Po jihoamerickém Dakaru okusí Lukáš Kvapil také Afriku

Rubrika: Africa Eco Race, Moto/Quad  
/ Aktualizováno:

V roce 2017 si Lukáš Kvapil splnil jeden ze svých snů, když na motocyklu odstartoval do Rally Dakar. Plánované přesednutí za volant mu sice zatím nevyšlo, přesto jej čeká další velké závodnické dobrodružství. Den před Silvestrem odstartuje do jedenáctého ročníku Africa Eco Race.

Soutěže, která skončí 13. ledna na březích Růžového jezera u senegalského Dakaru, se Kvapil zúčastní na motocyklu Husqvarna FE 450 Rally.

„Nějakou dobu jsem pomýšlel na závodění na čtyřech kolech, ale termíny jsou neúprosné a finanční nároky oproti motorce mnohonásobně vyšší. Když do toho přišla nabídka, kterou jsem nemohl odmítnout, bylo rozhodnuto,“ vysvětluje Lukáš Kvapil.

Před dvěma lety se stal smutným hrdinou Dakaru. Ve druhé etapě zastavil, aby pomohl motocyklistovi, který upadl a v bezvědomí ležel v nepřehledném úseku tratě. Itala vzkřísil, dal mu vypít svou vodu a téměř hodinu s ním čekal na příjezd záchranářů. Následně ještě navigoval kolem projíždějící auta, aby zdravotníci mohli zraněného kolegu ošetřit, naložit a odvézt. Bez vlastního pití tak na přímém slunci a při teplotě převyšující 40 stupňů Celsia strávil tři hodiny.

Kvapil, Dakar 2017
Lukáš Kvapil, Yamaha WR 450, Big Shock Racing. Rally Dakar 2017. Foto: Big Shock Racing

Do závodu se vrátil až ve chvíli, kdy už kolem stihla projet všechna auta a trať byla rozježděná. Vyčerpaný Kvapil havaroval, poranil si obličej, rameno, utrpěl otřes mozku a musel si přivolat pomoc také pro sebe. Do bivaku se tak vracel vrtulníkem a Dakar pro něj skončil. Za svůj čin si vysloužil několik ocenění fair-play.

Za řidítka dakarského speciálu se Kvapil vrátil téměř po dvou letech, když na počátku prosince se svým týmem testoval na Sahaře.

„Testování v Tunisku bylo od začátku do konce naprosto senzační. Nikdy jsem nebyl v lepší formě, všechno se skvěle sešlo. Fyzická příprava byla výborně načasovaná a motorka je naprosto dokonalá,“ pochvaluje si 36letý voják z povolání.

Africa Eco Race 2019 odstartuje 30. prosince z Monaka. Po přepravě do Afriky čeká na účastníky dvanáct etap na území Maroka, Mauretánie a Senegalu. Pořadatelé připravili trať dlouhou 6000 kilometrů, z nichž se více než 4000 pojedou v rámci rychlostních zkoušek.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu