Africa Race 2019: Tomáš Tomeček podruhé solo

Rubrika: Africa Eco Race, Kamiony  
/ Aktualizováno:

Den před Silvestrem se Tomáš Tomeček již podeváté postaví na start Africa Eco Race. Podruhé bude v kabině své Tatry osamocen, přesto patří k hlavním favoritům na vítězství v kategorii kamionů.

Letos v lednu se Tomáš Tomeček nesmazatelně zapsal do historie maratonských soutěží. Jubilejní desátý ročník Africa Eco Race totiž absolvoval s Tatrou 815 Dakar 2T0R45 bez spolujezdce. Do cíle dorazil na devátém místě společného hodnocení automobilů a kamionů, když mezi truckery nestačil pouze na posádku Gérarda de Rooye s Ivecem.

De Rooy se však po roční přestávce vrací na jihoamerický Dakar, zatímco Tomeček zabojuje o svůj čtvrtý triumf na Africa Eco Race. S Vojtěchem Morávkem soutěž vyhráli hned při svém prvním startu v roce 2011, o dvanáct měsíců později výhru obhájili a potřetí se z trofeje společně radovali v lednu 2014. K tomu přidali ještě stříbro v roce 2013.

Na stupních vítězů nechyběl Tomeček ani v letech 2015 až 2017, kdy se do senegalského Dakaru vydal společně s navigátorem Ladislavem Lálou.

Tomecek, Africa Race 2018
Tomáš Tomeček, Tatra 815 Dakar 2T0R45, Tatra Tom Racing. Africa Eco Race 2018. Foto: Tatra Tom Racing

Tomáš Tomeček tak zaslouženě patří k váženým účastníkům africké soutěže a také k jejím největším znalcům, neboť od roku 2011 nevynechal jediný ročník. Proto je před Africa Eco Race 2019 považován za jednoho z hlavních favoritů na vítězství v kategorii kamionů, v níž by měla své síly vzájemně poměřit desítka posádek.

Tomečkovými největšími soupeři by měli být Noël Essers a Elisabete Jacinto. Zkušený Belgičan obsadil na Africa Eco Race 2018 čtvrtou příčku v hodnocení kamionů. Portugalka bude chtít dát zapomenout na svůj letošní předčasný konec, když ji už po třetí etapě vyřadil zničený přední diferenciál.

Africa Eco Race 2019 odstartuje 30. prosince z Monaka. Na účastníky čeká 12 navigačně náročných etap v Maroku, Mauretánii a Senegalu. Pořadatelé připravili trasu dlouhou více než 6000 kilometrů, z nichž se přes 4000 pojedou v rámci rychlostních zkoušek. Do cíle v senegalském Dakaru dorazí úspěšní pokořitelé všech nástrah v neděli 13. ledna.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu