Dakar 2019: Etapa pro Sunderlanda, Brabec opět vede

Rubrika: Moto/Quad, Rally Dakar  
/ Aktualizováno:

Sam Sunderland vyhrál sedmou etapu Rally Dakar 2019 a po nedělním trápení s technikou znovu atakuje příčky nejvyšší. Tovární jezdec KTM zvítězil letos už podruhé. V cíli druhého José Ignacia Corneja s tovární Hondou porazil o minutu a 51 sekund.

Po pondělní etapě, která začínala a končila v San Juanu de Marcona (387 km celkem,323 km rychlostní zkouška), poskočil vítěz Rally Dakar z roku 2017 ze sedmé na čtvrtou pozici, navíc od vedoucího jezdce jej znovu dělí méně než 10 minut. O sekundu přeskočil Paula Quintanillu s tovární Husqvarnou, který v sedmé etapě hodně ztratil a letos už podruhé byl sesazen z první pozice průběžného pořadí.

„Včera jsem zažil obrovské zklamání. Jel jsem sice rychle a dobře jsem navigoval, ale speciálka svým charakterem hrála do karet ostatním,“ bilancoval Sam Sunderland v cíli sedmé etapy. „Samozřejmě mi nepomohly ani problémy se zadní brzdou. Dnes šlo vše dobře, ztratil jsem jen tři nebo čtyři minuty hledáním jednoho z waypointů. Ráno jsem si řekl, že se do toho opřu, a vyplatilo se.“

Ricky Brabec, Dakar 2019

Ricky Brabec obsadil v etapě kolem San Juanu de Marcona třetí místo (+6:30 min), což Americkému jezdci týmu Honda stačilo, aby se znovu ujal vedení, o které přišel včera. Před průběžně druhým Toby Pricem (KTM) má k dobru 6 minut a 55 sekund.

„Ano, potřeboval jsem dobře zajetou etapu, potřeboval jsem zabrat a dostat se dopředu. Nebylo to snadné, myslel jsem si, že jedu až příliš rychle, rychleji, než bych měl,“ přiznal Ricky Brabec. „Nicméně žádné krizové situace jsem neřešil, ty se mi vlastně zatím vyhýbají po celou rally. To je pozitivní, ale nechci to zakřiknout, doufám, že to tak vydrží až do konce. Zítřek snad bude navigačně o něco jednodušší než dnešek, ale tím si nikdy nemůžete být jistí, dokud nejste na trati a nenavigujete. Na další tři dny se těším. Myslím, že s Quintanillou budeme bojovat až do posledního kilometru. Zásadní je vyvarovat se každý den chyb. Je to zásadní, ale není to jednoduché.“

Adrien Van Beveren, Rally Dakar 2019

Toby Price (KTM) a Adrien Van Beveren (Yamaha) od počátku soutěže sice působí trochu nenápadně, ale tato taktika zatím nese ovoce. Oba jsou na medailových pozicích s přibližně osmiminutovou ztrátou.

„V dunách jsem dojel skupinu jezdců a všiml si, že se motají v kruzích,“ popsal dnes čtvrtý Adrien Van Beveren. „Došlo mi, že se jim nedaří najít waypoint, ale Matthias [Walkner] mě zahlédl, vydal se za mnou a ostatní ho následovali. Dnes jsem mohl sebrat jackpot, ale bohužel si mě všimli. Přesto jsem dokázal najet nějaký čas na všechny před sebou, kromě Rickyho. Blížíme se do cíle, proto musíme udržet koncentraci. Každý den ze sebe vydávám to nejlepší a doufám, že se to vyplatí.“

Počtvrté v řadě se do elitní desítky prosadil Štefan Svitko (KTM). Slovenský jezdec byl se ztrátou 16 minut a 21 sekund devátý, za sebou dnes nechal i loňského vítěze Matthiase Walknera, a celkově zůstává osmý.

Z českých motocyklistů byl opět nejrychlejší Milan Engel s KTM týmu Moto Racing Group. Sedmou etapu dokončil na 23. pozici a díky tomu udržel 20. příčku průběžného hodnocení.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu