Sonora: Smolná série Hunterů pokračovala

Rubrika: Auto, Sonora Rally, W2RC  

Den po odstoupení Sébastiena Loeba se smůla přilepila na kola dalšího speciálu od Prodrivu. Guerlain Chicherit čtvrtou etapu Sonora Rally 2023 výborně rozjel, ale nedokončil.

Guerlain Chicherit, Sonora Rally 2023
Guerlain Chicherit / Alex Winocq, Prodrive Hunter, GCK Motorsport. Sonora Rally 2023. © ASO/DPPI

Třetí podnik světového šampionátu v dálkových rally pokračoval ve čtvrtek 27. dubna okružní etapou kolem Puerto Peñasca, jejíž součástí byla rychlostní zkouška dlouhá 248 kilometrů.

Guerlain Chicherit s Hunterem vlastního týmu GCK Motorsport nasadil od úvodních kilometrů vysoké tempo, až do poloviny měřeného úseku vedl na všech mezičasech a útočil na druhou příčku průběžné klasifikace. Jenže na 159. kilometru Francouzův vůz zastavila technická závada.

„V předchozích dnech byl zadek auta příliš měkký, tak jsme se vrátili k nastavení, které jsem měl loni v Maroku, kde jsem byl velmi spokojený a rychle získal sebedůvěru. Dnes jsme jeli tak akorát rychle, ale nebláznili jsme a nesnažili se dohnat Nassera. A pak se objevil problém s alternátorem. Snažili jsme se ho pošetřit, tak jsme vše vypnuli, ale po chvíli se auto stejně zastavilo,“ krčí rameny Guerlain Chicherit.

Mechanici Prodrivu vůz v bivaku opravili a Chicherit v pátek nastoupí do závěrečné etapy, ovšem se čtrnáctihodinovou penalizací, která jej pochopitelně vyřazuje z boje o umístění na stupních vítězů v celkové klasifikaci.

Nasser Al-Attiyah (Toyota) si etapovým vítězstvím upevnil vedení, jehož se ujal po Loebově odstoupení. Před závěrečným dnem soutěže má Katařan před druhým Yazeedem Al-Rajhim (Toyota) k dobru sedm minut a 22 sekund. Třetí příčku (+ 12:54 min) udržel Sebastián Halpern s Mini, na čtvrtou (+ 21:57 min) po Chicheritových potížích postoupil Argentincův týmový kolega od X-raidu Denis Krotov z Ruska, jenž ale závodí s kyrgyzskou licencí.

Z pilotů Hunterů se nyní nejvýše drží Marcos Baumgart. Brazilec se při svém debutu za volantem britského vozu blýskl třetím časem a o ještě lepší umístění se připravil penalizací za překročení maximální povolené rychlosti v zóně s jejím omezením. Celkově je pátý (+ 26:06 min).

„Dnes to bylo trochu prašnější, ale opět jsme nasadili dobré tempo. S každým dalším ujetým kilometrem poznáváme auto víc a víc a přibližujeme se k jeho limitům, ale pořád nám ještě kus chybí. S dnešní etapou jsem ale velmi spokojený,“ pochvaluje si Marcos Baumgart.

Ve skupině T3 naprosto dominovali jezdci Red Bullu, kteří se v hodnocení etapy seřadili na prvních pěti místech. Zvítězil Mitch Guthrie před Sethem Quinterem, Cristinou Gutiérrez, Chalecem Lópezem a Austinem Jonesem. Mattias Ekström dlouho držel krok s Guthriem, ale v závěru bloudil, do cíle dorazil s jedenáctiminutovou ztrátou jako šestý, což Guthriemu stačilo, aby jej vystřídal na první pozici. Před poslední etapou Američan vede před Švédem o minutu a devět sekund, třetí Cristina Gutiérrez ztrácí tři minuty a 22 sekund.

Měnilo se také pořadí ve skupině T4. Rokas Baciuška (Red Bull Can-Am Factory) sice přidal další etapové vítězství a mezi sériovými S×S dál suverénně kraluje, ale Eduardo Pons (South Racing Can-Am) etapu nedokončil, čímž na druhou příčku průběžné klasifikace postoupila Italka Rebecca Busi (FN Speed Can-Am), která však za Litevcem zaostává už o víc než hodinu a tři čtvrtě.

V pátek 28. dubna zavede závěrečná etapa soutěžící z Puerto Peñasca do San Luis Río Colorado. Její součástí bude rychlostní zkouška dlouhá 139 kilometrů.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu