Dakar 2019: Etapové vítězství posouvá Loeba na druhé místo

Rubrika: Auto, Rally Dakar  
/ Aktualizováno:

Sébastien Loeb a Daniel Elena s Peugeotem vyhráli šestou etapu, která zahájila druhou polovinu Rally Dakar 2019, a v průběžném pořadí se posunuli na druhé místo za Nassera Al-Attiyaha s Toyotou.

Nedělní etapa zavedla účastníky soutěže z Arequipy do San Juanu de Marcona, na trati její speciálky (309 km) čekaly na závodníky kromě dalších nástrah i průjezdy čtyřmi dunovými oblastmi a právě písečné hory opět zamíchaly kartami na čele průběžného hodnocení kategorie automobilů.

Loeb zazářil, přestože jako vítěz předchozí etapy startoval první. Do cíle dorazil s náskokem dvou minut a sedmnácti sekund před Nasserem Al-Attiyahem s Toyotou. Katařan tak bezpečně uhájil vedení, na druhou příčku se s odstupem 37 minut a 43 sekund posunul právě devítinásobný mistr světa v rally.

Nasser Al-Attiyah, Dakar 2019
Nasser Al-Attiyah/Mathieu Baumel, Toyota Hilux, Toyota Gazoo Racing SA. © Red Bull Content Pool

„Po celou dobu jsme odváděli skvělou práci, ale patnáct kilometrů před cílem jsme udělali hrubku,“ popisoval Nasser Al-Attiyah. „Vydali jsme se do špatného údolí a pak nám dlouho trvalo, než jsme vyjeli zpět a vrátili se na správnou trasu. Stálo nás to několik minut, ale pořád jsem s naší pozicí spokojený. Byl to dobrý výkon, i když vím, že Sébastien bojuje, a proto budu muset tvrdě zabojovat i já. Není to úplně pohodlné, ale je dobře, že máme tuto velmi obtížnou etapu za sebou.“

Loeb si dnes polepšil o tři místa, když předstihl Stéphana Peterhansela (Mini Buggy), Naniho Romu a Jakuba Przygońského (oba Mini 4×4).

Stéphane Peterhansel, Rally Dakar 2019
Stéphane Peterhansel/David Castera, Mini JCW Buggy, X-raid Mini JCW Team. Rally Dakar 2019. © Red Bull Content Pool

Peterhansel znovu zaváhal a na dvacet minut uvízl v dunách oblasti Tanaka. Svou ztrátu na Loeba dokázal stáhnout na dvanáct minut, jenže v poslední části měřeného úseku se jeho odstup znovu zvýšil, třináctinásobný vítěz Dakaru dorazil do cíle o 18:49 min později než jeho krajan a v celkovém součtu klesl na třetí příčku.

„Další hloupá chyba,“ přiznal Stéphane Peterhansel. „V úvodní části to nebylo tak špatné, dokud jsem pět kilometrů před začátkem neutralizace neviděl zapadlého Naniho Romu. Neukazoval, že by potřeboval pomoc, ale protože mi on sám pomohl před dvěma dny, cítil jsem, že je mou povinností mu to oplatit. Výsledkem bylo, že jsem na dvacet minut uvízl v písku. To nebyla chyba, to byl prostě kiks. Udělali jsme příliš mnoho chyb a vítězství nám utíká mezi prsty.“

Nani Roma, Dakar 2019
Nani Roma/Àlex Haro, Mini JCW Rally, X-raid Team. Rally Dakar 2019. © X-raid

Roma byl dnes pátý, jenže za Loebem zaostal o třináct minut. V průběžné klasifikaci si Španěl pohoršil na čtvrtou pozici. Od druhého Loeba jej dělí 7:41 min, na Peterhansela ztrácí 4:10 min.

„Ztratili jsme na dvou průjezdních bodech,“ vysvětloval Nani Roma. „Na jednom jsme na sedm minut zapadli a pak nám dlouho trvalo, než jsme našli další. Ale dojeli jsme, tak jsme šťastní. Álex si narazil záda, ale bude v pořádku. Dnes trpěli všichni. Závod ještě nekončí. Další tři dny budou náročné. Musíme zachovat chladnou hlavu.“

Ještě horší byla šestá etapa pro Jakuba Przygońského, který byl o hodinu a 27 pomalejší než vítěz etapy a klesl na šesté místo za dnes čtvrtého a celkově pátého Cyrila Desprese s další buginou Mini. Polák několikrát zapadl v dunách Tanaka, které měly být nejobtížnější z celé soutěže.

Martin Prokop, Dakar 2019
Martin Prokop/Jan Tománek, Ford Raptor RS Cross-Country, MP-Sports. Rally Dakar 2019. © MP-Sports

Martin Prokop s Janem Tománkem obsadili sedmé místo a na stejnou pozici se posouvají i v průběžné klasifikaci, neboť Brit Harry Hunt s Peugeotem nabral obrovskou ztrátu. Na nyní šestého Przygońského ztrácí posádka týmu MP-Sports necelých 28 minut.

Po problémech v průběhu prvního týdne soutěže si náladu aspoň trochu spravil loňský vítěz Carlos Sainz (Mini Buggy). Španěl byl dnes třetí (+6:56 min) a navzdory velké ztrátě se posunul zpátky do první desítky. Do ní se vrátil také Bernhard ten Brinke s Toyotou. Jezdci, kteří byli ještě ráno před nimi, dnes nabrali v dunách obrovské manko.

Průběžné pořadí automobilů po 6. etapě:

1. Al-Attiyah / Baumel (Toyota) 21:01:31
2. Loeb / Elena (Peugeot) +37:43
3. Peterhansel / Castera (Mini Buggy) +41:14
4. Roma / Haro Bravo (Mini 4×4) +45:24
5. Despres / Cottret (Mini Buggy) +1:23:35
6. Przygonski / Colsoul (Mini 4×4) +2:03:10
7. Prokop / Tománek (Ford) + 2:31:02
8. Al-Rajhi / Gottschalk (Mini 4×4) +4:05:00
9. Ten Brinke / Panseri (Toyota) +4:18:44
10. Sainz / Cruz (Mini Buggy) +5:18:01

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu