Sonora: Loeb potřeboval hned po prologu pomoc soupeře

Rubrika: Auto, Sonora Rally, W2RC  
/ Aktualizováno:

Mistrovství světa v dálkových soutěžích 2023 pokračuje tento týden třetím podnikem v Mexiku. V prologu Sonora Rally byl v kategorii automobilů nejrychlejší Yazeed Al-Rajhi s Toyotou od belgického Overdrivu.

Sébastien Loeb, Sonora Rally 2023
Sébastien Loeb / Fabian Lurquin, Prodrive Hunter, Bahrain Raid Xtreme. Sonora Rally 2023. © ASO/DPPI

Vítěz předchozího podniku světového šampionátu (W2RC), který se jel na přelomu února a března ve Spojených arabských emirátech, by na desetikilometrové trati o sekundu rychlejší než úřadující světový šampion Nasser Al-Attiyah s továrním Hiluxem, jenž Abu Dhabi Desert Challenge (ADDC) po sérii kotrmelců nedokončil.

Za dvojicí Toyot se ve výsledcích seřadili Guerlain Chicherit a Sébastien Loeb. Francouzské závodníky, pilotující speciály Hunter, dělily v cíli od Al-Rajhiho jen čtyři, resp. osm sekund, přesto měli u britského Prodrivu spoustu starostí.

Sébastien Loeb vedl před Sonora Rally šampionát se šestnáctibodovým náskokem před Al-Attiyahem, ale první dny v Mexiku pro něj zatím úplně pohodové nebyly. První komplikace se objevily už cestou, když opora týmu Bahrain Raid Xteme (BRX) nestihla letecký přípoj, a vrásky na čele přibyly týmovým logistikům i kvůli náhradním dílům uvízlým v losangeleském přístavu. Po prologu měli pro změnu o zábavu postaráno inženýři a technici Prodrivu, neboť Loebův vůz nedorazil do bivaku vlastními silami.

BRX situaci oficiálně nijak nekomentoval, pouze poděkoval za gesto fair play prostřednictvím komentáře přidaného pod videem, které na svém instagramovém profilu zveřejnil Al-Attiyahův navigátor Mathieu Baumel a z něhož je patrné, že Katařanova Toyota na spojovacím úseku táhne rudý Hunter.

Na základě volby startovního pořadí, jehož se po prologu účastní deset nejrychlejších posádek, odstartuje Loeb do úvodní dlouhé etapy jako první, následovaný Chicheritem. Al-Attiyah a Al-Rajhi, kteří si vybírali jako poslední, vsadili na větší jistotu a na trať se vydají až za oběma Huntery.

Průběžně pátý je po prologu Argentinec Sebastián Halpern s novým Mini JCW Rally Plus, šestá příčka patří Brazilci Marcosi Baumgartovi, který – stejně jako jeho bratr Cristian – debutuje ve světovém šampionátu za volantem Hunteru v barvách brazilského X Rally Teamu. Tým bratří Baumgartových se na spolupráci s Prodrivem dohodl na počátku roku a s Huntery by se měl v následujících měsících představit ve W2RC, v brazilském šampionátu, ale snad i v Evropě.

Celkově sedmý a nejrychlejší ve skupině T3 byl na krátkém úvodním testu Američan Mitch Guthrie s buginou MCE-5 T3M. Jezdec Red Bull Off-Road Junior Teamu porazil o pouhou desetinu sekundy Portugalce João Ferreiru s Yamahou od X-raidu. Třetí místo mezi lehkými prototypy (+1,9 s) obsadil Švéd Mattias Ekström, startující podruhé v řadě s Can-Amem od South Racingu.

Mitch Guthrie Jr., Sonora Rally 2023
Mitch Guthrie Jr. / Kellon Walch, MCE-5 T3M, Red Bull Off-Road Junior Team USA. Sonora Rally 2023. © Red Bull

Na dalších pozicích po prologu figurují vedoucí muž průběžného hodnocení šampionátu Seth Quintero a jeho loňský vítěz Chaleco López (oba Can-Am), jenž předchozí podnik v Emirátech vynechal, když po narození třetího potomka dal před závoděním přednost času strávenému s rodinou.

Ze čtveřice pilotů bugin skupiny T4 (sériová SSV) vstoupil do soutěže nejlépe lídr šampionátu Rokas Baciuška z Litvy, který na druhého Eduarda Ponse (oba Can-Am) najel 24 sekund.

Od pondělí do pátku pokračuje Sonora Rally 2023 pěti etapami v mexické poušti, jejíž kouzlo i záludnosti bude většina účastníků světového šampionátu v dálkových rally teprve objevovat.

„Prvním specifikem, které pravidelní účastníci W2RC postřehnou, budou kaktusy, které jsou součástí zdejší scenérie, ale také rizikem pro motorkáře, čtyřkolkáře i malé buginy, protože není žádnou výjimkou, že jsou opravdu blízko u trati. Motorkáři mohou skončit pokryti kusy ‚skákajících kaktusů‘, které vědí, jak se bránit,“ varuje před zvláštním druhem kaktusu, který už při letmém doteku vymršťuje odlomenou část, Jean-Paul Cottret, jenž od roku 2020 pracuje pro společnost Amaury Sport Organisation a jako člen pořadatelských posádek provádí poslední kontrolu vytyčené trati jak při Rally Dakar, tak při ostatních podnicích W2RC.

Marcos Baumgart, Sonora Rally 2023
Marcos Baumgart / Kleber Cincea, Prodrive Hunter, X Rally Team. Sonora Rally 2023. © BRX/DPPI

„Je zde také spousta plotů, ohrad a bran v těchto ohradách. Něco podobného známe ze Španělska, kde se s nimi setkáváme při bajách nebo při Andalucía Rally. Nejvíc jich bude v první etapě, která bude díky feš-feši i hodně prašná.“

„V dalších etapách bude terén spíše otevřený, podklad bude písčitější a rychlosti budou vyšší, než jsme zvyklí, protože je tu více rovinek. Nicméně vozy třídy T1+ by zde měly být ve svém živlu, protože při amerických závodech, které se tu dosud jezdily, se používají stejné sedmatřicetipalcové pneumatiky a odpružení s velkým zdvihem.“

„Tratě jsou celkem dobře viditelné, ale zeleň v tomto období roste rychle a může stopy skrýt. Při navigaci bude důležité neztratit stopu, protože mezi kaktusy se dá snadno zamotat. Rozhodně bych jezdcům doporučil, aby nebyli tvrdohlaví a neriskovali uvíznutí. Má rada? Nebuďte lehkomyslní,“ uzavírá bývalý spolujezdec Stéphana Peterhansela.

V pondělí 24. dubna je na programu úvodní etapě se startem a cílem v Hermosillu. Celkem měří 333 kilometrů, z nichž se 168 km pojede jako rychlostní zkouška.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu