Rally Kazakhstan: Debakl favoritů

Rubrika: Auto, FIA SP CCR, Rally Kazakhstan  
/ Aktualizováno:

Přestože Mathieu Serradori s buginou Century startoval do závěrečné etapy Rally Kazakhstan s komfortním náskokem, vítězství Francouzi na posledních kilometrech proklouzlo mezi prsty. Další favorité o své šance přišli už v předchozích dnech.

Yazeed Al-Rajhi, Rally Kazakhstan 2021
Yazeed Al-Rajhi/Dirk von Zitzewitz, Toyota Hilux, Overdrive SA. Rally Kazakhstan 2021. © NDP Publicity

Nasser Al-Attiyah v květnu vyhrál úvodní podnik letošního Světového poháru FIA v cross-country rally v Andalusii, ale v Kazachstánu chyběl, neboť dal přednost startu ve španělském šotolinovém šampionátu v klasické rally. Při Katařanově absenci patřili k hlavním favoritům na vítězství Yazeed Al- Rajhi s Toyotou, Mathieu Serradori s buggy Century a Vladimir Vasiljev s Mini. Minimálně pětice dalších jezdců, včetně Miroslava Zapletala, mohla sehrát roli černých koní.

A pětidenní Kazašská rally byla dramatická. Problémy s turbodmychadlem vyřadily hned v úvodní etapě Rusa Vasiljeva, zatímco Al-Rajhi prohospodařil blouděním čtvrt hodiny a začínal ze čtvrtého místa. Tempo udával Serradori, který se usadil v čele před Argentincem Luciem Alvarezem a Francouzem Ronanem Chabotem (oba Toyota).

V následujících dvou dnech Al-Rajhi nekompromisně mazal svou ztrátu. V obou případech speciálku vyhrál, vyhoupl se na druhou příčku průběžné klasifikace a od Serradoriho jej dělilo pouhých 22 sekund. Svůj tlak na Francouze stupňoval i v předposlední etapě, na úvodních mezičasech se ujal virtuálního vedení v závodě, jenže zběsilé tempo nevydržela technika.

Zničená hnací hřídel byla důvodem uvíznutí za hranou nevelké duny. Saúdskoarabský jezdec i jeho německý navigátor Dirk von Zitzewitz navíc začali s vyprošťováním, aniž by aktivovali výstražné zařízení, které má v podobných případech upozornit později přijíždějící soupeře na vozidlo, jež se na trati nebo v její těsné blízkosti dostalo do problémů. Do zapadlé Toyoty tak po chvíli narazil Sebastien Halpern, debutující za volantem buginy Mini. Oba vozy mohly pokračovat, ovšem s velkou ztrátou.

Zatímco Al-Rajhi byl definitivně ze hry o pódiové umístění, Serradori nastupoval do závěrečné etapy s téměř třiadvacetiminutovým náskokem před Alvarezem. Jenže o výsledcích soutěže zdaleka rozhodnuto nebylo. Necelých 50 kilometrů před cílem nedělní speciálky měl Francouz technické problémy a soutěž nedokončil.

Vítězi Rally Kazakhstan 2021 se tak stali Argentinec Lucio Álvarez a Španěl Armand Monleón s Toyotou, kteří téměř o půl hodiny porazili ruskou posádku Denis Krotov, Konstantin Žilcov s Mini. Bronz brali při svém druhém startu s buginou Mini Švédové Mattias Ekström a Emil Berkvist.

Lucio Álvarez, Rally Kazakhstan 2021
Lucio Álvarez/Armand Monleón, Toyota Hilux, Overdrive SA. Rally Kazakhstan 2021. © NDP Publicity

Miroslav Zapletal s Markem Sýkorou patřili ke smolařům soutěže a kvůli opravě svého Fordu (vypadlý vrchní kulový čep) ztratili již na první speciálce přes padesát minut. Následně sice dokázali vystoupat na sedmou příčku, jenže předposlední etapu po opakovaných problémech s kulovým čepem nedokončili a inkasovali třicetihodinovou penalizaci. Poslední den se česko-slovenská posádka sice blýskla třetím časem, ale celkově byla klasifikována až jako třiadvacátá.

Ve skupinách T3 a T4 se z vítězství radovali stejní jezdci jako před měsícem v Andalusii. Američan Austin Jones ovládl hodnocení T4 (sériová SSV) a celkově byl s továrním Can-Amem pátý. Cristina Gutiérrez vybojovala se speciálem OT3 v barvách juniorského týmu Red Bullu výhru ve skupině T4 (lehké prototypy) a celkově byla šestá.

Třetím podnikem Světového poháru FIA v cross-country rally 2021 bude Silk Way Rally, která se pojede od 1. do 11. července v Rusku a Mongolsku.

RALLY KAZAKHSTAN 2021
SVĚTOVÝ POHÁR FIA
konečné výsledky
1. Lucio Álvarez / Armand Monleón Toyota Hilux 16:03:17
2. Denis Krotov / Konstantin Žilcov Mini JCW Rally + 28:25
3. Mattias Ekström / Emil Bergkvist Mini JCW Buggy + 35:04
4. Ronan Chabot / Gilles Pilot Toyota Hilux + 1:19:18
5. Austin Jones / Gustavo Gugelmin Can-Am Maverick X3 + 1:54:05
6. Cristina Gutiérrez / François Cazalet OT3 + 2:09:16
23. Miroslav Zapletal / Marek Sýkora Ford F-150 Evo + 35:11:24

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu