Africa Race 2019: Elisabete Jacinto vstoupila do historie

Rubrika: Africa Eco Race, Kamiony  
/ Aktualizováno:

Po sérii nezdarů v předchozích ročnících uvažovala Elisabete Jacinto o konci kariéry. Po vítězství na Africa Eco Race 2019 snad své rozhodnutí ještě přehodnotí. Svým výsledkem totiž přepsala historii motoristického sportu. Tomáš Tomeček s Tatrou absolvoval závod podruhé sólo a opět jej dokončil, ačkoliv technické problémy mu tentokrát nedovolily bojovat o umístění na stupních vítězů.

Tatru Tomáše Tomečka zastavila v páté etapě ukroucená spojková hřídel. Trojnásobný vítěz Africa Eco Race v kategorii kamionů po opravě pokračoval, s přiděleným časem za nedokončenou etapu a penalizací však klesl s výraznou ztrátou až na šesté místo.

Druhý týden Africa Eco Race 2019 patřil především náročným mauretánským etapám. První z nich však musela být zrušena, neboť kvůli mlze nemohly z Dakhly vzlétnout vrtulníky dohlížející na bezpečnost soutěže.

Jacinto upevňuje pozici

Závod tak pokračoval v úterý 8. ledna okružní etapou kolem Chami. Jelo se výhradně v písku a na programu byla rychlostní zkouška dlouhá 481 kilometrů. V kategorii kamionů si nejlépe počínala Elisabete Jacinto (MAN), před kterou se dostaly pouze tři posádky s osobními automobily. Díky tomu Portugalka opět zvýšila svůj náskok na čele celkového hodnocení trucků. Manko z úvodu rally doháněl Igor Bouwens (Iveco), jenž byl jen o devět minut pomalejší než Portugalka. Belgičan navíc o 21 minut porazil Noëla Esserse (MAN) a v souboji o druhou příčku průběžného pořadí zaostával za svým krajanem už jen o šest minut.

Tomeček startoval hodně vzadu, proto se musel prodírat startovním polem, což však v mauretánské poušti není takový problém. Větší ztrátu znamenalo bloudění při hledání jednoho waypointu. Pilot Tatry navíc inkasoval 15minutovou penalizaci, což znamenalo šesté místo v etapě i celkově.

Noël Essers, Africa Eco Race 2019
Noël Essers / Marc Lauwers / Johan Cooninx, MAN TGA, Art od Speed. Africa Eco Race 2019

Sedmdesátiletý Essers nejrychlejší

V osmé etapě z Chami do Amodjaru čekala na posádky rychlostní zkouška dlouhá 445 kilometrů, která nabídla jak závodění v dunách, tak na rychlých úsecích. Essers odpověděl na stoupající tlak ze strany Bouwense prvním etapovým vítězstvím. 70letý majitel jedné z největších transportních společností v Evropě si upevnil druhé místo celkově, i když na vedoucí Jacinto ztrácel už téměř dvě hodiny. Na třetí příčku se posunul Aad van Velsen (Ginaf), neboť Bouwens etapu nedokončil a byl mu přidělen náhradní čas. Tomeček byl tentokrát třetí za Essersem a Jacinto, celkově zůstával kvůli obrovské penalizaci šestý.

Bouwens opět září

Ve čtvrtek 10. ledna byla na programu jedna z nejhezčích etap celého jedenáctého ročníku Africa Eco Race. 374 kilometrů dlouhý okruh v dunách okolo Amodjaru. S opraveným vozem opět ukázal svou sílu Bouwens, jenž prohrál o dvě a půl minuty pouze s Davidem Gerardem s buggy Optimus MD. Mezi truckery byl Belgičan suverénní, když druhého Tomečka porazil o 32 a půl minuty a třetí Jacinto byla ještě o další tři minuty pomalejší.

Portugalka však dál bezpečně vedla, náskok před celkově druhým Essersem zvýšila o dalších třináct minut na dvě hodiny a dvanáct minut. Ze třetí pozice průběžného pořadí se dlouho neradoval Van Velsen, neboť tentokrát nástrahy etapy nezdolal právě Nizozemcův Ginaf. Na pódiové příčky se posunul jeho krajan Johan Elfrink. Na druhého Esserse však pilot Mercedesu ztrácel už více než tři a půl hodiny.

Tomáš Tomeček, Africa Eco Race 2019
Tomáš Tomeček, Tatra 815 Dakar 2T0R45, Promet/Czechoslovak Group Team. Africa Eco Race 2019. © AER Media

Druhé etapové vítězství pro Tomečka

Desátá etapa z Amodjaru do Akjoujtu byla nejtěžší z celého ročníku, byť ji pořadatelé proti loňsku o něco zjednodušili. Na rychlostní zkoušce dlouhé 472 kilometrů byl mezi kamiony nejrychlejší Tomeček. Přestože v noci před etapou musel zpátky do dun na pomoc sběrnému kamionu, který jeho tým poskytuje pořadatelům, porazil druhého Esserse o čtyři minuty a ve společné klasifikaci aut a kamionů byl pátý nejrychlejší. Třetí příčka mezi kamiony patřila posádce Boleslav Levickij, Stanislav Dolgov s ruským Gazem. Jacinto si celkové vedení pohlídala čtvrtým časem.

A znovu Tomeček

Jedenáctá etapa byla poslední na území Mauretánie, také se jako poslední započítávala do celkových výsledků a byla o něco kratší (RZ 218 km).

Tomáš Tomeček se s Africa Eco Race 2019 rozloučil třetím etapovým vítězstvím a v celkovém hodnocení se posunul na pátou příčku, když rychlého Bouwense opět zradila technika.

Igor Bouwens, Africa Eco Race 2019
Igor Bouwens / Tom de Leeuw / Ulrich Boerboom, Iveco Trakker Xway, Art of Speed. Africa Eco Race 2019

Jacinto se zapsala do historie

Portugalská posádka Elisabete Jacinto, Jose Marques, Marco Cochinho obsadila se svým Manem v sobotní etapě druhou příčku, celkově se ve společné klasifikaci aut a kamionů umístila na páté pozici a hlavně zvítězila ve své kategorii. Jacinto se tak po deseti letech snažení dočkala svého prvního vítězství na Africa Eco Race. Portugalka se stala první ženou v historii motoristického sportu, která dokázala některou z dálkových rally vyhrát za volantem trucku. Svým způsobem tak navázala na dnes již legendární Juttu Kleinschmidt, jež v roce 2001 vyhrála s Mitsubishi kategorii automobilů na Rally Dakar.

„Máme radost z toho, co se nám v tomto závodě povedlo. Dostali jsme těžkou trofej a jsme velice pyšní. Tomuto dni předcházelo šestnáct let poctivé práce. Je to výsledek tvrdé práce a odhodlání. O to je tohle vítězství sladší,“ radovala se Elisabete Jacinto.

Druhé místo obsadil Belgičan Noël Essers s dalším Manem, třetí pozici už udržel Nizozemec Johan Elfrink s Mercedesem.

Elisabete Jacinto, Africa Eco Race 2019
Elisabete Jacinto / Jose Marques / Marco Cochinho, MAN TGS, Bio-Ritmo. Africa Eco Race 2019

Výsledky Africa Eco Race 2019 – kamiony:

1. Jacinto/Marques/Cochinho (MAN) 48:07:52
2. Essers/Lauwers/Cooninx (MAN) +2:41:07
3. Elfrink/Schuttel (Mercedes-Benz) +6:42:50
4. Van Velsen/Siemons/Oosting (GINAF) +9:35:47
5. Tomeček (Tatra) +17:04:38
6. Bouwens/Driesmans/Boerboom (Iveco) +18:04:32
7. Levickij/Dolgov (GAZ) +23:09:00
8. Škljajev/Laguta (GAZ) +30:09:23

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu