Rally Kazakhstan: Zlatá vzpruha pro Yamahu

Rubrika: Moto/Quad, Rally Kazakhstan  
/ Aktualizováno:

Po nevydařeném Dakaru si tovární tým Yamahy v Kazachstánu výrazněl zlepšil náladu i napravil reputaci. Ross Branch poprvé vyhrál podnik Mistrovství světa FIM v cross-country rally, úspěch japonské značky podtrhl třetím místem Adrien Van Beveren a do první pětky se vešel také Andrew Short.

Ross Branch, Rally Kazakhstan 2021
Ross Branch, Yamaha WR450F Rally, Monster Energy Yamaha Rally Team. Rally Kazakhstan 2021. © Monster Energy

Ross Branch udržel skvělou formu od úvodních do posledních kilometrů. Po vítězství v prologu byl Botswaňan nejrychlejší i v první etapě a o vedení přišel jen o den později, kdy klesl na třetí příčku. Po třetí etapě se vyhoupl zpátky do čela a první pozici už uhájil až do cíle soutěže. Druhého Matthiase Walknera na tovární KTM porazil o pět minut, odstup týmového kolegy Van Beverena na třetím místě byl dvojnásobný.

„Před závodem jsem pracoval na navigaci a tady se to rozhodně vyplatilo. Do několika etap jsem startoval jako první, přesto jsem se ve všech umístil mezi nejlepšími. Nemohl jsem si přát víc. Tým odvedl na motorce skvělou práci a celkově to byla úžasná zkušenost. Z vítězství mám velkou radost kvůli sobě i celému týmu,“ raduje se Ross Branch.

Rovnocenným soupeřem pro Branche i Walknera byl po většinu soutěže Skyler Howes, jenž u Husqvarny na jaře vystřídal Pabla Quintanillu. Američan vyhrál druhou etapu a byl průběžně druhý, jenže o den později měl problémy se zadní pneumatikou, speciálku nedokončil a inkasoval osmihodinovou penalizaci, která jej pochopitelně vyřadila z boje o výhru.

Tým KTM získal díky Walknerovi stříbro, přesto jeho vedení řeší řadu starostí. Kromě jiného zdravotní stav svých jezdců. K Tobymu Priceovi a Kevinu Benavidesovi, kteří v Kazachstánu chyběli kvůli zraněním, přibyl na virtuální marodce Sam Sunderland. Brit havaroval v poslední etapě z pátého místa a při pádu utrpěl zlomeninu kyčle a otřes mozku.

V kategorii čtyřkolek zvítězil Argentinec Manuel Andújar před Polákem Rafałem Sonikem (oba Yamaha).

Druhým podnikem Mistrovství světa FIM v cross-country rally bude Silk Way Rally, která se pojede od 1. do 11. července v Rusku a Mongolsku.

RALLY KAZAKHSTAN 2021
MISTROVSTVÍ SVĚTA FIM – RALLY GP
konečné výsledky
1. Ross Branch Yamaha WR450F Rally 14:39:02
2. Matthias Walkner KTM 450 Rally + 5:07
3. Adrien Van Beveren Yamaha WR450F Rally + 10:16
4. Daniel Sanders GasGas 450 Rally + 31:34
5. Andrew Short Yamaha WR450F Rally + 32:21
6. Luciano Benavides Husqvarna FR450 Rally + 42:28

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu