Dakar 2019: Al-Attiyah zpátky v čele, Peterhansel nejrychlejší

Rubrika: Auto, Rally Dakar  
/ Aktualizováno:

Stéphane Peterhansel a David Castera s vozem Mini JCW Buggy si v etapě ze San Juanu de Marcona do Arequipy spravili náladu po chybě a ztrátě z předchozího dne. Francouzi si připsali první společné etapové vítězství na Dakaru. Díky devátému času na dnešní speciálce si opět polepšil také Martin Prokop.

Peterhansel figuroval po včerejším zapadnutí v dunách až na třinácté pozici, dnes ale od prvního mezičasu bojoval s Nasserem Al-Attiyahem (Toyota) o nejlepší čas a v závěru svému soupeři postupně ujížděl. Trať speciálky dlouhé 331 kilometrů, která opět vedla ze tří čtvrtin v dunách, zdolal za tři hodiny a 54 minut a Katařana porazil skoro o tři a půl minuty. Etapové vítězství katapultovalo Peterhansela na třetí příčku celkově.

„Byla to pěkná etapa s náročnými dunami a obtížnou navigací. Nebylo snadné najít průjezdní body v údolích,“ popisoval Stéphane Peterhansel. „Byla to typická peruánská etapa, která naznačila, co nás čeká v dalších několika dnech. Včera jsme byli trochu roztržití a já jsem udělal ojedinělou chybu, ale to už je pryč. Důležité je, abychom se během maratonské etapy nedostali do žádných problémů. Právě tak jsem Dakar prohrál loni.“

Nasser Al-Attiyah, Dakar 2019
Nasser Al-Attiyah/Mathieu Baumel, Toyota Hilux, Toyota Gazoo Racing SA. © Red Bull Content Pool

Al-Attiyah s navigátorem Mathieu Baumelem se přesto znovu ujali vedení v soutěži, ačkoliv po včerejšku figurovali až na osmé pozici.

„Dnes to bylo náročné, ale měli jsme plán. Včera jsme záměrně trochu ztratili, abychom dnes startovali z výhodné pozice,“ prozradil Nasser Al-Attiyah. „Dnes to byla skvělá etapa, máme důvod ke spokojenosti. Ztratili jsme jen dvě minuty kvůli pomalému defektu. Slyšel jsem, že zítra nás čeká spousta fesh-feshe. V maratonské etapě si budeme muset dávat pozor, po ní ale zaútočíme.“

Druhý je s téměř sedmiminutovou ztrátou Yazeed Al-Rajhi, který byl dnes s vozem Mini JCW Rally čtvrtý nejrychlejší. Před jezdce ze Saudské Arábie se v hodnocení etapy vměstnal ještě Jakub Przygoński se stejným vozem německého X-raidu. Celkově patří Polákovi pátá příčka za dalším týmovým kolegou Nanim Romou ze Španělska.

Martin Prokop, Dakar 2019
Martin Prokop/Jan Tománek, Ford Raptor RS Cross-Country, MP-Sports. Rally Dakar 2019. © MP-Sports

Martin Prokop s Janem Tománkem nastupovali do etapy s Fordem týmu MP-Sports z osmnáctého místa absolutně, v jednu chvíli vystoupali až na šesté místo, aby nakonec obsadili devátou příčku. I tak se posunuli těsně za hranici první desítky.

Jako první dnes na trať měřeného úseku vyrazili vítězové předchozí etapy Sébastien Loeb a Daniel Elena s Peugeotem. Devítinásobným mistrům světa v rally se však nedařilo, na vítěze ztratili téměř tři čtvrtě hodiny a klesli z páté pozice na osmou.

„Byla tam docela mlha, ale problém byl, že jsme zabloudili,“ nezastíral Sébastien Loeb. „Nemohli jsme najít cestu zpátky, pořád jsme jezdili dokola a tím jsme ztratili půl hodiny. Zítra budeme startovat hodně vzadu. Navíc náš motor dnes vydával divné zvuky, musíme to před maratonskou etapou opravit.“

Sébastien Loeb, Dakar 2019
Sébastien Loeb/Daniel Elena, Peugeot 3008 DKR, PH-Sport. Rally Dakar 2019. © Red Bull Content Pool

Mnohem hůř bude na dnešek vzpomínat Loebův bývalý týmový kolega Carlos Sainz, který téměř utrhl levé přední kolo své buggy Mini JCW Buggy a ztratil více než tři hodiny čekáním na asistenci a opravou.

Obdobným fiaskem skončila třetí etapa i pro Giniela de Villierse. Tovární jezdec Toyoty po dvou etapách vedl, dnes ale ztratil více než čtyři hodiny a propadl do čtvrté desítky.

Tomáš Ouředníček s Davidem Křípalem dokončili středeční etapu se ztrátou 72 minut jako čtyřiadvacátí a celkově na tom jsou ještě o dvě místa lépe.

Ve čtvrtek 10. ledna je na programu první část maratonské etapy. Večer v bivaku se závodníci budou muset obejít bez asistence svých mechaniků. Startovní pole se rozdělí do dvou skupin. Automobily, SxS a kamiony zamíří do Tacny, kde také přenocují. Cestou z Arequipy na ně čeká celkem 664 kilometrů, z nichž 405 absolvují v rámci rychlostní zkoušky.

Rally Dakar 2019 – AUTOMOBILY po 3. etapě
1. Al-Attiyah / Baumel Toyota 8:34:08
2. Al Rajhi / Gottschalk Mini 4×4 +6:48
3. Peterhansel / Castera Mini buggy +7:03
4. Roma / Haro Bravo Mini 4×4 +12:02
5. Przygoński / Colsoul Mini 4×4 +13:45
6. Despres / Cottret Mini buggy +24:40
7. Ten Brinke / Panseri Toyota +25:21
8. Loeb / Elena Peugeot +37:59
9. Domżała / Marton Toyota +42:56
10. Vanagas / Rozwadowski Toyota +49:20
11. Prokop / Tománek Ford +54:16
22. Ouředníček / Křípal Ford +2:00:35

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu