Dakar 2019: Nejlépe začal Al-Attiyah, Prokop s problémy

Rubrika: Auto, Rally Dakar  
/ Aktualizováno:

Nasser Al-Attiyah s navigátorem Mathieu Baumelem vstoupili do Rally Dakar stejně úspěšně jako před rokem. Posádka týmu Toyota Gazoo Racing South Africa opět vyhrála úvodní speciálku v okolí Pisca. Měřený úsek dlouhý 84 kilometrů zvládla za hodinu a necelé dvě minuty.

Dvojnásobný vítěz Dakaru startoval dvě minuty za loňským vítězem Carlosem Sainzem (buggy Mini), ale do cíle dojížděli oba matadoři společně.

„Jsme spokojení, speciálku jsme zvládli bez jakýchkoliv problémů, Toyota funguje velice dobře,“ pochvaluje si Nasser Al-Attiyah. „Vím, že po dnešním vítězství pojedeme zítra první, což bude velmi náročné, ale zkusíme se na další den připravit co nejlépe.“

Sainz byl o téměř dvě minuty pomalejší, přesto bude do druhé etapy vyrážet ze druhého místa. Třetí je s odstupem pouhé sekundy vítěz loňského Světového poháru FIA v cross-country rally Jakub Przygoński (Mini 4×4).

Čtvrté místo vybojoval bývalý vítěz Světového poháru FIA Vladimir Vasiljev se soukromým Hiluxem, který se na Dakar vrací po dvouleté přestávce, kdy dal přednost startu na Africa Eco Race.

Pátá příčka dnes patří Yazeedu Al-Rajhimu s dalším Mini 4×4, za kterého se zařadili Al-Attiyahovi týmoví kolegové Giniel de Villiers a Bernhard ten Brinke, mezi něž se ještě vklínila dakarská legenda Stéphane Peterhansel s další buggy Mini.

Pořadí v první desítce zkompletovali Harry Hunt s Peugeotem týmu PH-Sport a Cyril Despres s poslední buggy od X-raidu.

Huntův týmový kolega Sébastien Loeb se s Peugeotem do elitní desítky nevešel. Francouz ztratil více než šest minut a přenocuje na třinácté pozici.

Martin Prokop, Dakar 2019
Martin Prokop/Jan Tománek, Ford Raptor RS Cross-Country, MP-Sports. Rally Dakar 2019. © MP-Sports

Ještě hůř ale začal letošní Dakar pro českou posádku Martin Prokop, Jan Tománek s Fordem F-150 Raptor. Dvojice hájící barvy týmu MP-Sports se potýkala s technickými problémy, na trati strávila téměř o 21 minut víc než Al-Attiyah a je průběžně až šestačtyřicátá.

„Auto se nám čtyřikrát zastavilo, vždy po nějaké ráně,“ popisuje Martin Prokop. „Třikrát se nám povedl reset, ale počtvrté, už ani to nepomohlo. Museli jsme kontaktovat tým, kterému jsme popsali problém. Naštěstí jsme dokázali vysvětlit, jak se to stalo, dohodli jsme se a zkusili jednu věc, která fungovala. Propojili jsme dráty a nakonec auto naskočilo. Dohromady jsme ztratili asi osmnáct minut. Nicméně je to jenom začátek, osmnáct minut může znamenat hodně, ale taky to nemusí být nic. Bohužel. Byl to díl za deset korun, úplná malichernost, ale to se u těchto aut stává, že odejde něco úplně obyčejného, zatímco hlavní věci drží. Doufejme, že je to poslední podobná věc. Teď nezbývá, než se prokousávat pořadím dopředu a ukázat, co v nás je. Když jsme jeli, bylo to super. Auto letělo a nás to bavilo. Musíme se vrátit a bojovat dál.“

Tomáš Ouředníček a David Křípal s druhým Fordem týmu MP-Sport byli dnes pětadvacátí.

V úterý 8. ledna se soutěžní posádky vydají dále na jih do města San Juan de Marcona. Z celkových 553 kilometrů se na čas pojede speciálka dlouhá 342 km.

Rally Dakar 2019 – AUTOMOBILY po 1. etapě
1. Al-Attiyah / Baumel Toyota 1:01:41
2. Sainz / Cruz Mini buggy +1:59
3. Przygoński / Colsoul Mini 4×4 +2:00
4. Vasiljev / Žilcov Toyota +2:18
5. Al Rajhi / Gottschalk Mini 4×4 +2:28
6. De Villiers / Von Zitzewitz Toyota +2:40
7. Peterhansel / Castera Mini buggy +2:57
8. Ten Brinke / Panseri Toyota +3:19
9. Hunt / Rosegaar Peugeot +3:25
10. Despres / Cottret Mini buggy +4:25
25. Ouředníček / Křípal Ford +10:00
46. Prokop / Tománek Ford +20:52

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu