Dakar 2019: Vítěz dvou etap Andrej Karginov vyloučen

Rubrika: Kamiony, Rally Dakar  
/ Aktualizováno:

Posádka Andrej Karginov, Andrej Mokjejev, Igor Leonov s Kamazem byla vyloučena z Rally Dakar 2019. O třetí příčku v průběžné klasifikaci kamionů přišli Rusové kvůli neposkytnutí pomoci zraněnému divákovi, s nímž se jejich kamion střetl v průběhu páteční etapy.

K incidentu došlo na 279. kilometru rychlostní zkoušky páté etapy, která v pátek zavedla účastníky soutěže z Tacny do Arequipy. Kamaz se startovním číslem 518 zranil jihoamerického diváka, který sledoval závod na nebezpečném místě mimo doporučenou diváckou zónu, což však není na Dakaru s ohledem na charakter podniku nic neobvyklého. 60letý muž při incidentu utrpěl zlomeninu stehenní kosti.

Ruská posádka pokračovala bez zastavení dál, proto byla za neposkytnutí pomoci vyloučena ze závodu.

O zraněného muže se postarali zdravotníci závodu, následně byl transportován na letiště v Ilu a odtud letecky do nemocnice v Arequipě.

Podle vyjádření týmu Kamaz měl Karginov technické problémy, když po startu do speciálky přišel o pohon přední nápravy a jen s obtížemi překonával duny.

„Na trati je velké množství diváků a spousta z nich bývá vždy hlavně v nejobtížnějších pasážích, kde jsou rozptýleni v různých skupinkách,“ připomíná šéf týmu Kamaz Master a sedminásobný dakarský vítěz Vladimir Čagin. „Karginov byl v jednom ze stoupání a v cestě kamionu stála skupinka pěti diváků. Čtyři z nich stihli utéct, ale jeden z nich uvízl v písku a noha mu zůstala pod zadním kolem kamionu. Andrej to samozřejmě neviděl, jel do kopce a v tu chvíli jediné, co vidíte před sebou, je nebe a vrchol kopce. O incidentu se tedy dozvěděl až po příjezdu do bivaku.“

Z videa zachycujícího nehodu je patrné, že k incidentu došlo na sjezdu z duny v místě, kde bylo několik poměrně velkých prohlubní. Ačkoliv na videu může situace vypadat relativně přehledně, z kabiny soutěžního kamionu bylo její vyhodnocení nepochybně mnohem obtížnější.

Pravdou je, že pilot Kamazu #518 páteční speciálku skvěle rozjel a bojoval s Eduardem Nikolajevem a Dmitrijem Sotnikovem o vedení nejen v páté etapě, ale de facto i v průběžném hodnocení. Oba soupeři do etapy vyráželi společně, dvě minuty po Karginovovi. Ve chvíli, kdy došlo ke střetu s divákem, ho jeden z týmových kolegů předjížděl a Karginov tudíž věděl, že v porovnání s ním ztratil právě dvě minuty.

„Komisaři to vyšetřovali a k našemu překvapení dospěli k velmi tvrdému rozhodnutí a posádku diskvalifikovali. Rozhodnutí nás velice překvapilo, ale protestovat můžeme až po závodě. Musíme to přijmout a pokračovat se třemi posádkami,“ uzavírá šéf ruského týmu.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu