Sonora: Al-Attiyah do čela. Studená sprcha pro Quintera

Rubrika: Auto, Sonora Rally, W2RC  
/ Aktualizováno:

Zatímco předchozí Abu Dhabi Desert Challenge byla pro největší hvězdy kategorie automobilů značně dramatická, úvodní etapu mexické Sonora Rally zvládli hlavní favorité bez vážnějšího zaškobrtnutí.

Nasser Al-Attiyah, Sonora Rally 2023
Nasser Al-Attiyah / Mathieu Baumel, Toyota GR DKR Hilux, Toyota Gazoo Racing. Sonora Rally 2023. © ASO

V okružní etapě, která odstartovala i skončila v Hermosillu, se na rychlostní zkoušce (168 km) sice museli vyrovnat s množstvím jemného prachu, vyhýbat záludným kaktusům a prokličkovat mezi četnými ohradami, ale to nebylo nic, s čím by si Nasser Al-Attiyah, Yazeed Al-Rajhi, Sébastien Loeb a Guerlain Chicherit neporadili.

Drobných chybiček se ze zmíněné čtveřice dopustil pouze Chicherit. S Hunterem v barvách vlastního týmu GCK Motorsport dvakrát chvíli hledal správný směr a dvakrát také překročil maximální povolenou rychlost v úseku s jejím omezením. Tříminutová penalizace stála Francouze pódiové umístění v hodnocení etapy a v průběžném pořadí jej odsunula na pátou příčku s odstupem tří minut a 49 sekund od Al-Attiyaha (Toyota), jenž díky etapové výhře připravil o vedení vítěze prologu Yazeeda Al-Rajhiho s dalším Hiluxem. Před druhou etapou však oba dělilo jen 27 sekund.

Loeb v pondělí startoval jako první, do cíle dorazil s trny kaktusů zapíchanými v pneumatikách a poškozenými předními blatníky, ale i tak si připsal cenné body za třetí místo v etapě, které mu patří také celkově (+ 2:42 min).

„Věděli jsme, že to pro nás nebude úplně jednoduché. Trať byla na mnoha místech velmi úzká, takže jsme jako první posádka na trati boky svého auta prosekávali křoviny, což nás pochopitelně stálo nějaký čas. Ale třetí místo není vůbec špatné. Je skvělé, že jsme neměli žádné problémy, protože pro všechny z nás je to nové dobrodružství. Tak uvidíme, jak to bude pokračovat zítra,“ říká Sébastien Loeb.

Před penalizovaného Chicherita se na čtvrté místo prosadil ještě Argentinec Sebastián Halpern s Mini (+ 3:33 min).

Ke smolařům dne patřili Italové Eugenio Amos a Paolo Ceci, kteří při prvním startu s Toyotou od Overdrivu úvodní etapu po sérii kotrmelců nedokončili.

Hořkou pilulku musel spolknout také lídr průběžné klasifikace šampionátu ve skupině T3 Seth Quintero, který na osmém kilometru vylomil zadní kolo svého Can-Amu. Americký jezdec juniorského týmu Red Bullu dojel do cíle hodinu a čtyřicet minut za Mattiasem Ekströmem (South Racing Can-Am), který se díky etapovému vítězství ujal vedení mezi lehkými prototypy s minutovým náskokem před Joãem Ferreirou (X-raid Yamaha) a Cristinou Gutiérrez (Red Bull Can-Am Factory; + 1:47 min).

Mattias Ekström, Sonora Rally 2023
Mattias Ekström / Emil Bergkvist, Can-Am Maverick X3, South Racing Can-Am. Sonora Rally 2023. © ASO

Ve skupině T4 (sériová SSV) přidal Rokas Baciuška (Red Bull Can-Am Factory) k nejrychlejšímu času z prologu vítězství v první etapě a celkově vede před Italkou Rebeccou Busi (FN Speed) už o více než 25 minut.

V úterý 25. dubna pokračuje Sonora Rally 2023 třetí etapou z Hermosilla do Puerto Peñasco, která měří 541 km, z nichž se 286 pojede na čas v rámci další rychlostní zkoušky.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu