Dakar 2019: Technické problémy sesadily Loeba z druhé pozice

Rubrika: Rally Dakar  
/ Aktualizováno:

Stéphane Peterhansel s Davidem Casterou a buggy Mini vyhráli sedmou etapu Rally Dakar 2019, která začínala a končila ve městě San Juan de Marcona. Francouzská dvojice se díky tomu vrátila na druhou příčku v průběžném hodnocení závodu. Z té se dnes poroučel Sébastien Loeb, jehož Peugeot zastavily už v úvodní části rychlostní zkoušky technické problémy.

Zatímco včera Loeb zářil, připsal si třetí etapové vítězství v letošním ročníku dakarské rally a chyb svých soupeřů využil k posunu z pátého na druhé místo celkové klasifikace, dnes to byl právě bývalý mistr světa v rally, kdo nabral ztrátu.

Peugeot týmu PH-Sport zastavil kvůli problémům s elektrikou na 37. kilometru. Loeb s navigátorem Danielem Elenou dokázali závadu odstranit, ale opravou ztratili téměř 40 minut. Následně se pustili do velké stíhací jízdy, během níž dokázali své manko stáhnout na 28 a půl minuty, přesto si v celkovém součtu pohoršili o dvě příčky a před třemi posledními soutěžními dny jsou čtvrtí.

„Auto zastavilo po třech a půl kilometrech. Dokázali jsme ho znovu uvést do pohybu, ale po pěti kilometrech zastavilo znovu a pak zastavovalo v čím dál kratších intervalech,“ popsal v cíli etapy Sébastien Loeb. „Hledali jsme příčinu problému, dokud jsme nenašli správnou zdířku. Byl to úplný výpadek napájení. Kromě toho jsme neudělali žádnou chybu a byli jsme docela rychlí. Je to docela demotivující, uvidíme, co se dá dělat a o co ještě můžeme v dalších dnech zabojovat.“

V úvodní části dnešní etapy čelil Peterhansel útoku ze strany Naniho Romy s Mini JCW Rally, který před etapou na třináctinásobného vítěze Dakaru ztrácel jen čtyři minuty a deset sekund. Nakonec byl Francouz o čtyři a půl minuty rychlejší, ale polepšili si oba. Peterhansel se posunul na druhé místo, Roma je nyní třetí.

„Navigace byla zrádná, ale řekl bych, že jsme si vedli dobře, protože jsme najeli nějaký čas na všechny,“ hodnotil spokojený Stéphane Peterhansel. „Trochu jsme se přiblížili Nasserovi, ale bude těžké připravit jej o vedení. Vlastně si ani nezasloužíme být před ním, protože si počíná skutečně výborně a zatím neudělal žádnou chybu.“

Nasser Al-Attiyah, Dakar 2019
Nasser Al-Attiyah/Mathieu Baumel, Toyota Hilux, Toyota Gazoo Racing SA. © Red Bull Content Pool

Až profesorskou jízdu v sedmé etapě předváděl Katařan Nasser Al-Attiyah se svým francouzským navigátorem Mathieu Baumelem. Posádka tovární Toyoty vyrážela na trať až za Loebem, a tak věděla o jeho problémech. Al-Attiyah zbytečně neriskoval, v hodnocení etapy obsadil s téměř dvanáctiminutovou ztrátou čtvrtou příčku, přesto dál vede s půlhodinovým náskokem před Peterhanselem.

„Deset kilometrů před cílem jsme měli defekt zadní pneumatiky, ale rozhodli jsme se, že s tím dojedeme do cíle, protože jsme nechtěli ztrácet čas výměnou,“ řekl Nasser Al-Attiyah.

Třetí místo v dnešní etapě pomohlo loňskému vítězi Carlosi Sainzovi (Mini JCW Buggy) k návratu do první desítky, přestože Španěl po problémech v průběhu prvního týdne soutěže nabral velkou ztrátu.

Martin Prokop s Janem Tománkem byli s Fordem v sedmé etapě desátí, což jim stačilo, aby v celkovém hodnocení udrželi sedmou příčku. Od šestého Jakuba Przygońského (Mini 4×4) dělí posádku týmu MP-Sports 33 minut. Vítěz loňského Světového poháru FIA v cross-country rally hodně ztratil ve včerejší etapě kvůli problémům s převodovkou a její výměně v servisní zóně na kontrolním bodě číslo 1, dnes se však znovu dostal do tempa a na Prokopa najel pět a půl minuty.

Průběžné pořadí automobilů po 7. etapě:

1. Al-Attiyah / Baumel (Toyota) 25:13:30
2. Peterhansel / Castera (Mini Buggy) +29:16
3. Roma / Haro Bravo (Mini 4×4) +37:59
4. Loeb / Elena (Peugeot) +54:12
5. Despres / Cottret (Mini Buggy) +1:20:01
6. Przygonski / Colsoul (Mini 4×4) +2:03:10
7. Prokop / Tománek (Ford) + 2:45:33
8. Al-Rajhi / Gottschalk (Mini 4×4) +3:39:33
9. Ten Brinke / Panseri (Toyota) +4:32:31
10. Sainz / Cruz (Mini Buggy) +5:15:31

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu