měsíce utkáme s Loebem a Audi.“

Vimos No 50
Kliknutím na obrázek přejdete do našeho e-shopu.

Úspěch belgického Overdrivu podtrhli druhým místem Juan Cruz Yacopini a Dani Oliveras, i když z jejich pohledu neprobíhala soutěž ani zdaleka tak hladce jako v Al-Attiyahově případě. Do problémů se dostali patnáct kilometrů před koncem speciálky první etapy, když do jejich Hiluxu vrazil vůz jednoho z diváků. Přesto Argentinec v cíli slavil první pódiové umístění na podniku světového poháru FIA ve své kariéře. Po 432 kilometrech rychlostních zkoušek jej od vítěze dělilo devatenáct minut.

Krzysztof Hołowczyc se v předchozích letech soustředil výhradně na evropské baji a do pouště se se závodním vozem vrátil po dlouhé době.

„V poušti jsem nezávodil osm let,“ připomíná Krzysztof Hołowczyc. „Nejdřív jsem si musel najít správné tempo a znovu se seznámit s dunami. A Łukasz si to vyzkoušel vlastně úplně poprvé.“

Přesto si šedesátiletý rodák z Olštýna počínal velmi dobře a se spolujezdcem Łukaszem Kurzejou míchali kartami na špici, i když úvod jim ani zdaleka nevyšel podle představ.

Krzysztof Hołowczyc, Saudi Baja 2023
Krzysztof Hołowczyc / Łukasz Kurzeja, Mini JCW Rally Plus, X-raid Mini JCW Team. Saudi Baja 2023. © X-raid

„Začátek nebyl snadný, protože po prologu jsme byli poslední a já jsem zvyklý bojovat o vítězství,“ říká Hołowczyc, jehož po kvalifikační zkoušce srazila na chvost šestadvacetičlenného startovního pole dvouminutová penalizace za minutí dvou waypointů.

Po první etapě poskočili Poláci na druhé místo, ale o den později se o stříbro připravili překročením maximální povolené rychlosti v zóně s jejím omezením. Udělené penalizace je odsunuly na třetí příčku.

„Na voze jsme testovali některé nové věci, což pro nás bylo důležité. Auto neustále zrychluje a v dalších závodech bude ještě lepší. Zavěšení je neuvěřitelné. Najednou jsem před sebou viděl velkou díru, ale auto jí přelétlo jako nic. To je výhoda vozů specifikace T1+,“ pochvaluje si pilot, který se zasloužil o premiérové pódiové umístění nového Mini JCW Rally Plus, jež na mezinárodní scéně debutovalo teprve při lednovém Dakaru.

DAKARMANIA No 1 až 4
Kliknutím na obrázek přejdete do našeho e-shopu.

Do souboje o medailové příčky chtěl důrazně promluvit také loňský vítěz Yazeed Al-Rajhi, jenž byl do soutěže přihlášen se třetí Toyotou od Overdrivu. Jenže domácí závodník vůbec neodstartoval, neboť si během nedávné dovolené ve francouzském Courchevelu lehce poranil hrudník. Při lyžování upadl a utrpěl vlasovou zlomeninu žebra.

„Stále jsem cítil silnou bolest na hrudi, a proto jsem podstoupil další vyšetření. Lékaři mi doporučili, abych se soutěží neúčastnil, dokud se nebudu cítit lépe,“ vysvětluje Yazeed Al-Rajhi.

Mezi motocyklisty byl nejrychlejší Mohammed Al-Balooshi ze Spojených arabských emirátů na KTM, který o 22 minut porazil v Kataru žijícího Australana Martina Chalmerse. V kategorii čtyřkolek zvítězil Haitham Al-Tuwaijri.

Druhý podnik světového poháru FIA i FIM v bajách hostí v polovině března Katar.

SAUDI BAJA HAIL 2023
FIA
konečné výsledky
1. 201 N. Al-Attiyah / M. Baumel Toyota Hilux Overdrive Nasser Racing 3:56:17
2. 202 J. C. Yacopini / D. Oliveras Toyota Hilux Overdrive Overdrive Racing +19:02
3. 203 K. Hołowczyc / Ł. Kurzeja Mini JCW Rally Plus X-raid Mini JCW Team +30:19
4. 302 S. Al-Saif / N. Al-Kuwari Can-Am Maverick Dark Horse +37:11
5. 309 Y. Seaidan / A. Kuzmič Can-Am Maverick Race World Team +37:20

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu