Ředitel Castera uklidňuje: O Dakar ‘21 se neobávám

Rubrika: Dakar 2021  
/ Aktualizováno:

Konečně nějaké zprávy. A rovnou docela pozitivní. Navzdory problémům, které v současnosti způsobuje nový koronavirus a celosvětová pandemie nemoci Covid-19, by se měl následující ročník Rally Dakar uskutečnit v původním termínu, tedy v lednu 2021. Flintu do žita stále neházejí ani pořadatelé dalších renomovaných cross-country rally.

David Castera, Dakar 2020
David Castera, Rally Dakar 2020. © ASO/DPPI

Na nejrůznější omezení, kterými se jednotlivé státy snaží zpomalit šíření epidemie, museli pochopitelně reagovat i francouzští organizátoři Dakaru. Podle původních plánů měl tým pořádající Amaury Sport Organisation už od konce března vytyčovat na Arabském poloostrově trať 43. ročníku slavného maratonu.

„V tuto chvíli se příliš neobáváme, že by se závod neměl uskutečnit, ale musíme se přizpůsobit situaci. Chtěli jsme, aby se soutěž jela ve dvou nebo třech zemích, ale je možné, že s ohledem na zdravotní krizi a ekonomickou situaci budeme muset své ambice právě v tomto směru revidovat,“ připouští ředitel dakarské rally David Castera.

Francouz věří, že se stavbou trati začnou jeho lidé v období letních prázdnin: „Myslím, že v červenci budeme mít jasnější představu, ale přikláním se k myšlence, že místo jednoho týmu jich vyšleme několik současně, abychom přípravu zvládli co nejrychleji a nejdříve.“

Magazín DAKARMANIA
KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

Silk Way později?

O poznání větší nejistotu a stres nyní prožívá rusko-francouzský organizační tým Silk Way Rally, která by měla z Moskvy odstartovat 3. července.

„Zatím platí původní termín. Od ruských úřadů jsme dosud neobdrželi žádnou zprávu, že by to mělo být jinak,“ vysvětluje zástupce ředitele soutěže Frédéric Lequien. „Přípravu i logistiku samozřejmě provázejí komplikace. Pokud by se zdravotní situace nevyřešila, je ve hře i zrušení letošního ročníku. Umíme si představit i jeho posunutí o dva nebo maximálně tři týdny. Rozhodující budou první dva květnové týdny, proto definitivní rozhodnutí učiníme právě v polovině příštího měsíce.“

Solidní podzimní program, byť s omezeními

Organizátoři dalších podniků Světového poháru FIA v cross-country rally naopak s uspořádáním svých soutěží spíše počítají. Do velmi zajímavé pozice by se mohla dostat Abu Dhabi Desert Challenge, jež by se místo března měla jet v prosinci. Díky tomu by nejenom uzavírala sezonu SP, ale pro mnohé jezdce a týmy by se nejspíš stala také v mnoha ohledech nejatraktivnější generálkou před Dakarem.

Khalid Al Qassimi, Abu Dhabi Desert Challenge 2019
Abu Dhabi Desert Challenge letos jako generálka na Dakar? Možné to je. © ATCUAE/RallyZone

Z května na září byla zatím přeložena Rally Kazakhstan a nevzdávají se ani pořadatelé říjnové Rallye du Maroc.

„I v tomto případě se budeme muset přizpůsobit. Nejspíš bude nutné upravit formát a na minimum omezit kontakt s místním obyvatelstvem. Musíme počkat, protože projet trať a napsat roadbook bude možné až po skončení krize. Do Maroka se pravděpodobně nedostaneme dříve než v létě,“ uzavírá David Castera, jehož společnost ODC Events Marockou rally předloni převzala.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu