Sonora: Schareina chytil šanci za pačesy

Rubrika: Moto/Quad, Sonora Rally, W2RC  

Tosha Schareina dostal poprvé příležitost na továrním stroji a manažery týmu Hondy okamžitě utvrdil ve správnosti jejich rozhodnutí. Díky vítězství v úvodní etapě Sonora Rally 2023 se talentovaný Španěl ujal vedení v průběžném hodnocení motocyklistů.

Tosha Schareina, Sonora Rally 2023
Tosha Schareina, Honda CRF450 Rally, Honda Team. Sonora Rally 2023. © ASO/DPPI

Osmadvacetiletý rodák z Valencie sbíral zkušenosti v motokrosu a následně ve světovém enduru, ale okamžitě na sebe upozornil také při vstupu na mezinárodní scénu maratonských rally. V roce 2019 se blýskl druhým místem v hodnocení motocyklistů na populární a kvalitně obsazené Baje Aragón a o rok později se díky druhému místu v kategorii Rally2, které vybojoval na Andaluské rally, kvalifikoval na Dakar.

Přestože do té doby absolvoval jen minimum dálkových rally s obtížnější navigací, svůj debut na nejpopulárnější maratonské rally světa ozdobil v lednu 2021 třináctým místem absolutně a druhým v hodnocení nováčků.

V létě téhož roku zopakoval druhé místo na Baje Aragón, ale na další účast na dakarské rally nestihl včas shromáždit potřebný budget. Do mistrovství světa v dálkových rally (W2RC) tak vstoupil až při Marocké rally 2022, v jejímž cíli obsadil desáté místo v elitní skupině RallyGP, a na následující Andaluské rally si ještě o čtyři příčky polepšil. V létě navíc poprvé vyhrál aragonskou baju.

Na startu v Saúdské Arábii se znovu objevil až letos, a to díky podpoře španělského zastoupení GasGasu a Aspar Teamu, přestože aktivity jeho majitele Jorgeho Martíneze nadále zůstávají spojeny především se světovým šampionátem motocyklů na okruzích. Schareina od počátku věděl, že se jedná o jednorázový projekt, ale nabídnutou šanci dokázal naplno využít. Třinácté místo na Dakaru 2023 mu otevřelo cestu k vysněnému angažmá.

Před třetím podnikem letošní sezony W2RC se dohodl s týmem Hondy, od něhož dostal k dispozici tovární speciál CFR450 Rally a kompletní technickou podporu, jaké se těší čtveřice oficiálních jezdců Monster Energy Honda Teamu (Ricky Brabec, Pablo Quintanilla, Adrien Van Beveren a Nacho Cornejo). Schareina sice nemůže získat body do hodnocení šampionátu, protože se do něj před začátkem sezony nepřihlásil, ale o ně teď ve Španělově případě vůbec nejde. Důležité jsou nyní jen výkony a výsledky v jednotlivých etapách a podnicích, které mu mohou pomoci k trvalému zakotvení v exkluzivní společnosti smluvních jezdců špičkových továrních týmů.

A Schareina si v úvodu Sonora Rally zatím počíná výtečně. V krátkém prologu si v neděli připsal čtvrtý čas a o den později vybojoval etapové vítězství, když na rychlostní zkoušce dlouhé 168 km porazil v cíli druhého Daniela Sanderse (GasGas) o šest sekund.

„To byl ale začátek! Poprvé jsem ve světovém šampionátu vyhrál etapu,“ raduje se Tosha Schareina. „Děkuji týmu Honda za úžasnou práci, ale teď už se soustředím na zítřek, kdy budu otevírat trať.“

Na čele průběžné klasifikace skupiny RallyGP vystřídal Schareina vítěze prologu Tobyho Price (KTM), jenž v pondělí zaváhal.

Toby Price, Sonora Rally 2023
Toby Price, KTM 450 Rally, Red Bull KTM Factory Racing. Sonora Rally 2023. © KTM

„Asi na čtyřicátém kilometru jsem udělal chybu. Ve správnou chvíli jsem nezměnil kurz a vyrazil špatným směrem, což mě stálo sedm nebo osm minut,“ popisuje Toby Price, který se v hodnocení RallyGP propadl z prvního na třinácté místo. „To není právě nejlepší způsob, jak rozjet rally, ale do konce zbývají ještě čtyři dny, tak sklopím hlavu a uvidím, co přinese zítřek.“

Schareina po první etapě vede s náskokem 54 sekund před Sandersem. Na dalších pozicích se seřadili Quintanilla, Matthias Walkner (KTM), Luciano Benavides (Husqvarna), Van Beveren, Brabec a Skyler Howes, ani osmý jezdec továrního týmu Husqvarny nezaostává za lídrem závodu o více než tři minuty.

Průběžné pořadí se po první etapě měnilo také v kategorii Rally2. Bradley Cox (KTM), jenž v prologu pokořil všechny jezdce kategorie RallyGP, měl problémy s navigačními přístroji a více než sto kilometrů jel jen podle stop dříve startujících soupeřů. Do cíle dorazil se šestiminutovou ztrátou na nejrychlejšího Romaina Dumontiera (Husqvarna) a v průběžném pořadí ztrácí na nyní vedoucího Francouze na druhém místě minutu a čtvrt. Třetí (+7:21 min) je Dumontierův krajan Neels Theric, který v Mexiku poprvé hájí barvy čínského továrního týmu Kove.

Romain Dumontier, Sonora Rally 2023
Romain Dumontier, Husqvarna FR 450 Rally, HT Rally Raid Husqvarna Racing. Sonora Rally 2023. © ASO/DPPI

Český závodník Jiří Brož (KTM) překročil na speciálce maximální povolenou rychlost v zóně s jejím omezením a stejného prohřešku se dopustil i na spojovacím úseku, za což inkasoval více než hodinovou penalizaci. Při svém debutu ve W2RC je tudíž ve čtrnáctičlenném poli Rally2 zatím poslední. V USA žijící a s americkou licencí závodící Petr Vlček (KTM) figuruje po první etapě na jedenácté pozici (+47:43 min).

Čtyřkolkářský duel zatím vyznívá o poznání lépe pro Litevce Laisvydase Kanciuse, který najel na Rodolfa Giullioliho (oba Yamaha) skoro deset minut a celkově už má před Guatemalcem k dobru více než sedmnáct minut.

V úterý 25. dubna pokračuje Sonora Rally 2023 třetí etapou z Hermosilla do Puerto Peñasco, která měří 541 km, z nichž se 286 pojede na čas v rámci další rychlostní zkoušky.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu