Preview ADDC: Prokop s Chytkou mezi hlavními favority

Rubrika: Abu Dhabi Desert Challenge, Auto, W2RC  
/ Aktualizováno:

Na start Abu Dhabi Desert Challenge 2023 se v kategorii automobilů postaví osmnáct jezdců, z nichž však jen tři dokázali populární pouštní rally v minulosti vyhrát. Členy tohoto exkluzivního klubu jsou Nasser Al-Attiyah, Guerlain Chicherit a… Martin Prokop!

Sébastien Loeb, Abu Dhabi Desert Challenge 2022
Sébastien Loeb / Fabian Lurquin, Prodrive Hunter, Bahrain Raid Xtreme. Abu Dhabi Desert Challenge 2022. © ASO/DPPI

Pouhých šest týdnů po skončení Rally Dakar pokračuje mistrovství světa v dálkových rally druhým podnikem ve Spojených arabských emirátech. Účastníky čeká pět etap v písku a dunách nejsevernější části Pusté končiny, tisíc kilometrů dlouhé a pět set kilometrů široké pouště, která kromě Emirátů zasahuje také na území Saúdské Arábie, Ománu a Jemenu.

V kategorii automobilů by Abu Dhabi Desert Challenge 2023 měla nabídnout zajímavou bitvu dvou hlavních protagonistů loňské premiérové sezony světového šampionátu, do které však budou chtít důrazně promluvit také jejich soupeři.

Trojnásobný vítěz ADDC (2008, 2016 a 2021) Nasser Al-Attiyah obhajuje titul světového šampiona a společně s Mathieuem Baumelem minulý měsíc triumfovali i na Dakaru, přesto jsou po prvním podniku sezony průběžně druzí za Sébastienem Loebem a Fabianem Lurquinem. Francouzsko-belgická posádka týmu Bahrain Raid Xtreme se totiž díky rekordní sérii etapových vítězství v lednu nejen zapsala do dakarské historie, ale také získala o dva body víc než její soupeři s tovární Toyotou. Ke svému úspěšnému tažení se navíc nadechla v průběhu druhého dakarského týdne, kdy se závodilo v saúdskoarabské části Pusté končiny, jež se svým charakterem prakticky neliší od terénů, které soutěžící prověří příští týden.

„Na Dakaru jsme viděli, že hlavně v dunách máme velmi dobrou rychlost, a díky tomu vedeme šampionát,“ říká Sébastien Loeb. „Bylo by samozřejmě hezké, kdybychom se v čele udrželi i po Abu Dhabi, ale pamatuji si, že loni to tu nebylo snadné, protože Nasser byl rychlý. Nicméně doufám, že po tom, co jsme ukázali na Dakaru, s ním dokážeme bojovat. To je pro nás s Fabianem hlavní cíl.“

Vimos No 50
Kliknutím na obrázek přejdete do našeho e-shopu.

Druhým jezdcem, jehož Prodrive, resp. Bahrain Raid Xtreme nominoval do boje o body do šampionátu výrobců, je vítěz ADDC z roku 2009 Guerlain Chicherit. Francouz se s Hunterem poprvé představil loni na podzim v Maroku a rovnou slavil výhru; v průběžném hodnocení letošního šampionátu je zatím třetí.

Toyota bude kromě Al-Attiyaha spoléhat na vítěze loňského Světového poháru FIA v cross-country bajách Yazeeda Al-Rajhiho, ale k černým koním by měl patřit i Juan Cruz Yacopini s dalším Hiluxem od belgického Overdrivu. Dvaadvacetiletý Argentinec se na Dakaru blýskl sedmým místem a počátkem února se poprvé ve své kariéře prosadil na stupně vítězů v celkovém hodnocení soutěže zařazené do světového poháru FIA, když na Saúdské baje obsadil druhou příčku za vítězným Al-Attiyahem.

Henk Lategan s tovární Toyotou bude při svém prvním startu na ADDC především získávat další zkušenosti na mezinárodní scéně, ale také s mladým Jihoafričanem je potřeba počítat jako s jedním z aspirantů na umístění na nejvyšších příčkách, ačkoliv o body do šampionátu neusiluje.

Své žhavé želízko v ohni budou mít v Abu Dhabi i čeští fanoušci. Martin Prokop opanoval Abu Dhabi Desert Challenge v roce 2018, kdy jej navigoval David Pabiška, o dvanáct měsíců později si právě na tomto podniku poprvé vyzkoušel spolupráci s Viktorem Chytkou a před rokem zde společně vybojovali stříbro.

Velmi dobře vstoupila posádka Orlen Benzina Teamu i do letošní sezony mistrovství světa, do něhož je – na rozdíl od loňska – přihlášena. Po vynikajícím výsledku na lednovém Dakaru jsou Prokop s Chytkou průběžně pátí s pětibodovým náskokem před Yacopinim a jeho španělským mitfárou Danielem Oliverasem.

Martin Prokop, Dakar 2023
Martin Prokop / Viktor Chytka, Ford Raptor RS Cross Country, Orlen Benzina Team. Dakar 2023. © MP-Sports

Na svou účast musely naopak rezignovat některé další hvězdy světové scény dálkových rally. Stéphane Peterhansel s Edouardem Boulangerem, Carlos Sainz s Lucasem Cruzem a Mattias Ekström s Emilem Bergkvistem měli absolvovat Dakar a říjnovou Marockou rally s továrními Audi a při třech zbývajících podnicích světového šampionátu ve Spojených arabských emirátech, Mexiku a Argentině přesednout do nových Mini JCW Rally Plus od X-raidu, která si svou premiéru odbyla v lednu na dakarské rally.

Zajímavý plán Svena Quandta, jenž loni oslavil dvacet let existence svého X-raidu a zároveň šéfuje továrnímu týmu ingolstadtské automobilky, však vzal brzy za své. Kvůli rekonvalescenci po zraněních, která utrpěli Sainz a Boulanger při nehodách na lednovém Dakaru, dvě prvně jmenované posádky do Abu Dhabi vůbec neodcestovaly a Ekström je do závodu přihlášen „pouze“ s Can-Amem skupiny T3.

S Mini JCW Rally Plus tak pojede stejně jako na Dakaru Argentinec Sebastián Halpern, další dva exempláře budou pilotovat Rus Denis Krotov a domácí Khalid Al Quassimi, kteří úvodní soutěž sezony absolvovali s buginami Mini.

S vozy skupiny T1 je celkem přihlášeno 18 posádek, z nichž 13 usiluje o body do hodnocení světového šampionátu.

32. ročník Abu Dhabi Desert Challenge odstartuje v neděli 26. února krátkým prologem, po němž bude následovat pět klasických etap převážně v oblasti Al Dhafra. Celkem soutěž měří 2 168 kilometrů, z nichž se 1 311 pojede v rámci rychlostních zkoušek.

ABU DHABI DESERT CHALLENGE 2023
FIA – skupina T1
seznam přihlášených
200 T1 W2RC Sébastien Loeb
Fabian Lurquin
Prodrive Hunter Bahrain Raid Xtreme
201 T1 W2RC Nasser Al-Attiyah
Mathieu Baume
Toyota GR DKR Hilux Toyota Gazoo Racing
202 T1 W2RC Guerlain Chicherit
Alex Winocq
Prodrive Hunter GCK Motorsport
203 T1 W2RC Martin Prokop
Viktor Chytka
Ford Raptor RS Cross Country Orlen Benzina Team
204 T1 W2RC Juan Cruz Yacopini
Dani Oliveras
Toyota Hilux Overdrive Overdrive Racing
205 T1 W2RC Sebastián Halpern
Ronnie Graue
Mini JCW Rally Plus X-raid Mini JCW Team
206 T1 W2RC Wei Han
Li Ma
Lichi HW2021 Hanwei Motorsport Team
207 T1 W2RC Yazeed Al-Rajhi
Timo Gottschalk
Toyota Hilux Overdrive Overdrive Racing
208 T1 W2RC Denis Krotov
Konstantin Žilcov
Mini JCW Rally Plus X-raid Mini JCW Team
209 T1 W2RC Guoyu Zhang
Oriol Mena
BAIC ORV BJ40 BAIC ORV
210 T1 W2RC Yunliang Zi
He Sha
BAIC ORV BJ40 BAIC ORV
211 T1 Henk Lategan
Brett Cummings
Toyota GR DKR Hilux Toyota Gazoo Racing
212 T1 W2RC Tian Po
Du Xuanyi
Lichi HW2021 Hanwei Motorsport Team
213 T1 W2RC Magdalena Zajac
Jacek Czachor
Toyota Hilux Proxcars TME Rally Team
214 T1 Khalid Al Qassimi
Ola Fløene
Mini JCW Rally Plus Abu Dhabi Team
215 T1 Yahya Al Helei
Khalid Alkendi
Nissan Pick Up
216 T1 Abdullah Al Zubair
Faisal Al Raisi
Jeep Wrangler
217 T1 Roman Starikovich
Bert Heskes
Toyota Hilux
DAKARMANIA No 1 až 4
Kliknutím na obrázek přejdete do našeho e-shopu.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu