Dakar 2022: Podmol se pouští do malle moto a myslí na trofej

Rubrika: Dakar 2022, Moto/Quad  
/ Aktualizováno:

Libor Podmol se příští rok znovu postaví na start Rally Dakar. Stejně jako při letošní premiéře pojede na motocyklu, ale tentokrát bez podpory a pomoci týmu.

Libor Podmol, Dakar 2021
Libor Podmol, Husqvarna FR 450 Rally, Podmol Dakar Team. © Podmol Dakar Team

Na Rally Dakar 2021 obsadil Libor Podmol 31. místo v kategorii motocyklů, přestože během soutěže několikrát nepříjemně upadl a musel řešit i technické problémy. První účast na nejslavnější maratonské rally světa dala známému freestyle motokrosaři pořádně zabrat. Po úvodní třetině závodu byl přesvědčen, že se na Dakar už nikdy vracet nechce.

„Čtvrtý den jsem volal ženě a říkal jí, aby mi dala rovnou facku, pokud ještě někdy začnu mluvit o tom, že bych jel na Dakar. Ujišťoval jsem ji, že tam už nikdy v životě nepojedu. Takhle jsem tam na tom byl. Nedávalo mi to všechno moc smysl,“ připustil Libor Podmol v rozhovoru pro magazín DAKARMANIA #3.

Ve druhé polovině soutěže však přišly pozitivnější dny, kdy dokázal držet tempo se širší špičkou celkové klasifikace, což jej povzbudilo. I díky tomu po návratu ze Saúdské Arábie připustil, že ke svému dakarskému příběhu možná někdy v budoucnu přidá další kapitolu.

„Myslím, že bychom jeden Dakar ještě mohli nebo měli dát. Jenom nevím, jestli to bude hned ten příští,“ pokračoval Podmol. „Není to tak, že bych se utrápil, pokud bych se na Dakar už nikdy nevrátil, ale neberu to ani tak, že mám splněno a už se tam vracet nechci. Jenom to musí mít hlavu a patu.“

Dokázat, že i nemožné je možné

Během jara si odpočinul, vyhodnotil všechna pro a proti, zvážil možnost přesednutí za volant buginy kategorie side-by-side a učinil rozhodnutí: „Došlo mi, že tam ještě mám co říct. Nabral jsem spoustu zkušeností a přišlo mi blbý, abych všechno to trápení a trénink po jednom pokusu zahodil a už se tomu dál nevěnoval. Po návratu z Dakaru jsem navíc před sebou neměl žádný další sportovní cíl, což mě trošičku ubíjelo. Teď už jsem se nastavil, že jedeme Dakar 2022, takže mám znovu proč trénovat a makat.“

„Rozhodl jsem se, že pojedu zase na motorce. Je pravda, že jsem koketoval s myšlenkou startu s buginou, ale čas letí, je mi sedmatřicet a myslím si, že s buginou budu moct jet třeba i za deset nebo možná patnáct let. Na motorce už to určitě nepůjde,“ uvědomuje si Podmol.

Při druhém startu se navíc pokusí uspět v poháru Original by Motul, jenž je každoročně vypisován pro motocyklisty a čtyřkolkáře, kteří nejslavnější maratonskou rally světa absolvují bez asistence. V bivaku nesmí využít pomoci mechaniků, o soutěžní techniku se musí každý večer postarat sami a k dispozici mají jen omezené množství vybavení.

„V nejdrsnější kategorii malle moto chci startovat i proto, že mi loni skoro nikdo nevěřil, že mohu Dakar dojet, protože jsem na to moc malý a hubený. Ale s týmem jsem to zvládl a teď chci dokázat, že to zvládnu i s batohem na zádech. Je pravda, že lidé, kterým řeknu, že pojedu malle moto, na mě koukají s vytřeštěnýma očima. Vím, že to bude ještě náročnější, ale mě baví lidem ukazovat, že i to, co se zdá být na první pohled nemožné, se může třeba podařit.“

Libor Podmol, Dakar 2021
Libor Podmol, Husqvarna FR 450 Rally, Podmol Dakar Team. © Podmol Dakar Team

Mít beduína by bylo fajn

Na Dakaru 2021 se Podmol po dojezdu do bivaku věnoval především regeneraci, mediální prezentaci a také dlouhým a vydatným večeřím, neboť při své tělesné konstituci bojoval s procentuálně výrazným úbytkem hmotnosti. Na to vše bude mít tentokrát méně času, o který jej připraví péče o motocykl.

„Bude to samozřejmě náročné, protože drátky a elektrika pro mě jsou úplně něco nového, ale myslím, že to zvládnu. Celkově jsem s dakarskou motorkou o dost větší kámoš než před rokem. Samozřejmě se může stát cokoliv a můžu vypadnout první nebo druhý den, ale štvalo by mě, kdybych to nezkusil,“ pokračuje Podmol, jehož ke vstupu do malle moto motivuje i možnost usilovat ve své kategorii o špičkové umístění.

„Jsem si vědom, že nemám šanci úplně bojovat proti fabrickým týmům. Na druhou stranu v malle moto budeme všichni soupeřit za stejných podmínek a šance na nějaký úspěch tam je větší. Určitě budu chtít urvat nejlepší výsledek, jaký budu schopen získat. Mít doma beduína z Dakaru by bylo fajn,“ usmívá se Podmol. „Hlavně se musím vyvarovat zbrklých chyb, které jsem dělal letos. První a poslední den se nezávodí! Celkově musím jet s větším klidem a rozvahou, nedělat chyby. Pokud jsem je nedělal, jezdil jsem se skupinou, která byla kolem dvacítky absolutně. A tam se pohybuje i špička malle moto.“

„Každopádně vím, že se na to dokážu připravit. Loni v červnu jsem takhle nechodil, fyzicky mi nebylo zdaleka tak dobře. Teď se cítím mnohem líp. Mám sestavený tréninkový plán a vím, kudy dál. Pokusím se maximálně zúročit zkušenosti a připravit se ještě lépe,“ uzavírá Podmol.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu