Dakar 2019: Etapové vítězství posouvá Loeba do první pětky

Rubrika: Auto, Rally Dakar  
/ Aktualizováno:

Sébastien Loeb s navigátorem Danielem Elenou a vozem Peugeot 3008 DKR ve druhé etapě Rally Dakar 2019 výrazně zrychlili a vybojovali jedenácté etapové vítězství své kariéry. Na úterní speciálce, která měřila 342 kilometrů byli o osm sekund rychlejší než Nani Roma s Mini JCW Rally.

Loeb se dnes už od prvního mezičasu držel mezi třemi nejrychlejšími a od poloviny etapy se začal soupeřům vzdalovat. Díky tomu francouzský jezdec týmu PH-Sport poskočil v průběžném pořadí ze třináctého na páté místo.

Jihoafričanu Ginielu de Villiersovi dnes stačil čtvrtý čas (+ 1:31 min), aby na čele celkového hodnocení vystřídal týmového kolegu Nassera Al-Attiyaha. Na druhou příčku za Jihoafričana postoupit další pilot továrního týmu Toyota Bernhard ten Brinke. Nizozemec byl v úterý třetí, když nestačil jen na Loeba a Romu.

Nani Roma, Dakar 2019
Nani Roma/Àlex Haro, Mini JCW Rally, X-raid Team. Rally Dakar 2019. © X-raid

Roma se dlouho na mezičasech pohyboval v polovině první desítky, Španělovi však fantasticky vyšel závěr měřeného úseku, což jej v celkovém pořadí soutěže katapultovalo z jedenácté na třetí pozici.

Vítěz včerejší etapy Nasser Al-Attiyah dnes startoval jako úplně první, neboť auta se dnes vydala do rychlostní zkoušky ještě před motocyklisty a čtyřkolkáři, a po celou etapu se na mezičasech držel až na začátku druhé desítky. S Loebem prohrál o 7:37 min, což stačilo až na jedenácté místo v etapě. Katařan tak je po dnešku až osmý.

Cyril Despres, Dakar 2019
Cyril Despres/Jean-Paul Cottret, Mini JCW Buggy, X-raid Mini JCW Team. Rally Dakar 2019. © X-raid

O jednu příčku si dnes v průběžné klasifikaci shodně polepšili Yazeed Al-Rajdi s dalším Mini JCW Rally, Loebův kolega z týmu PH-Sport Harry Hunt a Cyril Despres s buginou Mini týmu X-raid.

Ztráty však počítali oba Despresovi parťáci s dalšími stroji Mini JCW Buggy. Obhájce loňského vítězství Carlos Sainz klesl ze druhé na šestou pozici, dakarský rekordman Stéphane Peterhansel dokonce elitní desítku opustil a je třináctý (+13:55). Francouz přitom etapu skvěle rozjel a vedl, jenže pak ztratil přibližně dvacet minut v prvním dunovém poli dne.

Jen o stupínek lépe na tom je po dvou závodních dnech Polák Jakub Przygoński. Vítěz Světového poháru FIA v cross-country rally 2018 dnes nenavázal na třetí příčku z předchozí etapy, ztratil jedenáct minut a patřil mu třináctý čas.

Martin Prokop, Dakar 2019
Martin Prokop/Jan Tománek, Ford Raptor RS Cross-Country, MP-Sports. Rally Dakar 2019. © MP-Sports

Po včerejších problémech si ve druhé etapě hodně polepšili Martin Prokop s Janem Tománkem. Přestože posádka Fordu F-150 Raptor v barvách týmu MP-Sports startovala až jako dvaadvacátá a musela na trati předjíždět některé pomalejší soupeře, zaznamenala dvanáctý čas (+9:48), což ji posunulo ze 46. na 18. místo celkově.

Tomáš Ouředníček s Davidem Křípalem jedoucí s druhým Fordem týmu MP-Sports naopak dvě pozice ztratili. 28. čas (+49:34) znamenal pokles na 27. příčku.

V pondělí dvanáctý Orlando Terranova při svém třináctém startu na Dakaru na cílovou rampu nedojede. Zkušený Argentinec musel kvůli bolestem zad zastavit na 178. kilometru rychlostní zkoušky a byl vrtulníkem přepraven do nemocnice v Ice.

Ve středu 9. ledna pokračuje Rally Dakar 2019 třetí etapou ze San Juanu de Marcona do Arequipy. Poprvé v historii Rally Dakar okusí její účastníci písečné duny oblasti Acarí Celkem musí zdolat trať dlouhou 798 kilometrů, z nichž se 331 pojede na čas.

Rally Dakar 2019 – AUTOMOBILY po 2. etapě
1. De Villiers / Von Zitzewitz Toyota 4:32:45
2. Ten Brinke / Panseri Toyota +0:28
3. Roma / Haro Bravo Mini 4×4 +0:42
4. Al Rajhi / Gottschalk Mini 4×4 +0:50
5. Loeb / Elena Peugeot +1:56
6. Sainz / Cruz Mini buggy +2:28
7. Hunt / Rosegaar Peugeot +2:38
8. Al-Attiyah / Baumel Toyota +3:26
9. Despres / Cottret Mini buggy +2:28
10. Vasiljev / Žilcov Toyota +2:40
18. Prokop / Tománek Ford +26:29
28. Ouředníček / Křípal Ford +55:23

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu