Sonora: Motocyklistům zamotala hlavy chyba v roadbooku

Rubrika: Moto/Quad, Sonora Rally, W2RC  
/ Aktualizováno:

Roadbooky distribuované závodníkům těsně před startem by měly být naprosto precizní, aby jim soutěžící mohli důvěřovat. Ovšem ty, které obdrželi motocyklisté pro čtvrtou etapu Sonora Rally 2023, měly k dokonalosti daleko.

Toby Price, Sonora Rally 2023
Toby Price, KTM 450 Rally, Red Bull KTM Factory Racing. Sonora Rally 2023. © ASO/DPPI

Kolem výsledků rychlostní zkoušky (248 km) čtvrteční etapy, která startovala i končila v Puerto Peñascu, panoval v kategorii motocyklů nějakou chvíli pořádný zmatek. Důvodem byl chybný údaj v roadbooku, který na 77. kilometru udával kurz 298° místo 233° a posílal tak závodníky na severozápad, zatímco správná cesta mířila jihozápadním směrem.

Někteří jezdci se nenechali zmást, číselný údaj ignorovali a raději důvěřovali nákresu, který na příslušném řádku roadbooku zobrazoval situaci na daném místě. Jiní však zamířili špatným směrem a museli se vracet, čímž ztratili několik drahocenných minut.

K těm prozíravějším patřil například Toby Price (KTM), který nakonec etapu vyhrál o 24 sekund před Toshou Schareinou (Honda) a na třetího Luciana Benavidese (Husqvarna) získal 52 sekund. Díky tomu se Australan v celkovém hodnocení přiblížil k průběžně třetímu Argentinci na rozdíl pouhých 39 sekund.

„Neměl jsem žádné problémy, ale vím, že někteří je měli, takže to dnes bude ohledně výsledků trochu chaotické,“ předvídal Toby Price bezprostředně po dojezdu do cíle. „Z mého pohledu to dnes proběhlo výborně, celou dobu jsem do toho šel naplno a snažil se dosáhnout maxima možného s ohledem na hodnocení šampionátu. Zbývá poslední den a já se budu snažit, abych jej zvládl bezpečně a zůstal na dvou kolech.“

Nesrovnalostí v roadbooku se nenechal nachytat ani Daniel Sanders (GasGas), který opět startoval jako první a v hodnocení etapy obsadil čtvrtou příčku. V průběžné klasifikaci Australan nadále vede s náskokem pěti minut a 42 sekund před Schareinou, před třetím L. Benavidesem má k dobru už více než čtrnáct minut.

„Znovu jsem otevíral trať a musel se vypořádat s několika záludnými a zajímavými údaji v roadbooku, které opravdu nedávaly smysl,“ bilancoval Daniel Sanders. „Jedna z poznámek udávala kurz, který neodpovídal nákresu. Rozhodl jsem se zariskovat, raději jsem věřil kresbě a vyšlo to. Některé věci prostě neseděly, a proto dnes nebylo moc příjemné jet jako první. Počínal jsem si dost opatrně, protože teď bych mohl přijít o hodně.“

Mezi jezdci, kteří se vydali špatným směrem, byli Schareinovi zkušení kolegové od Hondy Adrien Van Beveren, Nacho Cornejo a Pablo Quintanilla nebo Kevin Benavides s tovární KTM.

Ředitelství závodu ale situaci nakonec elegantně vyřešilo, když motocyklistům do konečného výsledku etapy nezapočítalo čas strávený mezi waypointy na 74. a 92. kilometru, mezi nimiž se právě nacházelo ono chybě označené místo, což ocenil například Kevin Benavides: „Podobná věc se stala už mnohokrát a nikdo to nikdy neřešil, jako například v první etapě na Dakaru 2022. Proto je dobře, že tentokrát se řešení našlo.“

Ve skupině Rally2 nadále vede Francouz Romain Dumontier (Husqvarna), jehož náskok před Američanem Jacobem Argubrightem (KTM) narostl už na šestnáct minut. Petr Vlček zůstává třináctý, Jiří Brož (oba KTM) čtrnáctý.

V duelu jediných dvou čtyřkolkářů ztrácí Guatemalec Rodolfo Guillioli na Litevce Laisvydase Kanciuse (oba Yamaha) přes 49 minut.

V pátek 28. dubna zavede závěrečná etapa soutěžící z Puerto Peñasca do San Luis Río Colorado. Její součástí bude rychlostní zkouška dlouhá 139 kilometrů.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu