Africa Race 2019: Petr Čapka si plní dlouholetý sen

Rubrika: Africa Eco Race, Kamiony  
/ Aktualizováno:

Petr Čapka se ve světě maratonských soutěží pohybuje už téměř čtvrt století, ale až nyní si plní svůj velký sen. Při Africa Eco Race 2019 si odbude premiéru v roli pilota závodního kamionu.

Čapka začínal v továrním týmu Tatra, kde navrhoval a realizoval reklamní polepy závodních kamionů, později pracoval jako mechanik u Lopraisů a následně u Tomáše Tomečka. Jenže to mu nestačilo. Toužil po místě za volantem.

Proto před dvěma lety koupil dakarský speciál Tatra 815-2T0R45 4×4.1 VK postavený v roce 2005, s nímž André de Azevedo vybojoval na Rally Dakar 2006 čtvrté místo v kategorii kamionů. Po ukončení kariéry prodal Brazilec vůz Čechoaustralanovi Petru Jeriemu, který ho dva roky využíval při vlastním závodění jako rychlou asistenci.

Tatra prošla pod Čapkovýma rukama kompletní repasí, karosářskými úpravami, aby její vzhled korespondoval se současnou modelovou řadou kopřivnické automobilky, a dostala také slušivý červeno-bílo-černý kabát odkazující na stejnou barevnou kombinaci používanou na továrních dakarských tatrovkách z konce 80. let minulého století.

Tatra 815, Capka Rallysport
Tatra 815-2T0R45 4×4.1 VK, Čapka Rallysport. Foto: Čapka Rallysport

Při Africa Eco Race bude Čapku navigovat Zdeněk Voda, jenž v minulosti pracoval pro Czech Dakar Team. Posádka týmu Čapka Rallysport se závodu zúčastní bez jakékoliv asistence, vše potřebné si poveze pouze na korbě svého kamionu.

V Africe podle všeho čeká Čapku s Vodou drsné závodění. Pořadatelé slibují navigačně mimořádně náročný ročník, přičemž chtějí opustit trasy známé z předchozích ročníků a zavést závodníky hlouběji do pouště.

Africa Eco Race 2019 odstartuje 30. prosince v Monaku a skončí 13. ledna v senegalském Dakaru. Na posádky čeká 12 etap na území Maroka, Mauretánie a Senegalu. Plánovaná trasa závodu je dlouhá více než 6000 kilometrů, z nichž by se 4000 měly jet v rámci speciálních rychlostních zkoušek.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu