Sonora: Bradley Cox předčil hvězdy RallyGP

Rubrika: Moto/Quad, Sonora Rally, W2RC  
/ Aktualizováno:

Bradley Cox na KTM se hned v úvodu třetího podniku mistrovství světa v dálkových rally postaral o mírné překvapení. Jezdec kategorie Rally2 zastínil všechny tovární hvězdy z RallyGP a v prologu mexické Sonora Rally si připsal nejrychlejší čas.

Bradley Cox, Sonora Rally 2023
Bradley Cox, KTM 450 Rally, BAS World KTM Racing Team. Sonora Rally 2023. © ASO/DPPI

Do první etapy však Cox odstartuje až jako šestnáctý, protože podle pravidel Mezinárodní motocyklové federace (FIM) si startovní pozici pro první etapu vybírá jen deset nejrychlejších jezdců kategorie RallyGP. Jihoafričan, hájící v Rally2 barvy satelitního týmu BAS World KTM Racing, se na trať vydá až za všemi závodníky elitní kategorie, kterých do soutěže nastoupilo patnáct.

Z jezdců kategorie RallyGP byl v prologu nejrychlejší vedoucí muž šampionátu Toby Price na KTM, následovaný Lucianem Benavidesem (Husqvarna), Toshou Schareinou, jenž dostává poprvé příležitost u Hondy, a Španělovými novými týmovými kolegy Adrienem Van Beverenem a Rickym Brabecem.

Protože všech deset nejrychlejších jezdců kategorie RallyGP volilo pro první etapu startovní pozici od pátého místa dále, budou trať otevírat soupeři, kterým prolog nevyšel právě optimálně. Jako první do speciálky vyrazí Nacho Cornejo s další Hondou, po něm pojede Mason Klein na KTM týmu BAS World KTM Racing, Sebastian Bühler (Hero) a úřadující šampion Sam Sunderland (GasGas). Brit se do seriálu vrací po absenci vynucené zraněním, které utrpěl během přípravy těsně před Abu Dhabi Desert Challenge. Zdravotní potíže nepustily na start ADDC ani Sunderlandova týmového kolegu Daniela Sanderse, ale také on by už měl být téměř stoprocentně v pořádku a v Mexiku nechybí.

Bradley Cox po prologu vede sedmičlenné startovní pole Rally2 před Francouzem Romainem Dumontierem (HT Rally Raid Husqvarna Racing) a Polákem Konradem Dąbrowskim (Duust Diverse Racing), kteří se stejně jako Jihoafričan vracejí do šampionátu po vynechané ADDC. Průběžně čtvrtý je Neels Theric, jenž čerstvě získal angažmá u čínského továrního týmu Kove Racing. Pátý čas si připsal vedoucí muž průběžného hodnocení Paolo Lucci (BAS World KTM Racing).

Český závodník Jiří Brož (KTM) je v Rally2 po kvalifikační erzetě dvanáctý (+8:32 min), Petr Vlček (KTM) třináctý (+8:59).

Z dvojice čtyřkolkářů si lépe počínal Litevec Laisvydas Kancius, který má po úvodních deseti kilometrech před Rodolfem Guilliolim z Guatemaly k dobru 56 sekund.

V pondělí 24. dubna je na programu úvodní etapě se startem a cílem v Hermosillu. Celkem měří 333 kilometrů, z nichž se 168 km pojede jako rychlostní zkouška.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu