Dakar 2019: Milana Engela doplní v sestavě MRG Joan Pedrero

Rubrika: Moto/Quad, Rally Dakar  
/ Aktualizováno:

Před startem 41. ročníku Rally Dakar tým Moto Racing Group (MRG) obměnil a zúžil svou jezdeckou sestavu v kategorii motocyklů. Přesto vyráží na svůj šestý Dakar s neskrývanými ambicemi.

Po odchodu Jana Veselého a Itala Jacopa Ceruttiho nasadí MRG do lednového maratónu pouze dva motocyklisty, oba na strojích KTM 450 Rally Replica.

Milan Engel je stálicí MRG, v jehož barvách absolvoval všechny čtyři své dosavadní starty na Dakaru. Nejlepšího výsledku dosáhl hned při své premiéře v roce 2015, kdy obsadil 30. příčku, a do cíle soutěže dojel i o dva roky později (34. místo). Na svém kontě má ale také dva nedokončené ročníky v letech 2016 a 2018, kdy jej vyřadila technická závada, resp. zranění.

Před letošní nehodou se Engel pohyboval těsně za hranicí první dvacítky, do níž by 27letý jezdec na Dakaru 2019 rád pronikl.

Engel, Hearts of Morocco 2018
Milan Engel, KTM 450 Rally Replica, Moto Racing Group. Hearts of Morocco 2018. Foto: HeartsOfMorocco.com

„Bude to těžký Dakar, hlavně navigace bude náročná a zrádná,“ upozorňuje Milan Engel. „Ale během přípravy jsem jel několik navigačně hodně těžkých závodů, proto doufám, že jsme se na to, co nás v lednu čeká, dostatečně připravili. S technikou jsem maximálně spokojený. I pro její přípravu jsme udělali maximum, tak věřím, že mě dostane až na cílovou rampu.“

V průběhu roku začal MRG spolupracovat také s Joanem Pedrerem Garciou, který na Dakaru poprvé startoval po přesunu soutěže do Jižní Ameriky v roce 2009 a od té doby nevynechal jediný ročník. V letech 2011 a 2013 Španěl vybojoval v kategorii motocyklů páté místo absolutně, což mu v roce 2014 pomohlo ke smlouvě s továrním týmem Sherco.

V jeho barvách si připsal dvě etapová vítězství: 2014 ve 4. etapě a 2017 v 1. etapě (po penalizaci původně nejrychlejšího Xaviera de Soultraita). Letos se Pedrero s týmem rozloučil 11. místem absolutně, což je dosud nejlepší výsledek značky Sherco na Rally Dakar.

Pedrero, Hearts of Morocco 2018
Joan Pedrero, KTM 450 Rally Replica, Moto Racing Group. Hearts of Morocco 2018.
Foto: HeartsOfMorocco.com

Ovšem od léta už 40letý Španěl trénoval společně s MRG ve Španělsku a Francii a v říjnu v jeho barvách vyhrál rally Hearts of Morocco.

„Jsem rád, že jsme k Milanovi získali tak silného parťáka, jakým je Joan Pedrero. Jsem přesvědčen, že společně vytvoří dvojici, která bude bojovat o co nejvyšší příčky, a že se Joan může znovu prosadit do první desítky,“ říká manažer týmu Ervín Krajčovič. „Zatím nejlepším výsledkem našeho týmu na Dakaru je osmnácté místo Davida Pabišky z roku 2014, já ale věřím, že Joan jej vylepší.“

Kromě dvou motocyklistů bude mít MRG na Rally Dakar 2019 zastoupení také mezi čtyřkolkáři a ve startovním poli kategorie SxS.

Soutěž odstartuje 6. ledna v Limě a skončí tamtéž o jedenáct dní později. Na účastníky čeká trasa dlouhá přes 5500 kilometrů, z nichž se téměř 3000 pojedou na čas a převážně v písku.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu