Dakar 2019: De Soultrait poprvé vyhrál etapu, vede Quintanilla

Rubrika: Moto/Quad, Rally Dakar  
/ Aktualizováno:

Xavier de Soultrait je novým členem elitního klubu motocyklistů, kteří dokázali alespoň jednou vyhrát některou z dakarských etap. Tovární jezdec Yamahy si hodně polepšil i v průběžném pořadí, když poskočil ze dvanácté na šestou pozici. Dařilo se také slovenskému jezdci Štefanu Svitkovi.

Ve středu na účastníky rally čekal další den v písku a dunách, jehož náročnost umocňovalo i to, že trať po startu od moře vystoupala až do 2000 metrů nad mořem. A na speciálce, která dnes měřila 331 kilometrů, se děly velké věci. Průběžné výsledky v kategorii motocyklů zažily doslova zemětřesení.

Xavier de Soultrait ztrácel na leadera závodu po dvou etapách dvacet minut, ale dnes se rozhodl zaútočit. Francouz se do toho opřel a od třetího průjezdního bodu dominoval průběžnému hodnocení. V jednu chvíli měl až šestiminutový náskok, který se sice v cíli ztenčil na pouhých patnáct sekund, ale to nic nemění na jeho skvělém výkonu a výsledku.

„Byla to drsná speciálka, protože mlha snížila viditelnost na méně než dva metry,“ popsal, jaké podmínky panovaly na trati za časného rána Xavier de Soultrait. „Podle plánu jsem do soutěže vstoupil opatrně a dnes jsem vyhrál etapu. To je úžasné. Jednalo se o první navigačně skutečně náročnou rychlostní zkoušku, teď rally doopravdy začala. Zítra následuje maratonská etapa. Nebude to snadné, protože pojedu první. Doufám, že až do dne odpočinku zůstanu ve špičkové formě.“

Pablo Quintanilla, Dakar 2019
Pablo Quintanilla, Husqvarna FR 450 Rally, Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing. Rally Dakar 2019. © Husqvarna

S druhým místem je dnes naprosto spokojený Pablo Quintanilla (Husqvarna), kterého výsledek katapultoval ze čtvrtého místa do vedení mezi motorkáři.

„Byla to velice záludná speciálka,“ hodnotil Pablo Quintanilla. „Ráno jsme startovali v mlze. Ve zrádných úsecích jsem trochu zvolnil, snažil jsem se držet správný směr a najít všechny průjezdní body. Zdá se, že jsem etapu zajel docela dobře. Před dotankování jsem byl vpředu, ale po něm jsem se rozhodl jet bez zbytečného riskování. Maximálně jsem se soustředil na itinerář a navigaci.“

Jediným dalším jezdcem, který dokázal s touto dvojicí držet krok, byl Kevin Benavides. Tovární jezdec Hondy byl na speciálce o dvě a půl minuty pomalejší než De Soultrait a v celkové klasifikaci vyšplhal z osmého na druhé místo za Quintanillu, na něhož ztrácí jedenáct minut a 23 sekund.

Štefan Svitko, Dakar 2019
Štefan Svitko, KTM 450 Rally Replica, Slovnaft Team. Rally Dakar 2019. © Red Bull Content Pool

Ve druhé polovině první desítky se dnes po celou dobu držel Štefan Svitko se soukromou KTM. V cíli z toho bylo sedmé místo v etapě a postup na jedenáctou příčku absolutně. Od Quintanillova týmového kolegy Andrewa Shorta, jenž je zatím desátý, dělí slovenského závodníka necelé tři minuty.

Dosavadní leader Joan Barreda se dostal do problémů na 143. kilometru, kdy sjel ze správné trasy a uvízl ve špatně průjezdném terénu. Španěl nedokázal svou Hondu vyprostit a rozhodl se ze soutěže odstoupit.

„Jsem strašně zklamaný. Začal jsem skvěle, cítil se silný, útočil jsem a doháněl jezdce, kteří startovali přede mnou,“ rekapituloval Joan Barreda. „Pak jsem dojel na vrcholek, kde byla hustá mlha, a vydal jsem se dolů špatnou cestou. Mimořádně to klouzalo, nebylo možné vrátit se zpět. Dole jsem se snažil najít řešení, ale žádné jsem nenašel. Nebylo žádné cesty zpět.“

Vítěz úterní etapy Matthias Walkner dnes vyrážel na trať jako první a tato pozice mu příliš nesedla. Tovární jezdec KTM zabloudil, ztratil více než 23 minut a v celkovém pořadí klesl na osmou pozici.

R. Brabec, Dakar 2019
Ricky Brabec, Honda CRF 450 Rally, Monster Energy Honda Team. Test před Rally Dakar 2019. Foto: HRC

Jen o příčku výš je po třetí etapě Ricky Brabec, jenž ještě včera držel třetí místo. Američan ale nedokázal využít chyby týmového kolegy od Hondy, ani Rakušanova zaváhání. Naopak. Vydal se ve Walknerových stopách a v hodnocení etapy se ani on nevešel do první desítky.

Pořadím vzhůru stoupali dnes jiní. Adrien Van Beveren v prvních dvou etapách nejspíš také dodržoval týmovou strategii a držel se trochu zpátky, ovšem dnes jel – stejně jako týmový kolega De Soultrait – speciálku naplno. Tovární jezdec Yamahy zaznamenal čtvrtý nejrychlejší čas a čtvrtý je i celkově.

Na třetího Sama Sunderlanda navíc ztrácí jen necelou minutu. Brit dojel ve středu pátý a jak v etapě, tak v celkovém hodnocení je nejlepším ze závodníku tovární stáje KTM.

Skyler Howes, Rally Dakar 2019
Skyler Howes, Husqvarna FR 450 Rally, Klymčiw Racing. Rally Dakar 2019. © Klymčiw Racing

Dařilo se Skyleru Howesovi, jenž s Husqvarnou hájí barvy týmu Klymčiw Racing. Mladý Američan byl dnes sedmnáctý a průběžně tak poskočil z 36. na 21. místo. Mezi nováčky je druhý.

Opačným směrem putoval v celkovém hodnocení Jan Brabec, který dnes ztratil hodinu a klesl na 24. pozici. Jezdec týmu Big Shock Racing je nadále nejlepší z českých motocyklistů.

Ze soutěže dnes kvůli poruše své KTM odstoupil Joan Pedrero jedoucí za český tým Moto Racing Group. Po prvních dvou etapách byl Španěl dvacátý.

Ve čtvrtek 10. ledna je na programu první část maratonské etapy. Večer v bivaku se závodníci budou muset obejít bez asistence svých mechaniků. Startovní pole se rozdělí do dvou skupin. Motocyklisté a čtyřkolkáři zamíří do Moqueguy, kde také přenocují. Cestou z Arequipy na ně čeká celkem 511 kilometrů, z nichž 405 absolvují v rámci rychlostní zkoušky.

Rally Dakar 2019 – MOTOCYKLY po 3. etapě
1. Pablo Quintanilla Husqvarna 8:34:28
2. Kevin Benavides Honda +11:23
3. Sam Sunderland KTM +12:12
4. Adrien Van Beveren Yamaha +13:29
5. Toby Price KTM +15:17
6. Xavier de Soultrait Yamaha +16:52
7. Ricky Brabec Honda +18:02
8. Matthias Walkner KTM +21:14
9. Paulo Gonçalves Honda +25:11
10. Andrew Short Husqvarna +29:15
11. Štefan Svitko KTM +32:01
21. Skyler Howes Husqvarna +1:24:56
24. Jan Brabec Husqvarna +1:37:22
35. Milan Engel KTM +2:17:26
56. Ivan Jakeš KTM +3:36:30
86. Jan Veselý Husqvarna +4:57:25
89. Petr Vlček KTM +5:05:53
105. Gabriela Novotná Husqvarna +7:00:39
111. Gee Motzkin Husqvarna +7:31:01

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu