Dakar 2019: De Rooy vyhrál díky „nápovědě“ Kamazů

Rubrika: Kamiony, Rally Dakar  
/ Aktualizováno:

Šestou etapu Rally Dakar 2019 z Arequipy do San Juanu de Marcona vyhrála posádka Gerard de Rooy, Derek Rodewald, Moises Terrallardona s Ivecem. Leader průběžného hodnocení Eduard Nikolajev položil v dunách svůj Kamaz na bok.

Po maratonských etapách, které jsou už ze své podstaty obtížné, a volném dnu v Arequipě, pokračovala dakarská rally v neděli 13. ledna šestou etapou. A byl to pořádně ostrý start do druhé poloviny soutěže. Kromě úmorných 500 kilometrů na přejezdech čekala na posádky kamionů (a automobilů) speciálka dlouhá 309 kilometrů, jejíž trať vedla hned čtyřmi oblastmi dunových polí. Bezprostředně po startu vjely závodní stroje do dun Tanaka, které měly být podle pořadatelů tím nejnáročnějším, co letošní ročník soutěže nabídne.

De Rooy navázal na páteční triumf týmového kolegy Tona van Genugtena, který sice v úvodu páté etapy ztratil čtvrt hodiny pokusem o vyproštění havarovaného Renaultu Januse van Kasterena, ale tento čas mu pořadatelé následně odečetli.

Dlouho se zdálo, že historicky druhé etapové vítězství na Dakaru pro značku MAZ vybojuje Sergej Vjazovič, jenže Bělorus minul poslední kontrolní bod, vyfasoval hodinovou penalizaci a v šesté etapě mu tudíž patří pátá příčka.

Sergej Vjazovič, Dakar 2019
Sergej Vjazovič/Pavel Haranin/Andrej Žigulin, MAZ 5309RR, MAZ-SPORTauto. Rally Dakar 2019. © MAZ

De Rooyovi k vítězství v etapě pomohlo, že do speciálky vyrážel osm minut za Nikolajevem a šest za Sotnikovem, proto viděl oba soupeře, když se na jednom z waypointů museli vracet, a sám tak ušetřil drahocenný čas.

„Byl tam obtížný průjezdní bod na jednom kopci. Všichni na něj odbočili pozdě a museli se vracet asi kilometr na druhou stranu údolí,“ popisuje rozhodující okamžiky Gerard de Rooy. „Vjazovič se nevrátil, a proto waypoint minul, za což zaplatil hodinovou penalizací.“

„My jsme cestu nahoru chvíli hledali. Pak přijel Gerard de Rooy, viděl, kudy jedeme, a udělal to stejně,“ doplňuje Dmitrij Sotnikov.

Úspěch Iveca podtrhl druhým místem Federico Villagra. Argentinec podlehl De Rooyovi o pouhou půlminutu a v průběžné klasifikaci poskočil z devátého na čtvrté místo.

Dmitrij Sotnikov, Dakar 2019
Dmitrij Sotnikov/Dmitrij Nikitin/Ilnur Mustafin, Kamaz 43509, Kamaz-Master. Rally Dakar 2019. © Red Bull Content Pool

Kamazy byly o sedm, resp. necelých devět minut pomalejší.

Dnes třetí Dmitrij Sotnikov byl o minutu a 46 sekund rychlejší než čtvrtý Eduard Nikolajev (oba Kamaz). Rusové dál drží první dvě pozice celkově, Nikolajevův náskok se snížil na deset minut a třináct sekund. Nicméně oba Kamazy jely společně podle předem naplánované týmové taktiky, proto bylo nezbytné, aby Sotnikov Nikolajeva dojel. A vyplatilo se. Kamaz obhájce loňského vítězství se při sjezdu jedné z dun překulil na bok, ale Sotnikovova posádka jej rychle dokázala vrátit zpět na kola.

Ruskému týmu zbyly v závodě už jen dvě ze čtyř posádek. Kromě vyloučeného Karginova nenastoupil do dnešní etapy ani Ajrat Mardějev. Během dne volna v Arequipě totiž mechanici objevili trhliny na bloku motoru a vůz byl ze závodu stažen.

Martin Šoltys, Dakar 2019
Martin Šoltys/Tomáš Šikola/David Schovánek, Tatra Phoenix, Tatra Buggyra Racing. Rally Dakar 2019. © Buggyra Racing

Martin Šoltys s Tatrou Phoenix týmu Buggyra ztratil hodinu a dvacet minut, přesto obsadil šesté místo, což je jeho dosud nejlepší etapový výsledek na Dakaru! V průběžném pořadí se posunul z jedenácté na osmou pozici.

Posádka Aleše Lopraise musela dvakrát měnit kolo své Tatry. Celkem strávila na trati speciálky ještě o 25 minut víc než Šoltysova parta, ale byla klasifikována jako sedmá a v průběžném pořadí si pohoršila jen o jednu příčku, když klesla na šesté místo na úkor Villagry.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu